Wandelen in Kroatië

De schitterende kust van Kroatië is over de hele wereld bekend, maar veel minder bekend is dat er in het Binnenland vele bergen zijn die zich heel goed lenen voor beklimming. In Kroatië werd dan ook, in 1874, één van de eerste zeven bergbeklimmersorganisaties van de wereld opgericht. Er zijn veel berggebieden in het land aan te wijzen. Het Velebit-massief is een bergketen die zich over een afstand van 150 kilometer ten oosten van het centrale deel van de kust uitstrekt. Andere gebieden met goede klimmogelijkheden zijn de Cicarija-keten, die 40 kilometer lang is en het Istrisch schiereiland omsluit, en de ruim 1400 meter hoge berg Ucka, bij het oostelijke deel van de Istrische kust.

Het 35 kilometer lange Gorski Kotar-massief, tussen de noordelijke kust en het begin van de Pannonische Laagvlakte (Karlovac zie landkaart), biedt waarschijnlijk de beste mogelijkheden voor bergwandelen van het hele land, met name in het gebied dat tot het Nationaal park Risnjak behoort. De markeringen van de paden zijn internationaal en worden onderhouden door de plaatselijke bergsportverenigingen. Deze verenigingen beheren ook berghutten, behalve in het Velebit-massief, dat rechtstreeks onder verantwoordelijkheid van de Kroatische Bergbeklimmersorganisatie (Hrvatski Planinarski Savez, beter bekend als HPS) valt.

Voor wie klimmen te veel van het goede vindt, zijn er ook heuvelketens waar het uitstekend wandelen is, zoals de Samobor-heuvels en de berg Medvednica, waar goed aangegeven paden zijn.

Meer