Brac

Brac | Dit eiland is het op twee na grootste eiland in de Adriatische zee. De lengte van het eiland bedraagt 40 km, de breedte bedraagt 13 km en de oppervlakte bedraagt 395 km². De kustlijn met een lengte van ongeveer 175 km, is zeer afwisselend met veel inhammen waar zich dan weer kleine strandjes bevinden. De meeste stranden bestaan uit kiezels, maar er zijn ook enkele zandstranden, zoals in het Noorden Vela luka bij Supetar en Lovrecina.In het zuiden is dat het zeer bekende Zlatni rat (niet echt zand, maar hele fijne kiezels) bij Bol. Het eiland wordt gekenmerkt door uitgestrekte pijnboombossen en vruchtbare dalen met wijngaarden. Door het bergachtige karakter heeft men op vele plekken een fantastisch uitzicht over deze dalen, maar ook over de Adriatische kust. Aan de Noordkust heeft men een schitterend uitzicht op het Dalmatisch massief wat zich op het vaste land van Kroatie bevind.

Tevens is het eiland bekent om z'n uitstekende wijnen, beroemde schapenkaas en smaakvol lamsvlees.

Brac behoort met meer dan 2700 uren zon per jaar, 9-12 uur in de zomer en meer als 4 uur in de winter, tot het zonrijkste gebied van de Adriatische kust. De gemiddelde temperatuur in de zomer bedraagt 24°C en in de winter 8.6°C. Het zeewater is ongelooflijk helder, je kan zelfs op een diepte van 5 meter de bodem nog met het blote oog zien. Dit is ideaal voor snorkelaars. Het verschil in eb en vloed is gering, en echte branding is er ook niet. Hierdoor kan men op een luchtbed lekker dobberen. Een windje steekt elke middag op waardoor men ook kan windsurfen. Andere watersporten zijn natuurlijk ook te beoefenen. Op diverse plaatsen kan men een waterscooter, boten en waterfietsen huren. Tevens is het mogelijk om in hotel Kaktus in Supetar een duikcursus te volgen.

De kalksteen Brac is veel gebruikt in bekende gebouwen over de gehele wereld. Een van de meest bekende gebouwen is het Witte Huis in Washington. Cultureel is er natuurlijk ook van alles te beleven op Brac, dat mede dankzij haar rijke historie. Door haar rooms-katholieke achtergrond zijn er over het eiland verspreid vele kapelletjes te bewonderen. Tevens zijn er diverse Musea. Het is daarom aan te raden om bij een bezoek aan Brac zeker bij het toeristenbureau aan te kloppen. Daar heeft men alle recente informatie.  De wegen op het eiland zijn van goede kwaliteit. Er loopt een centrale weg van west naar oost over het eiland, waar alle wegen naar de kustplaatsjes weer op uitkomen. Ook kan men het eiland verkennen met een fiets, maar dan is het wel aan te raden om daar goed getraind aan te beginnen. Er is namelijk een groot hoogteverschil met diverse stijgingen en afdalingen van 10 tot 14 procent.

De huidige bevolking is voor het merendeel afhankelijk van het toerisme. De overige inkomsten komen nog uit een kleinschalige landbouw (druiven en olijven), veeteelt (schapen en geiten) en van de visserij. Je wordt overal op het eiland zeer gastvrij onthaalt. Zeker als men in de gaten heeft dat je uit Nederland afkomstig bent. De Kroatische bevolking voelt zich namelijk zeer verbonden met Nederland. Over het algemeen spreekt men voldoende Engels en/of Duits. De veerboot uit Split komt aan bij de oude plaats Supetar, waar enkele goede stranden zijn. In het zuidwesten ligt aan een beschutte baai de plaats Milna, gesticht aan het begin van de achttiende eeuw. Nerezisca was lange tijd de hoofdplaats van het eiland. Aan deze voormalige status herinneren nog het gouveneurspaleis, de Loggia en een voetstuk met de leeuw van St.-Marcus.

Eten & Drinken | Op de Menukaart van het eiland Brac vindt u vanzelfsprekend veel vis. Zeebaars, duivelskop een delicatesse, maar ook scampi's, mosselen en inktvis etc. kunt u hier volop verkrijgen. De prijs van vis wordt meestal per kilogram aangegeven. Het lijkt dan duur, maar als je een portie bestelt dan valt de prijs voor Nederlandse begrippen weer mee. Op de Menukaart staan verder veel vleesgerechten zoals: cevapcici (gekruide gehakt rolletjes, zie afbeelding), pljeskavica (een soort hamburger), Lamsvlees van het spit, Mjesano meso (mixed grill), Raznjici (verschillende stukjes vlees van de spies), maar ook normaal klinkende gerechten als cordon bleu etc. zijn te verkrijgen. Natuurlijk kunt u ook niet om de kaas en de rauwe ham heen. Deze streekgerechten zijn meer dan het proberen waard. De wijnen op het eiland zijn doorgaans van goede kwaliteit, deze is uit de streek zelf. Bier(pivo), zoals Karlovacko is zeer goed te drinken. Als aperitief is prosek aan te bevelen, dit is een wijn die wat lijkt op port. Als likeur valt kruskovac aan te bevelen. Voor gedistilleerd kunt u het beste slivovica (pruimen jenever) en lozovaca (een soort brandy)nemen.

Uitgaan | De straten langs de havens zijn veelal afgesloten voor het verkeer waardoor er een wandelgebied is ontstaan. Op de kades van de versschillende stadjes op het eiland zijn doorgaans uitgaans gelegenheden zoals: restaurants, cafe's, discotheken, pizzeria's, marktkraampjes met souvenirs,etc. 's Avonds heerst er op het eiland een gezellige en romatische drukte.

 

 

Plaatsen op Brac

•Supetar:

Deze stad is de belangrijkste en grootste stad en het bestuurlijk centrum van Brac en met circa 2800 inwoners. Daarbij is het de aankomstplaats van de veerboot uit Split. De plaats werd ooit door Romeinen gesticht. Supetar is een schilderachtige plaats aan de Noordkust van het eiland Brac gelegen met mediteraanse vegetatie en rijk aan toeristische tradities. Het centrum is overwegend autovrij, met vele cafe's, bars, strandtenten, talrijke restaurants, danscentra's en winkels evenals sportmogelijkheden.

De stranden zijn meestal met kiezel, mooi en licht afhellend en ook ideaal voor kinderen aangezien de zeebodem van zand is. In de haven komt de pont van Jadrolinija aan vanuit Split. De aanlegplaats van de pont grenst aan de oude haven. Aan de oude haven bevindt zich de oude kern van de plaats. Supetar is het culturele en toeristische centrum van het eiland Brac. De gemeente Supetar omvat ook de plaatsen Splitska, Skrip en Mirca. In en rondom de haven bevinden zich vele restaurants en hotels. Tevens is er een klein marktje waar men diverse souvenirs kan kopen. Hier kan je ook diverse winkels vinden die in de benodigde behoefte van de bevolking voorzien. Het is echter zeer kleinschalig, voor de grote winkels ben je aangewezen op de stad Split op het vaste land.

 

•Skrip

Dit stadje ligt in het noordwesten van Brac, strategisch op een heuvel gelegen. Skrip is altijd de grootste gefortificeerde nederzetting op Brac geweest, en het is bovendien de oudste plaats op het eiland. In een toren bij de ruïne van het Venetiaanse fort is een klein museum. Het heeft onder meer archeologische vondsten uit de ijzertijd, een stenen reliëf van Hercules uit de 3de à 4de eeuwen lokale gebruiksvoorwerpen lid de 19de eeuw. De Sint-Helenakerk, de parochiekerk van Skrip, had vier doeken van Palma de Jongere (leerling van Titiaan en Tinturetto), maar twee ervan werden in de jaren tachtig gestolen en zijn waarschijnlijk het land uit. Dit stadje is zeer leuk om te bezoeken.

•Milna

Dit plaatsje, in het westen van het eiland Brac heeft de grootste vissershaven van het eiland en logischerwijs draait dit dorp op de visvangst. Het is een leuk dorp en indien u hier bent moet u zeker de specialiteit van het dorp proberen: gezouten sardientjes.

• Bol

Bol is de oudste stad op het eiland Brac en in de zomer tegenwoordig pleisterplaats voor de Kroatische beau monde.De eveneens zeer mooie stad Bol bevindt zich op de zuidkust van het eiland, gekend om zijn prachtige stranden, waaronder dat van "Zlatni rat" (gouden hoorn), een fantastisch kiezelstrand dat bij de mooiste van de Adriatische kust gerekend mag worden. Bol is eveneens een van de beste streken van Kroatië om te surfen. Verschillende internationale wedstrijden van hoog niveau werden er reeds georganiseerd. Aan de voet het plaatsje Bol ligt het gebergte Bolska Kruna (660 m) met de Illyrische overblijfselen van Kostilo en de Vidova Gora berg welke de hoogste top heeft van alle adriatische eilanden.

Bol stad ligt slecht op een afstand van 15 km van het internationale vliegveld van Brac. Ook zijn er goede en snelle veerboot met het vasteland, onder andere een ferry dienst van Supetar naar Split. De stad Bol heeft nog een echte klassiek mediterrane uitstraling, met smalle gezellige straatjes en een echte gezellige stilte. De mensen zijn hier, net als in geheel Kroatë overigens, waanzinnig vriendelijk. Bol vormt een Pittoresk centrum rond de haven met paleis, kasteel, Dominikaans klooster en kerk. De stad heeft veel cultuur uit de klassieke tijd.

In de stad is genoeg mogelijkheid om te overnachten. Er zijn verscheidene hotels van erg luxe tot minder en eenvoudige hotels. Voorts kan men altijd nog tegen een kleine vergoeding overnachten bij een lokale familie.

Dit is erg gebruikelijk in Kroatië en het is een absolute aanrader. Zo komt men in contact met de aardige plaatselijke bevolking van Bol. Voorts zijn er ook genoeg cafe’s en restaurants en enkele discotheken. Het eten is verrukkelijk zo kan men veel verschillende zeevruchten proberen. Ook op het gebied van sport en ontspanning heeft Bol zeer veel te bieden. Er zijn wel 20 verschillende sportcentra, waaronder een groot tenniscomplex met meer dan 2000 zitplaatsen, waar elk jaar bekende professionele tennistoernooien worden gehouden, waaronder Jadranska Riviera en de WTC croatian Bol open.

Niet alleen het tennis staat hier hoog aangeschreven ook op het gebied van voetbal, volleybal, basketbal, mountainbiken, wandelen, (kite)surfen, duiken, zwemmen en de klimsport is enorm veel te doen door de vele accommodaties die hiervoor zijn.

 

Bezienswaardigheden

Bol Zlatni Rat | Het beroemde lange strand aan de zuidwest kust: een diehoekige, in zee uitstekende landtong bedekt met kiezelstenen, die afhankelijk van de getijden van vorm verandert. Vanwege dit strand is Bol sinds enige jaren hét binnenlandse toeristenoord voor de Kroatische jetset geworden.

Selca | Steenhouwers, Romeinse steengroeven

Skrip | De eerste nederzetting van Brac, Bracmuseum

Meer