Duiken

Hoewel de Adriatische Zee het niet haalt bij andere, uitgesproken exotische bestemmingen als de Rode Zee of de Maldiven, wordt er in Kroatië elk jaar meer gedoken door toeristen met een passie voor de onderwaterwereld.

Vergunning

Wie tijdens zijn vakantie in Kroatië wil gaan duiken, moet in het bezit zijn van een speciale vergunning, die verkrijgbaar is bij duikclubs en bevoegde toeristenbureaus. Deze vergunning is een jaar geldig. De vergunning wordt alleen verstrekt aan mensen die gekwalificeerd zijn om te duiken volgens de normen van één van de internationaal erkende duikorganisaties (BSAC, CMAS, IANTD, NAUI, PADI, SSI). Een tijdelijk duikbrevet volstaat niet.

Duiken is op de meeste plaatsen toegestaan, al zijn er ook gebieden waar een expliciet verbod geldt, zoals natuurreservaten en militaire zones. In sommige gebieden mag alleen worden gedoken met speciale toestemming, die van tevoren moet worden aangevraagd. Gebieden waar duiken verboden is zijn de nationale parken Krk en Brijuni, de natuurreservaten in de Baai van Ston en de Lemski-zeearm, het Telacica-park, havens, gebieden met druk scheepsverkeer en alle gebieden binnen een straal van 100 meter rond militaire schepen en installaties.

Beste locaties

Gebieden waarvoor speciale toestemming is vereist zijn het Nationaal park Kornati en de eilanden Mljet, Vis, Bijekovo, Svetac, Brisnik, Su¨ac, Kopiste, Lastovo, Donji Skoji, Vrhovnjaci en Palagrua. Het gebruik van foto- of videocamera’s onder water is overal toegestaan, behalve bij archeologische overblijfselen. Hiervoor moet toestemming worden gevraagd bij het ministerie van Cultuur.

Kroatië heeft een zeer mooie, lange uitgestrekt kust met kristalhelder water die zich ideaal leent voor de duiksport en is dan ook een zeer populair land onder duikfanaten. Er zijn immens veel eilanden, baaien, grotten en de zee heeft een enorme pluraliteit aan flora en fauna. Laat u ook eens betoveren door de duiksport en zie het schitterende Kroatie ook van onder de waterspiegel.

Er zijn echter ook gebieden waar duiken niet is toegestaan

 • Haven ingangen en plaatsen waar veel bootvervoer plaatsvindt
 • In wateren waar een uitdrukkelijk duikverbod geldt, aangewezen door de regering
 • In beschermde gebieden zoals bepaalde natuurparken (Mali ston bay, Lim bay, Krk Nationaal park)
 • Bij beschermde oorlogswrakken en beschermde militaire terreinen langs de kust tot op een afstand van 100 meter.
 • Bij bepaalde gebieden welke vallen onder cultureel erfgoed.

Snorkelen

De Kroatische Rivièra biedt paradijselijke omstandigheden voor snorkelaars en de onderwaterwereld laat zijn schatten vooral zien rondom de eilanden voor de kust. De meeste kuststreken zijn rotsachtig en stenig waardoor u veel koraal en vis kunt aantreffen tussen de met mosselen bezaaide klippen met hun vele hoeken en gaten. Om te snorkelen moet u echter de strandgedeelten mijden en iets verderop een gunstig plekje opzoeken om in het water te gaan.

Het zeewater is overal langs de Kroatische Rivièra kristalhelder aangezien riolen namelijk niet worden geloosd in de zee. U ziet dan ook geen viezigheid in het water!

Lees onderstaande tips goed door. Zo begint u in ieder geval goed voorbereid aan uw snorkelavontuur.

 • Tijdens het snorkelen heeft niet in de gaten dat de zon op uw rug en benen brandt. Het is daarom ten zeerste aan te raden om een T-shirt te dragen tijdens het snorkelen, vooral als u nog weinig in de zon bent geweest. Gebruik ook goede beschermingsmiddelen tegen zonnebrand.
 •  Wees zo verstandig om de vissen niet te voeren. Vissen kunnen hierdoor erg wild en zelfs agressief worden.
 • Wees zo verstandig om de vissen met rust te laten. De meeste snorkelaars weten niet welke vissen gevaarlijk zijn. Zo kunnen bepaalde vissen giftig zijn of scherpe stekels hebben. Laat u dus niet verleiden tot het aaien van een mooi uitziende vis.
 • Ga vooral niet op het koraal staan. Koraal kan hierdoor afbreken en afsterven. Koraal kunt u eenvoudig beschadigen door er met uw flippers tegen aan te trappelen. Snorkel dus voorzichtig als u zich bevindt in ondiepe wateren.
 • Alles wat u onderwater tegenkomt, hoort daar, en niet in een of andere vitrinekast in Nederland. Neem dus niks mee uit het water en zeker geen koraal.
 • U doet er verstandig aan om niet alleen te gaan snorkelen. U weet nooit wat er kan gebeuren. Een krampaanval kunt u zo krijgen. Dan is hulp van een buddy echt noodzakelijk.

Meer