Kastelen

 

Frankjopan kasteel in Bakar | Bezoek het Frankopan kasteel en het omringende vissersdorp. Het dorp ligt op de plaats van het Romeinse Volcera. Van de 15de eeuw tot 1778 was het eigendom van de Frankopans. Zij bouwden hier in 1530 een driehoekig kasteel bouwden. Het kasteel is goed bewaard gebleven. De hoge ramen zijn behouden toen het bouwwerk werd omgevormd tot een paleis voor de familie Subic-Zrinski. Zij waren de volgende bewoners. Volgens sommige bronnen hadden de Frankopans een eigen toren in Stara Susica, die tijdens de Turkse bezetting niet door de Turken is ingenomen. Het kasteel werd eigendom van graaf Laval Nugent in de 19e eeuw. Daarna werd het kasteel verkocht aan de broers Neuberger, die het in de romantische stijl herbouwden.

Kamerlengo kasteel en San Marco toren in Trogir | Aan de zuidwest kant van het eiland staat het Kamerlengo kasteel, vroeger de residentie van de Venetiaanse gouverneur. De Venetianen lieten het in ongeveer 1430 bouwen. Het gebouw met vier zijden op een zeshoekige onderbouw is naar de zee gekeerd. Hoge muren verbinden de drie torens en het bolwerk. Vroeger was de San Marco toren (Kula svetog Marka) met het gebouw verbonden. De grote open ruimte in het kasteel wordt nu gebruikt voor openluchtvoorstellingen en concerten in de zomer. De San Marco toren werd pas na het kasteel gebouwd. Het vertoont de typische kenmerken van een verdedigingswerk uit de Renaissance. De basis van de ronde toren is een afgeknotte kegel en op het dak zit een lange rij schietgaten. Het geschut stond bovenin klaar ter verdediging van het water tussen het eiland en het vaste land. Het voormalige exercitieterrein wordt nu gebruikt als gemeentelijk sportveld.

Kasteel van de familie Soardo Bembo in Bale | Dit gotisch-renaissancistische kasteel uit de 15de eeuw was ooit de residentie van de familie Soardo Bembo. Een van de twee zijtorens geeft met een poort toegang tot de oude stad.

Kasteel van Kraljevica | In de Oude Stad (Stari Grad) staat een kasteel, in de 16de eeuw gebouwd door de graven van Subic-Zrinski. Binnen de kasteelmuren vindt u ook de kleine Nicolaaskerk. Rond het kasteel ontstond een dorp, bewoond door gezinnen uit de vesting Hreljin.

Kasteel van Svetvincenat | Dit kasteel is één van de beter bewaard gebleven burchten van de streek. Het was eigendom van de Venetiaanse families Castropola, Morosini en Grimani. In 1589 gaven de Grimani's de architect Scamozzi opdracht één van de twee vierkante torens te verbouwen. De een werd een residentie voor de Venetiaanse gouverneurs en de andere werd een gevangenis. Hoge muren verbinden de andere twee ronde torens en omsluiten een grote binnenplaats. Er is een poort van de citadel, ooit met een ophaalbrug , die toegang geeft tot de binnenplaats. U ziet hier de wapenschilden van de stad en van de familie Grimani.

Kasteel van Trsat in Rijeka | Het heiligdom is de ingang tot de resten van een kasteel ooit door de Romeinen gebouwd voor de verdediging van Tarsatica. In de 13e eeuw was Trsat eigendom van de Frankopans, zij bouwden hier een ander kasteel. In de 19e eeuw werd dit gekocht en gerestaureerd door de Oostenrijkse generaal Laval Nugent, hij woonde er en werd er begraven. U heeft hier een mooi uitzicht over de Kvarner-golf.

Kastel Tvrdalj in Stari Grad | Het centrum van Stari Grad wordt gedomineerd door Kasteel Tvrdalj, de versterkte residentie van Petar Hektorovic met een zoutwatervijver. In het fort is een etnografische collectie ondergebracht. Hektorovic, een humanistisch dichter, bouwde het fort rond 1520. Hij was de auteur van het gedicht 'Ribanje i ribarsko prigovaranje' te vertalen als Vissen en het vissersgesprek. Hier doet hij op levendige wijze verslag van een vistocht rond de eiland Hvar, Brac en Solta.

Moeder-overste kasteel in Kastela | Het Moeder-overstekasteel (Kastel Gomilica) werd op een eiland gebouwd. Het is nu verbonden met het vaste land.

 

Nieuwe kasteel in Kastela | Van het Nieuwe Kasteel (Kastel Novi) is nog slechts de toren bewaard gebleven, en de Rochuskerk, die is gebouwd door de familie Cipiko.

Oude kasteel in Kastela | Het Oude Kasteel (Kastel Stari) ziet er nog net zo uit als vroeger, de zeezijde lijkt wel een paleis met zijn gotische ramen.

St.Joris kasteel in Kastela | Het St.Joriskasteel (Kastel Sucurac), de zomerresidentie van de bisschop van Split, ontstond eind 14de eeuw en werd in de volgende eeuw versterkt met muren, waarvan nog ruïnes over zijn.

Vergotini kasteel in Vrsar | Dit is feitelijk de verbouwde vroegere bisschoppelijke residentie. Vlak bij de enige overgebleven poort in de middeleeuwse muren staat de kleine 15de-eeuwse Antoniuskerk, met een open porticus.

Vitturi kasteel in Kastela | Het Vitturi-kasteel (Kastel Luksic) werd omgebouwd tot grote villa, en behield alleen de externe structuur. De familie Vitturi schonk een beeld van Juraj Dalmatinac aan de Rayneriuskerk.

Kasteel en Historisch Museum van Istrië in Pula | Dit stervormige kasteel met vier bastions herbergt het Historisch Museum van Istrië en werd in de 14de eeuw door de Venetianen gebouwd op de resten van het Romeinse capitolium. De muren die de vier torens verbinden, bieden een mooi uitzicht over de stad. Vlakbij liggen overblijfselen van een 2de-eeuws theater.

Meer