Steden Sibenik

 

Sibenik ligt ongeveer halverwege de Adriatische kust van Kroatië, in een pittoreske, grillig gevormde baai waarin één van de mooiste karstrivieren van Kroatië, de Krka, uitmondt. Tegenwoordig is Sibenik het administratieve, politieke, economische en sociaal-culturele centrum van het district Sibenik-Knin, dat zich langs het kustgebied tussen Zadar en Split uitstrekt over een afstand van 100 kilometer, en in het binnenland tot aan de bergkam van de Dinara, 45 kilometer verderop. Het beslaat een oppervlakte van 1860 vierkante kilometer en bestaat uit een kustgebied, binnenland en 242 eilanden, eilandjes en rotsen. De archipel ligt grotendeels in het noorden van het district en is een grillig, kaal en dunbevolkt gebied; slechts tien eilanden worden bewoond. De grootste eilandengroep, Kornati genaamd, is bekend om de eigenaardige vorm van de kustlijn en om haar natuurschoonheden Vanuit de baai van Sibenik, die 10 kilometer lang en 300 tot 1200 meter breed is, komt men op de open zee en in het eilandengebied via een smal en kronkelig kanaal. Het kustgebied van dit deel van het district is maar een paar kilometer diep, van de zee tot aan de Trtar-bergketen en in het zuidoosten tot aan de bergkam van de Svilaja. Dit gebied, waar het merendeel van de districtbevolking woont, is na de Tweede Wereldoorlog sterk verstedelijkt Hier bevindt zich bijna alle industrie van het district. Het reliëf kenmerkt zich door kalken bergruggen (de Trtar-bergketen, die zich in zuidoostelijke richting uitstrekt, en daarvoor een lagere bergketen, de Sibensko-primorski), door dalen (Gornje i Donje polje) en door bergvlaktes, waar landbouw wordt bedreven. De flora van het binnenland wordt overheerste door de spar, de flora van de eilanden en het kustgebied door dichte, altijdgroen heesters (maquis). Het gebied rond Sibenik kent een mediterraan klimaat met warme zomers, waarin de zeewind voor afkoeling zorgt, en droge winters. Sibenik is nochtans een karakteristiek stadje dat een enorme charme ademt. Een overnachting dwingt zich op, zodat je ten minste een keer ten volle kunt genieten van het betoverende licht dat de straatlantaarns langs de steile straatjes en mysterieuze doorgangen werpen op de architecturale pareltjes. Wondermooi! Bovendien is de kathedraal een van de pareltjes van de Dalmatische kust. In de buurt van het strand hangt een opvallend jeugdige sfeer.

Geschiedenis

Sibenik is nu eens niet ontstaan als Illyrische, Griekse of Romeinse nederzetting. De plaats is pas ergens in de 9de eeuw n.Chr.gesticht, door Kroatische stammen die twee eeuwen eerder tijdens de grote volksverhuizingen de Asriatische kust hadden bereikt. Tijdens de heerschappij van de Kroatische koning Petar Kresimir IV (1058-1074) werd Sibenik voor het eerst in geschriften genoemd. Kresimir IV regeerde de Kroatische staat tijdens zijn hoogtijdagen; hij hield ook een tijdje hof in Sibenik. Aan het einde van de 11de eeuw verloor de Kroatische dynastie haar macht en kwam de stad onder invloed van het Hongaars- Kroatische vorstenhuis. In de 12de eeuw heersten afwisselend de Venetianen, de Byzantijnen en de Hongaars ? Kroatische koningen over Sibenik. Onder de laatsten kreeg de plaats in 1292 stadsrechten en werd het een aartsbisdom. Sibenik was vanaf nu net als Zadar, Split, en Trogir een Hongaars - Kroatische vrijstaat onder Hongaars- Kroatische vlag. In de 14de eeuw namen de Venetianen weer enkele decennia het heft in handen, daarna de Hongaars- Kroatische vorsten weer, en aan het einde van de eeuw was Sibenik kort onderdeel van de middeleeuwse Bosnische staat.

In 1409 schaarde de stad zich enkele jaren aan de zijde van Sigismund van Luxemburg, maar daarna, vanaf 1412, werd Sibenik voor enkele eeuwen Venetiaans ( onder de naam Sebenico) Osmaanse Turken belegerden de stad diverse malen, maar zonder succes. Pas in 1797, nadat Napoleon Venetie had ingenomen, kwam er weer een andere vlag boven de stad te wapperen: die van het Oostenrijkse keizerrijk. Een kort intermezzo onder Napoleon volgde, daarna waren de Habsburgers tot 1918 weer de heersers. Aan het einde van dat jaar bezetten Italiaanse troepen Sibenik, maar in 1921 werd de plaats volgens het verdrag van Rapallo toebedeeld aan het nieuwe Zuid - Slavische Koninkrijk der Serviers, Kroaten en Slovenen.

Tijdens de Tweede Wereld oorlog bezetten Italiaanse troepen de hele streek (in april 1941). Na de overgave van de Italiaanse fascisten trokken op 11 september 1943 de Duitsers de macht naar zich toe. De stad werd herhaaldelijk het doelwit van Engelse en Amerikaanse bommenwerpers en helaas gingen enkele onschatbare monumenten voor eeuwig verloren. Uiteindelijk werd de stad na een driedaagse strijd op 3 november 1944 door de partizanen van Tito bevrijd.

Na de oorlog groeide Sibenik uit tot een van de belangrijkste havens van de Adriatische kust. Dankzij een enorme aluminiumfabriek werd het een industriestadje met toekomst. Na het uitroepen van de onafhankelijkheid door Kroatie in 1991 vielen Joegoslavische troepen en Servische opstandelingen Sibenik vanaf het land, vanaf zee en vanuit de lucht aan. Tussen 16 en 22 september 1991 verdedigden de Kroaten de stad met hand en tand, en met succes. Tot aan de operatie van het Kroatische leger in 1995 bleef er veel dreiging vanuit het binnenland bestaan. De stad werd nog regelmatig met granaten bestookt, maar na augustus 1995 keerde de rust eindelijk terug en konden de reparatiewerkzaamheden beginnen.

Sibenik Archipel | Sibenik heeft een prachtige kust en dichrtbij liggen een aantal kleinere eilanden met eenvoudige niet toeristische dorpen. De Eilandjes zijn met namen geschikt voor dagtripjes. Hier vindt u dennenbossen, baaien en schone strandjes met helder zeewater. De eilandjes heten Zlarin, Prvié, Zirje en Krapanj (sponzen eiland). De eilandjes zijn zeker de moeite waard.

Bezienswaardigheden

Sint Jacobuskathedraal | Het is het grootste en mooiste renaissancistische bouwwerk, met gotische accenten, van Dalmatie. De bouw ervan werd in 1431 gestart en verliep in drie fazen. De Venetiaanse bouwheren begonnen met de bouw van een eenbeukige kerk en zijn verantwoordelijk voor de hoofdgevel. De plaatselijke notabele vonden de kerk echter te sober. In 1441 deden ze dan ook een beroep op de grote architect Juraj Matejev Dalmatinac uit Zadar. Op dat moment studeerde hij schilderkunst in Venetie en was er van de kathedraal een onderste deel van de voorfacade verrezen, samen met twee toegangspoorten en delen van de noord en zuidmuur. Dalmatinac voegde er, tot aan zijn dood in 1473, het grootste deel van de huidige drieschepige basiliek met drie absides en een koepel aan toe. Befaamd is Dalmatinac? gebeeldhouwde fries aan de buitenzijde van de abides. Hij beeldde daarin 71 koppen van tijdgenoten af, die allemaal zo hun markante, eigen gelaatsuitdrukking hebben waarin hun emoties duidelijk zichtbaar zijn. Erboven is nog een fries te zien, ditmaal met leeuwen, honden en een paar mensen.Na zijn dood werd zijn werk voortgezet door Nicolas de Florentijn die er tot zijn dood in 1505 aan knutselde. Hij was een leerling van zowel Dalmatinc als Donatello. Hij voltooide de zijbeuken en de facade en ontwierp de gedurfde, bijna ovaalronde koepel en de hieligenbeelden eromheen, een monumentale bekroning van de bijzondere kathedraal. Het meesterwerk is afgemaakt door vader en zoon Del Mestre. Onder hun leiding werd o.a de enorme rozet in de westelijke voorfacade geplaatst. Het is hier dat de renaissance stijl voor het eerst in Dalmatie opduikt, dwars door de Corintische kapitelen, de doorschelpen en de nissen. Sierlijke jonge knapen ondersteunen de doopvont.Centraal op het gewelf prijkt een afbeelding van God, de Heilige Geest en de engelen, helemaal in de geest van de renaissance.

int-Barbarakerk Gotisch godshuis uit 1447, binnen is een klein kerkelijk museum gevestigd met waardevolle schilderijen, triptieken, houtsnijwerken uit de 14de tot en met de 18de eeuw.

De omgeving van Sibenik

nationaal park Krka | Op een steenworp afstand van Sibenik ligt het op een na jongste nationale park van Kroatie, alweer een van de natuurpareltjes van Kroatie en alweer een must op u reis door dit mooie land. Het werd in 1985 gereed gemaakt en is bedoeld om het fraaie stroomgebied van de rivier de Krka te beschermen. De rivier, 72 km lang, ontspringt aan de voet van het Dinarisch gebergte bij de plaats Knin. Daarvandaan gaat het water door een onvervalst karstlandschap naar de kust, waar de Krka uiteindelijk in de Baai van Sibenik uitkomt. Op weg naar de zee heeft de rivier het karstlandschap diep ingevreten, met een serie spectaculaire watervallen als gevolg. Voorbij de kloven van Medu Gredama beginnen de eerste stroomversnellingen, ter hoogte van de doorgang Roski Slap. Het wilde water mondt uit in een lang en vredig meer dat een van de mooiste plekken van de streek is. Op het eilandje (Visovac) in de meer bevind zich een 15de eeuws franciscanenklooster, gebouwd op de plek van een nog ouder kapel. Het huidige klooster gebouw is uit de 17de eeuw. Eromheen liggen mooi onderhouden kloostertuinen, binnen is een klein kloostermuseum te bezoeken. Het bezit onder meer een origineel document in Osmaanse kalligrafie van sultan Mehmet II, waarin de Osmaanse heerser de franciscanen toestemming geeft op het eiland te verblijven. Ten zuiden van het meer liggen de watervallen Skradinski Buk, de meest bezochte en spectaculaire van het park. Hier doet zich ongeveer hetzelfde geologische fenomeen voor als aan de beroemde Plitvicemeren. De erosie van rotswanden en rivierbedding heeft in de loop van duizenden jaren een massa sediment opgeleverd, zodat bij elke oneffenheid in het relief en bij elke flessenhals een natuurlijke barriere van poreuze steen(travertijn) werd opgeworpen, vaak bedekt met weelderige tropische plantengroei.Door de kracht van het water werden die barrieres van travertijn op hun beurt afgekalfd, waardoor weer nieuwe landschappen met nieuwe waterbeddingen en nieuwe watervallen ontstonden. Hierdoor is een zeer rijk natuurlandschap ontstaan waar niet minder dan 840 plantensoorten,18 vissoorten, velen soorten vogels, reptielen en niet te vergeten de beschermde 18 soorten vleermuizen zeer goed aarden.