Cres

 

 

Cres | Het eiland Cres is het twee na grootste eiland in de Adriatische zee (404,33 km in omtrek; 3,250 inwoners). Het bevindt zich in het noordelijke deel van de Baai van Kvarner. Het zuidelijke deel, de stad Osor, is verbonden met het eiland Losinj door een schraagbrug. Cres biedt een heuvelachtig landschap met in het zuiden olijfbomen en wijngaaren. Het klimaat in het zuiden is milder. Er ligt van het noorden van Cres naar het zuiden van Losinj een weg.

De toeristen bezoeken vooral plaatsjes zoals Cres, Osor, Martinscica en Valun. De kustlijn heeft vele inkepingen. Het westen en zuiden bieden baaien en kiezelstrandjes, terwijl het noorden gekenmerkt wordt door steile rotsen. Vanaf de hoogste punten van het eiland - Gorice (648m) en Sis (638m) – heeft u een fantastisch uitzicht op de Baai van Kvarner. Het zoete Vranameer en een rijkdom aan planten en dieren, meer dan 1.300 soorten, zijn zeer aantrekkelijk voor de natuurliefhebber. Cres is ook een van de laatste standplaatsen van de vale gier vanwege de Bora wind.

De eerste bewoners kwamen al in het stenen tijdperk naar het eiland. Door een constante stroom van mensen vindt u hier een rijke culturele en historische erfenis. Liburniaanse ruines, overblijfselen van oude steden, kloosters en katholieke kerken uit het verleden maken het eiland heel aantrekkelijk voor cultuurliefhebbers.

Voornaamste plekken

Cres-stad | Cres ligt in aan een baai in de beschutting van een heuvel. De plaats werd belangrijk toen de bischops- en gouveneurszetel van Osor hierheen werd verplaatst. De muren en de twee poorten geven de stad een Venetiaans tintje.

Osor | Dit was jarenlang de hoofdplaats van het eiland, met een haven en een bisschopszetel. Later raakte Osor in verval en werd Cres de hoofdplaats. Nu huisvest het plaatsje een groot museum met overblijfselen uit de Bronstijd en een paar fraaie monumenten.

Martinscica | Dit is de op twee na grootste plaats op het eiland Cres met 186 inwoners, langs de zee gelegen. Martinscica is een favoriet rustoord voor mensen die van natuur, zeebanket en een warme sfeer houden. De schone stranden maken deze vakantie compleet.

Miholascica |Het is een klein vissersdorpje met wortels in de Romeinse tijd. Het dorp is terecht trots op zijn prachtige stranden, waar het zeewater rustig kabbelt over gladde keitjes. In het centrum van het dorp staat een herberg waar u kunt genieten van overheerlijke garnalen.

Losinj | Het eiland Losinj heeft een mild klimaat en subtropische vegetatie Hier groeien veel zeedennen, palmbomen, oleanders en citrusbomen. De hoofdplaats Mali Losinj werd in de 6e eeuw gesticht, toen hier twaalf Kroatische families het eiland gingen bewonen. Het bekendste strand is de Cikat-baai, ten zuidwesten van Mali Losinj. Het is 30 km lang en een populaire locatie voor de watersportrecreatie.

Losinj vormde samen met Cres ooit een dubbeleiland, maar Losinj is kleiner en dichter bevolkt en veel meer ontwikkeld dan het eiland Cres. Dat is niet altijd zo geweest. Hoewel de historie van Losinj ruwweg dezelfde is als die van Cres, was het laatstgenoemde eiland tot aan het einde van het Venetiaanse gezag economisch van groter belang. Osor en Cres waren de havensteden, Losinj hing er maar een beetje bij. Onder Habsburgse heerschappij, in de 19de eeuw, kwam Mali Losinj echter op als havenstad. De schepen werden te groot voor het kanaal bij Osor en stoomschepen begonnen de plaats van zeilschepen in te nemen, zodat men minder afhankelijk was van goede winden om Losinj te kunnen ronden. De diepe, beschutte inham bij Mali Losinj leende zich uitstekend om als Oostenrijks-Hongaarse marinebasis te kunnen dienen. Op een gegeven moment was Mali Losinj na Triëst zelfs de belangrijkste basis voor de Habsburgse vloot. Met het verval van het rijk verviel de plaats aan het begin van de 20ste eeuw echter weer. Daarbij verwoestte een beruchte druifluis de wijnstokken van het eiland, zodat slechts malaise restte en veel eilandbewoners emigreerden. Alleen bet beginnende kuurtoerisme bood nog enig economisch soelaas.

Vanaf de jaren zestig bracht het opkomende massatoerisme echter nieuwe economische groei. Bij Mali Losinj en Veli Losinj verrezen hotelcomplexen en ook op andere plaatsen op het eiland kwamen toeristische voorzieningen. Tegenwoordig wordt het eiland in de zomer vooral overspoeld door Duitsers en Italianen. De Italianen komen rechtstreeks met de Veerboot naar 'Lussino', zoals het eiland in het Italiaans beet. Ze zullen zich er thuis voelen, want Losinj heeft een uitgesproken mediterrane ambiance. Daar waar de vegetatie op Cres nog continentaal en submediterraan is, daar is de flora van Losinj echt mediterraan. De pijnboom- en parasoldennenbossen die op verschillende plaatsen veel schaduw geven, zijn aangeplant. Het merendeel van de bezoekers komt via Cres op Losinj terecht. Behalve vanuit Italië kun je er ook met de Veerboot vanuit Pula of Zadar heen. Aankomstplaats is dan Mali Losinj. In en bij de stad vindt u ook de meeste hotels en campings.

Mali Losinj | Het mooie Mali Losinj, onder toezicht van Venetië evenals het eiland Cres, huisvest veel mooie gebouwen uit de 18de en 19de eeuw. In de die vierde de scheepvaartactiviteiten hoogtij. De Mariakerk uit de 18e eeuw symboliseert het oudste deel van de stad. De grote hotels van deze zeer populaire badplaats liggen net buiten het stadje. Mali Losinj ligt in de Baai van Augusta. Dit is de grootste en best bewaard gebleven baai op dit eiland met 6.000 inwoners. De stad werd in d 12e eeuw door een handvol Kroatische families gesticht, op hun vlucht voor vanuit Hongarije. De gouden jaren voor Mali Losinj waren toch wel de 19e eeuw dankzij de scheepsbouw en de zee.

Het toerisme kreeg een nieuwe impuls door de ontdekking, dat het milde klimaat een goede uitwerking op de gezondheid had. Er begon een nieuwe glorieuze periode in de geschiedenis van het eiland. Tegenwoordig weten veel Europese toeristen Mali Losinj te vinden, velen komen een tweede keer terug.

Even voor Maili Losinj is het eiland Losinj zó smal, dat aan de ene kant de westelijke Kvarner te zien is en aan de andere kant de oostelijke Kvarner. Op het smalste punt waar Mali Losinj begint, is een doorgang gegraven met een brug erover. De zeiljachten kunnen hier en bij Osor naar Kvarner varen of naar het oostelijk deel. Mali Losinj ligt helemaal om het zuidelijke einde van de baai heen gekruld.

In Maili Losinj is een groot parkeerterrein bij de Veerbootkade. Dit is zeer aan te raden tijdens het hoogseizoen. Maak er zeker in de zomer gebruik van, want dan is het in de stad bijna onmogelijk een parkeerplaats te vinden. Na het parkeerterrein begint de mooie kade (Riva losinjskih kapetana), hier loopt u langs de jachten en andere havens richting richting het centrum van de stad. Het is bijna overbodig te vermelden dat de kade, zoals bij al dit soort Kroatische stadjes aan zee bezaaid is met terrassen, restaurants en ijssalons. Het Italiaanse ijs in Mali Losinj is heerlijk van smaak.

Aan de kade staan fraaie bomen. Het kadebeeld wordt nog verfraaid door de rijen palmen, de oleanders en de bougainville's, die het hier uitstekend doen. De gevels langs de kade geven een prachtige beeld in de avondzon in uiteenlopende pasteltinten, van abrikoos en zalmroze tot gebroken wit.

Bij het uiterste einde van de haven ligt het driehoekige kadeplein Trg Repllblike Hrvatske. Dit is praktisch het hart van de stad. Aan alle kanten klimmen de oude straatjes van Mali Losinj tegen de heuvel omhoog. Daar boven uit komen de pijnbomen dan nog boven de oude stad uit. Aan de oostzijde van Trg Republike Hrvatske vindt u de 18de¬eeuwse Mariakerk, gelegen aan een aardig plein. Het interieur achter de barokke voorkant is zeker een bezichtiging waard. Aan de oostkant van de stad, bij een gelijknamige baai staat de l5de-eeuwse Sint¬Martinuskerk de oudste kerk van Mali Losinj. In het educatiecentrum aan de Vladimira Gortana 35 kunnen kunstliefhebbers werken van bekendere Kroatische kunstenaars zien.

Aan de westkant van Mali Losinj staan onder de schaduwrijke naaldbomen van het schiereiland éikat de grote hotelcomplexen. Hier ligt ook een gezellige camping te vinden, Camping éikat genaamd. Tussen de hotels staan nog de Habsburgse villa’s uit de 19e en 20e eeuw, ooit gebouwd voor notabelen uit Wenen en Boedapest. Ze kwamen in winterkuuroord Losinj voor de zuivere lucht en genezing en ontspanning vanwege tuberculose en bronchitis. Het subtropische park van de stad stamt uit dezelfde tijd onder leiding van aartshertog Karl Stephan von Habsburg.

Veli Losinj | Veli (betekent klein) Losinj kan worden gezien als het kleinere broertje van Mali (betekent groot) Losinj. Men komt er via de nieuwe buitenwijken van Mali Losinj. Daarna gaat een slingerende, schaduwrijke en mooie weg langs zee richting Veli Losinj, 4 km verderop; langs zee loopt ook een mooi wandelpad van Mali naar Veli Losinj. De naam is wat verwarrend, want 'veli' betekent groot en 'mali' klein, terwijl de plaatsen in grootte precies omgekeerd zijn. Maar Veli Losinj was dan ook ooit hoofdstad van het eiland. In de 19de eeuw werd Veli Losinj echter voorbij gestreefd door Mali Losinj, vooral vanwege het feit dat Veli Losinj een veel kleinere haven heeft, Het is wel een erg mooi en intiem haventje, met natuurlijk weer de nodige terrassen eromheen. Bij de ingang van de haven domineert een oversized en net iets te opzichtig zalmroze geverfde kerk het beeld.

Veli Losinj ligt in een smalle baai aan de zuidoostelijke kant van het Losinj, onder de heuvel St. Ivan. Het heeft de uitstraling van een stad maar het geen stad vanwege slechts 1000 inwoners. De haven wordt omringd door hoge huizen en sierlijke villa’s in mooie tinten. De rijke geschiedenis van dit stadje ziet u in alles terug.

In de omgeving van Veli Losinj staan enkele hotels en er is een camping. Je kunt er heerlijk wandelen door de groene heuvels. Paden leiden naar diverse verscholen baaitjes op het zuiden van het eiland. Enkele baaien hebben een kiezelstrand. Een aantal daarvan is gereserveerd voor naturisten.

Ilovik | Ten zuiden van Losinj ligt het eiland Ilovok. Op een oppervlakte van bijna 6 km2 wonen ongeveer 350 mensen. Hier worden wijndruiven, olijven, fruit en bloemen verbouwd. Op Susak en Ilovik zijn overblijfselen gevonden uit de prehistorie en Romeinse tijd, waaronder minten en mozaieken.

Unije | Ten westen van het eiland Losinj ligt het eiland Unije. Het is heuvelachtig en schaars begroeid. De westkust biedt een prachtig landschap in de vorm van steile rotsen, de oostkust is toegankelijker. De belangrijkste bron van inkomsten is de visserij en de groenteverbouw.

Bezienswaardigheden

De stad Cres
• de St. Mariakerk ( uit de 15e eeuw, in gotisch-renaissancestijl )
• de stadspoort met toren en klok (16e eeuw).
• het stadhuis (uit de 16e eeuw)
• het Petrispaleis (uit de 15e eeuw)
• de St. Isidoruskerk (uit de 15e eeuw)
• buiten de stad: de St. Maria Magdalenakerk (uit 1402)
• het Franciskanerklooster met kerk (gebouwd in de 14e en 15e eeuw)
• creatieve en historische verzamelingen bewaard in het museum Cres (opgericht in 1910 en gehuisvest in het Paleis Arsan-Petris).

Martinscica
• middeleeuwse kerk St. Martinus (vandaar de naam Martinscica, compleet verbouwd in 19e eeuw).
• het klooster met St. Jeronimuskerk (gebouwd rond het jaar 1500 door de edele familie Bokina).
• het zomerhuis van de familie Sforza (gebouwd in de 17e eeuw).

Wandelroutes vanaf Martinscica via de steile weg naar het dorp Vidovic op 280m hoogte is schitterend. Het is een unieke ervaring om Vidovic te bezoeken. Het uitzicht reikt tot Istrie en Italie. Van Vidovic loopt er een pad naar twee andere dorpjes, Grmov en Lubenice. Voor hen die van wandelen houden, kunnen genieten van een trip naar de heuvel van St. Kuzma. Hier staat een kerkje op de bergtop richting het verlaten dorpje Kuncici of naar het dorpje Grmov. Voor de verschillende sportgelegenheden kunt u altijd kiezen voor het stadje Cres slechts een paar kilometer verwijderd van Martinscica en Miholascica.

Natuur | Het eiland Cres is in zijn geheel een ongerept natuurgebied. Het is grotendeels begroeid met bos. Cres heeft ruim 2000 inwoners. Er zijn ruim 1500 verschillende soorten planten en 190 vogelsoorten waaronder de witkoppige gier , een beschermde vogelsoort. In het kleine historische plaatsje Beli van meer dan 4000 jaar oud staat het Eco-centrum "Caput Insulae". Het heeft als belangrijkste taak om deze mooie, grote vogels (diameter van de vleugels reikt tot 2,8 m) te observeren en te bestuderen. Het feit dat de eilanden Cres en Losinj bekend zijn door de vele dolfijnen zegt veel over de schoonheid van het zeewater rondom. Het schone water is de enige manier om te overleven. De dolfijnen worden hier geobserveerd door wetenschappers in een beschermende omgeving. Een echt raadsel van de natuur is het beroemde zoetwatermeer van het eiland Cres - het Vranameer, dat 5,5 km lang en 1,5 km breed is.

Bezienswaardigheden

Mali Losinj:
• De kerk van Sint Martinus dateert van 1450.
• De kerk van Maria's Geboorte, gebouwd tussen 1696 en1775..
• De kerk van Maria's Onbevlekte Ontvangenis in Cikat, gebouwd in 1534 en uitgebreid in 1858.
• Talrijke villa's van de Oostenrijkse aristocratie.
• De zeevaartschool "Ambroz Haracic" ontworpen in de vorm van een schip, compleet met commando brug..
• De kunstcollectie van Andra Vida and Katarina Mihicic en een collectie van oude meesters.
• De kerk van Sint Nicolaas uit 1857.

Veli Losinj:
• De Parochiekerk van Sint Anthonius, opgericht in 1480 en in barokstijl herbouwd in 1774.
• Het Fort dateert uit 1445.
• De Moeder van Angelenkerk uit 1566
• Het park "Predvoji", vroeger de winterresidentie van de aartshertog van Habsburgen, Karl Stephan Seewarte.
• De zeewering in Rovenska uit 1856.
• De Sint Nicolaaskerk stamt uit de 15e eeuw.

Sporten:

Tennis
Tennisbanen in Mali Losinj kunt u vinden bij vrijwel elk hotel bijvoorbeeld in Cikat, Punta en Suncana uvala. Het tenniscentrum "Cikat" vindt je op de mooiste plek van de stad in het bos. Hier kunt u tennissen, een tenniscursus volgen en deelnemen aan een van de toernooien voor toeristen.

Duiken
Duiken kunt u bij de camping "Preko mosta" (in Osor - een dorpje naast de brug tussen de eilanden Losinj en Cres. Hier kunt u een complete uitrusting huren en kiezen voor het volgen van een duikcursus. Daarnaast kunt u hier kajaks, boten, fietsen en scooters huren. Bij "Puntarka d.o.o. za turizam" Nikole Tesle 17, Zagazinje, M. Losinj kunt u zich eindeloos laten informeren over de fiets- en wandelroutes met alleen al 130 km aan wandeltochten.

U vindt hier ook bowling- en kegelbanen, basketbal- en voetbalvelden waar jong en oud plezier aan kan beleven. Er worden diverse toernooitjes en spelletjes op de stranden van Losinj georganiseerd.

Glijbanen, tafeltennis, midgetgolf, fitness vindt U ook in Mali Losinj. In Veli Losinj is er een openlucht zwembad naast het hotel "Punta".

Zeeexcursies | U kunt bij elk reisbureau in Mali of Veli Losinj verschillende excursies boeken naar kleinere en zeer interessante eilanden zoals bijvoorbeeld:
• Susak - het eiland van het zand
• Ilovik - het eiland van de bloemen
• Rab - het eiland van de bossen
• Silba - het eiland zonder auto's
• Rondvaart met een vispicnic.

De excursies worden georganiseerd door HTP Jadranka en er gaat altijd een professionele gids mee. U kunt kaarten kopen bij Tourist agency Puntarka. Susak Ten zuidwesten van het eiland Losinj ligt het eiland Susak bekend om zijn ongewone geologische samenstelling. Het betrefd een tien meter dikke laag zand bedekt een kalkhoudend plateau. Wijnstokken doen het goed op deze bodem en alle eilanders hebben een wijngaard. De ranken groeien op terrassen, beschut door rieten windbrekingen en muurtjes van stapelstenen. Ontdek dit typische Adriatische eiland.

Meer