Kloosters

 

Hoftuinen en speciale gecultiveerde tuinen kenmerken de omgeving van vele kloosters in Kroatie. Ze vormen een ideale rust waar elke reiziger heerlijk kan wegdromen. Zulke tuinen met omringende kloosters zijn er veel in Kroatie. Ze zijn gebouwd in verschillende periodes (Romanesque, Gotisch, Renaissance, Barok). Bijna elke stad in Kroatie heeft wel een klooster of de resten hiervan, maar ook op zeer gespecialiseerde plaatsen komen kloosters voor. Zo staat het klooster van Sint Peter midden in een zeer uitgestrekt bos.

Hieronder vindt u een overzicht van de mooiste Kloosters van Kroatie

Andreas kerk en klooster in Rab | Deze kleine Romaanse kerk hoort bij een benedictinessenklooster dat in 1118 werd gesticht. De klokkentoren, de oudste van Rab, is 13de-eeuws en heeft een klokkenstoel met driepasvensters.

Dominicaner Klooster in Stari Grad | Het dominicaner klooster (Dominikanski Samostan), gesticht in 1482 en herbouwd en versterkt na te zijn verwoest door de Turken, heeft een rijke bibliotheek en een verzameling schilderijen. In Stari Grad is ook de internationale school voor schilder- en beeldhouwkunst van Emil Tanay gevestigd.

Dominicaner klooster in Dubrovnik | De bouw van dit klooster begon al in 1315 en het werd gauw duidelijk dat de muren vanwege de omvang van het gebouw vergroot zouden moeten worden. Na de aardbeving van 1667 werd het klooster herbouwd. Een lange trap met een stenen balustrade voert omhoog naar de kerk. De deur, het werk van Bonino van Milaan, is versierd met een Romaans beeld van de H. Dominicus. Het interieus bestaat uit een breed schip en aan de centrale boog hangt ook een verguld paneel van Paolo Veneziano uit de 14de eeuw: 'Kruisbeeld en symbolen van de evangelisten'.

De verschillende zalen van het klooster, gelegen rond een gothische kruisgang van Maso di Bartolomeo (15de eeuw) herbergen het Dominicaner Museum (Muzej Dominikanskog Samostana). Het bevat een buitengewone collectie werken uit de zogenaamde 'school van Dubrovnik', waaronder een drieluik en een 'Annunciatie' van Niccolò Ragusino, uit de 16de eeuw, werken van de Venetiaanse school, waaronder 'De H. Blasius', 'Maria Magdalena', 'de engel Tobias en de inkoper' van Titiaan, zeldzame reliekhouders en objecten van goud en zilver.

Franciscaner Klooster in Makarska | Er zijn twee oude kloosters in Makarska. Eén daarvan is het franciscaner klooster welke in 1614 gebouwd is op de fundamenten van een 15de-eeuws klooster. Dit klooster herbergt het Malacologisch Museum, met een verzameling weekdierschelpen.

Franciscaner klooster in Dubrovnik | De bouw van het klooster begon in 1317 en werd in de eeuw daarop voltooid. Na de aardbeving van 1667 werd het klooster bijna helemaal herbouwd, maar de zuidelijke deur uit 1499, in Venetiaans-gotische stijl versierd met een Pièta in de lunet, en een 15de-eeuwse marmeren kansel ontsnapten aan de verwoesting en bleven zodoende intact. De kruisgang die helemaal onaangetast is gebleven door de aardbeving, toont elementen van de Romaanse en gotische stijl; in het midden staat een 15de-eeuwse fontein. Eén kant van de kruisgnag voert naar de apotheek, die al sinds 1317 in bedrijf is. Op de planken staan destilleerkolven, vijzels, meetapparatuur en prachtig versierde kannen uitgestald. In de kapittelzaal van het klooster is het Franciscaner Museum (Muzej Franjevackog Samostana) gehuisvest. Hier zijn religieuze kunstwerken en objecten die aan de orde toebehoren verzameld. Ook zijn er instrumenten van het farmaceutische laboratorium en een kostbare bibliotheek te zien.

Franciscanessenklooster Antonius Abt in Rab | Dit klooster en de bijbehorende kerk staan achter de kathedraal aan het eind van de kaap. Het nonnenklooster werd in 1497 gesticht door de edelvrouw Magdalena Budri_ic.

Justina kerk en klooster in Rab | De kerk en het klooster, bestemd voor nonnen uit niet-adellijke families, zijn gewijd in 1578. De klokkentoren met zijn uivormige koepel dateert uit 1672. De kerk huisvest nu een Museum voor Gewijde Kunst, met een crucifix van koning Koloman uit 1112 en een reliquiarium van Sint-Christoforus (12de eeuw), de beschermheilige van het stadje. Ook ziet u er schilderijen op linnen en hout, waaronder een veelluik van Paolo Veneziano (1350), en een evangelaria en verluchte boeken.

Meer