Korculla

 

Korcula | Korcula heeft naamsbekendheid opgebouwd als geboorteplaats van de beroemde ontdekkingsreiziger Marco Polo. Het is niet officieel bewezen, maar feit is wel dat veel mensen op dit eiland de familienaam Polo dragen. Officieel is Marco Polo geboren in Venetië maar aangezien Korcula in die periode onder Venetië viel, kan het inderdaad op waarheid berusten. Marco Polo is niet de enige hoofdrolspeler op Korcula. De Britse krant ´the Observer' plaatste het eiland Korcula op de negende plaats van de ranglijst van de mooiste eilanden van de wereld. Jaren geleden stond het Kroatische eiland Hvar ook al in de top tien van mooiste eilanden. In het artikel `20 hemelse eilanden` heeft Korcula stevige medekandidaten in de vorm van bekende eilanden zoals de Seychellen, de Caribbean, de Malediven, de Balearen en Madagaskar. Volgens de schrijver van het artikel is Korcula één van de meest interessante bestemmingen van Kroatië. Het kleine fort is één van de vele waardevolle historische bouwwerken. Soms lijkt het dat de tijd in de stad Korcula stil heeft gestaan. Verder maakt de schrijver een pas op de plaats bij de lokale traditionele dans de more¨ka en het huis van de ontdekkingsreiziger Marco Polo.

Korcula ligt op zo'n anderhalf uur varen vanuit Dubrovnik (Zie kaart). Korcula is 47 km lang en ongeveer 7 km breed. De belangrijkste activiteiten van Korcula zijn de olijfboomgaarden en de lokale wijn (vooral dessertwijn). Er groeien dichte bossen met aleppo dennen, cipressen en eiken op dit eiland. Korcula is zeer populair bij de toeristen vanwege de vele prachtige stranden, pittoreske plaatsen, een aangenaam klimaat en goede verblijfsmogelijkheden in hotels, pensions, campings en jachthavens. Het is het grootste eiland van Kroatie en het is onderdeel van de eilandengroep van 48 eilanden. Het eiland is een natuurlijk lustoord met vele baaien, grotten, dichte bossen en glashelder water waarin de meest fantastische kleuren te ontdekken zijn. De bezoekers kunnen op de rustige stranden plezier beleven aan bijna 3000 zonnenuren per jaar. De temperatuur komt zelden boven de 30 graden uit.

Korcula stad | Korcula stad is de oudste en bekendste stad van Korcula. De stad ligt op een schiereiland. De stad wordt omgeven door muren uit de 13e eeuw. Deze zijn na 1420 door de Venetianen versterkt met torens en bastions. Het is een indrukwekkende stad. Aan het plein Stossmayerov trg staat het belangrijkste monument van de stad, namelijk de St-Marcuskathedraal uit de 13e eeuw. De gotische kathedraal is het bekijken waard evenals de gotische St. Pieterskerk. Ook dit is een imposante kerk. Tegenover de St. Pieterskerk staat het gotische Arneri paleis en het renaissancistische Gabrielles paleis uit de 16e eeuw. Sinds 1958 is deze locatie ingericht als Stedelijke museum met waardevolle documenten over de zeevaartgeschiedenis van Korcula, een interessante archeologische sectie en een schilderijen galerij met portretten van lokale edelen. De tegenwoordige haven van Korcula is in de 19de eeuw aangelegd. Langs de haven zijn vele terrasjes, zeer geschikt voor een dagje uit of een gezellig avondje uit. De lokale wijnen grk of posip zijn een absolute aanrader.

Blato | De stad is tegen de helling van heuvels gebouwd wat de indruk van een amfitheater geeft. Blato was ooit een van de welvarendste nederzettingen van het eiland vanwege de wijnbouw. Een ziekte in de druiven veroorzaakte in het verleden in de wijngaarden grote problemen, de druiven werden waardeloos en de belangrijkste bron van inkomsten was vernietigd. Vele inwoners verlieten daarna in grote getallen de stad. Op het centrale plein van Blato staan een 18de eeuwse barokke loggia, het Arneri kasteel uit de renaissance en de middeleeuwse Allerheiligenkerk.

Lumbarda | Deze plaats staat vooral bekend om de productie van de beste grk, dit is de lokale wijn. Grk betekent Griek en de Grieken (afkomstig uit Vis) hebben in de oudheid het plaatsje gesticht. Zij zijn begonnen met het verbouwen van de grk druiven. Het dorp ligt slechts zes kilometer van de stad Korcula. In de 16e eeuw werd het plaatsje een vakantieoord voor de rijken uit Korcula. De nabijgelegen stranden zijn zeer rustig en schoon. Dit zijn mooie strandvakantiebestemmingen voor hen die van rust en natuur houden.

Vela Luka | Vanwege de beschutte ligging werd deze plaats de haven van Blato. Het ligt bijna 40 km van Korcula stad. U vindt hier naast de industrie diverse aantrekkelijke baaien en stranden en talloze kleinere eilandjes. De heuvels rond de stad bieden bescherming in deze streek tegen de winden vanuit het noorden en het zuiden. Vela Luka heeft de voornaamste havenfunctie van het eiland. Daarom vindt u hier ook de veerdiensten naar Split en Lastovo.

Lastovo | Een van kleinere eilanden rond Korcula is Lastovo. Het eiland is omgeven door veertig kleine eilanden en rotsige uitstulpingen. Het was vele jaren een militair gebied en verboden voor toeristen. Nu is het opengesteld voor bezoekers. Het eiland is 9 km lang en ongeveer 6 km breed. Er wordt wijn fruit en olijven verbouwd. Restanten van gebouwen getuigen van de aanwezigheid van de Romeinen op het eiland. De overblijfselen zijn goed bewaard gebleven dankzij het uitblijven van het toerisme. Denkt u hierbij aan de 12e eeuwse Blasiuskerk en het Oratotium van Onze-Lieve-Vrouwen in het veld uit de 15e eeuw.

Meer