Weer

 

Kroatië

N/A
N/AoC

N/A
Wind:
N/ARichting:
N/A
Vochtigheid:
N/ADruk:
N/A

Saturday

Sunday

Monday

Tuesday
N/A

Hoog:
N/A
oC

Laag:
N/A
oC

N/A

Hoog:
N/A
oC

Laag:
N/A
oC

N/A

Hoog:
N/A
oC

Laag:
N/A
oC

N/A

Hoog:
N/A
oC

Laag:
N/A
oC

Klimaat

In Kroatië heerst een grote verscheidenheid aan klimaten. Het klimaat in Kroatië varieert van Mediterraan langs de Adriatische kust tot een landklimaat in het binnenland. De wind zorgt voor een verkoelende bries in de zomer aan de kust. De temperatuur schommelt tussen de tien (winter) en zesentwintig (zomer) graden Celsius. Het Binnenland kent een klimaat met droge en hete zomers en koude, natte winters. De temperatuur schommelt in januari rond het vriespunt, terwijl het in augustus gemiddeld 24 graden Celcius kan worden. In de bergen blijft de temperatuur in januari onder het vriespunt, gemiddeld schommelt de temperatuur tussen de -5 en 0 graden Celcius. De zomers zijn er aangenaam fris, in de wintermaanden kan het er flink sneeuwen. Gedurende de maand augustus stijgt de temperatuur in de hooggelegen gebieden tot ongeveer 18 graden Celcius. De zon schijnt veel in Kroatië. Het langjarig gemiddelde ligt op 2500 uur per jaar.

 

Weer en Wind | Het weer in de Adriatische zee wordt beinvloed door de algemene weersituatie. In het algemeen is er vaak een gemiddelde tot sterke wind, met af en toe een storm voorkomend tot vooral Juni. In juli en Augustus is de wind in het algemeen wat rustiger. Vanaf September wordt de wind weer sterker. Een hoge en stabiele luchtdruk brengt meestal wind die in de nacht waait vanaf het vasteland en overdag vanuit de zee.

In het mediterane gebied en de locale condities, de bura (bora) (noordoost), jugo-siroco (jugo-scirocco) (zuidoost) en de maestral (noordwest) zijn de voornaamste windsoorten aan de Adriatische kust. Vooral in de periode van September tot Mei komen deze windsoorten het meest voor. In de overige zomermaanden is de maestral-wind het meest voorkomend.

De bora is een koude, droge, sterke noordoosten landwind, die van de oostkant van de Adriatische kust naar de open zee waait en brengt vaak mooi en helder weer. Komt vaak voor bij een hoge drukgebied. Deze windsoort is haast niet te voorspellen. De Bora begint zeer abrupt en is het sterkst in het Kvarner gebied, het Velebit kanaal, de golf van Triest, rond Sibenik, Split, Peljesac en Dubrovnik. In de zomer duurt de Bora meestal maar enkele dagen, maar in de winter kan deze wel 6 tot 14 dagen duren.

De jugo (scirocco) is een warme, oost-zuidoosten wind. Het gaat, vooral in de periode van oktober tot eind januari, gepaard met donkere wolken en veel regen. Het is geen plotseling opkomende wind zoals de Bora, maar het heeft 36 a 38 uur nodig om tot ontwikkeling te komen. Het waait in het gehele Adriatische gebied.

De kenmerken voor het ontstaan van deze wind zijn een kalme zee met zware bewolking in het zuiden. De jugo waait in de zomer normaliter enkele dagen, in de winter kan deze echter wel drie weken waaien. Soms brengt deze wind ook rood bruin woestijn zand uit Afrika mee. In de zomer kan deze windsoort ontstaan als een lokale wind en is dan meer aanwezig in het zuidelijke gedeelte van de Adriatische kust. Een snelle wisseling ( in een paar minuten) van een jugo naar een stormachtige, harde en eventueel gewelddadige bora is wel bekend.

De maestral is een lokale wind, die waait vanuit het noordwesten, meestal in de zomer. Het begint meestal zo tussen 10 en 11 uur in de morgen en bereikt zijn grootste kracht (meestal zo een windkracht 5) rond 2 a 3 uur in de middag, waarna het daarna afneemt tot uiteindelijk windstil. Deze windsoort brengt goed weer en meestal witte wind wolkjes. Deze wind komt vooral veel voor bij hoge drukgebieden.

Andere windsoorten | De burin noord-oostelijk, waait in de zomer vanaf het vasteland. De tramontana is een soort bora, alleen noordelijk. Een ander type bora is de oostelijke levante. Pulenat waait van het westen en lebic van het zuid-westen. De nevera een krachtige gewelddadige westerse storm met zeer slecht weer, waaronder ook onweer en bliksem. Waait meestal in de zomer. In de zomermaanden komen stormen in de Adriatische zee snel op gang, maar houden ook weer snel op. Gedurende periodes van hoge druk heeft de Adriatische zee een klassiek patroon van wind: in de nacht wind vanaf land en overdag vanuit de zee.

Weerrapporten | Via verschillende Kroatische radiostations worden de weerberichten voor de periode van tot 12 en 24 uur gegeven in het Engels en Kroatisch. Via de volgende zenders:
Rijekaradio bel teken 9AR - VHF ch. 04, 20, 24, 81 at 5:35, 14:35, 19:35 UTC
Splitradio bel teken 9AS - VHF ch. 07, 21,23, 81 at 5:45, 12:45, 19:45 UTC
Dubrovnikradio bel teken 9AD - VHF ch. 07,04 at 6:25, 13:20, 21:20 UTC
-UTC- universal time coordinating (= GMT, Greenwich Mean Time)

Permanente weersberichten via VHF - transmitters | Weersberichten voor de Kroatische kust-regio worden gegeven in Kroatisch, Engels, Italiaans en Duits, iedere tien minuten, en worden bijgewerkt op 7:00, 13:00 and 19:00 (lokale tijd). De weersvoorspelling bevat onder andere een kijk op het weer, een korte vooruitblik voor de komende 24-uur en informatie over luchtdruk.
Uitgezonden op:
VHF ch. 73 voor de noord Adriatische kust/ west kust van Istrie
VHF ch. 69 voor de noord Adriatische kust/ Oostelijk gedeelte
VHF ch. 67 voor de central Adriatische kust / Oostelijk gedeelte
VHF ch. 73 voor de Zuid Adriatische kust / Oostelijk gedeelte