Rab

 

Rab | Het eiland Rab is ook een van de zonnigste eilanden van Europa. Gemiddeld schijnt de zon zo ongeveer 7 uur per dag. Het eiland ligt parallel aan het Velebit-massief, ervan gescheiden door een vaargeul die bij zeelui zeer gevreesd was omdat hij een tunnel vormt voor de koude droge Bora wind, die dit deel van de kust tot een kaal rotsachtig gebied maakt. Rab ligt ten zuiden van Krk en ten oosten van Cres en behoort nog net tot de Kvarner. Zoals bijna elk Adriatisch eiland heeft Rab legio baaien en inhammen, jachthavens en enkele aardige plaatsjes, waaronder Rab stad.

De westelijke kant van het eiland is beschut tegen de wind en heeft een mild klimaat. Als het gaat om een unieke culturele en ecologische bestemming dan staat het Kroatische eiland Rab op grote hoogte. Dit dank zij het behoud van de lokale tradities en cultuur in combinatie met een goed toeristisch aanbod. De mooie stranden, prachtige ligging in de Kvarner baai, de mooie natuur en het aanbod aan diverse evenementen onderscheiden dit eiland. Het eiland wordt wel de de parel van de Kvarner genoemd. Rab-stad werd onlangs uitgeroepen tot mooiste stad van het land. Het toerisme op Rab richt zich vooral op cultuurliefhebbers, watersporters en duikers. Onderzoek onder bezoekers van het eiland wijst uit dat 76% van de ondervraagden weer naar Rab terug wil komen vanwege de onbedorven natuur, het uiterst milde klimaat en de vriendelijke bevolking. De oude binnenstad van Rab met zijn markante beroemde klokkentorens strekt zich uit op een smalle, rotsachtige landtong, aan twee kanten door water omgeven. De Engelse koning Edward VIII kwam vaak met zijn Amerikaans vriendin Wallis Simpson naar dit eiland en zwom hier dan naakt. Geen wonder dat het naturisme hier populair is! Rab is een van de eilanden van de Noord-Adriatische eilandengroep. Voor de verbinding met het vasteland zorgt een veerpont. Het eiland is genoemd naar het stadje Rab gelegen op een schiereiland. Als je vanuit zee de hoge muren met daarachter de 4 klokkentorens ziet, lijkt het alsof er een schip met vier masten ligt. Maar dan wel een schip dat er al meer dan 2000 jaar ligt!

Rab stad | Hoofdstad Rab is een van de mooiste plaatsen die men op de Kroatische eilanden tegenkomt. Het is een plaats vol historie, maar ook een plaats met een ontspannen vakantiesfeer en zo'n 2500 uur zon per jaar. Rab stad vormt eigenlijk het enig echte centrum van het eiland. De stad heeft een rijke culturele en historische rijkdom. Met recht wordt het een museumstad genoemd: iedere steen, ieder gebouw is een monument uit de lange roerige geschiedenis van Rab. De oude Grieken en later de Romeinen schreven al over de schoonheid van Rab, maar ook over de strategische betekenis. De Romeinse keizer Octavian Augustus gaf in 10 voor Christus het eiland de titel municipium - Felix Arba. De stad heeft Romaanse pleinen, hoge kerktorens, een groot aantal historische kerken, paleizen en talrijke kleine straatjes waardoor je heerlijk kunt dwalen. Even buiten het stadje ligt het park Komrcar met zijn mediterrane tuinen. In de 19e eeuw ontdekte de Europese aristocratie het eiland en dat was het begin van het toerisme.

De oude kern van Rab ligt prachtig op een landtong aan de binnenhaven. Eeuwenoude straatjes klimmen hier tegen een lage heuvel op. Vier kerktorens zorgen voor een markante skyline. Aan de andere kant van de heuvel rijzen de middeleeuwse stadsmuren zowat uit het water op. Hier omsluit het groene schiereiland Frkanj de lange Eufemia-baai, die de stad afschermt van de open zee. Een aardig historisch detail is dat op het schiereiland al vóór de Eerste Wereldoorlog een van de eerste vakantie gele¬genheden voor naturisten in Europa ge vestigd werd. Lugano, Innsbruck en Rab waren de plaatsen waar je destijds in je blootje kon lopen. In 1936 bracht zelfs de Engelse koning Edward VIII met zijn geliefde Wallis Simpson een bezoek aan Rab. Of hij ook uit de kleren is gegaan, is niet bekend. Tegenwoordig zijn nog steeds enkele baaitjes alleen voor naturisten gereserveerd. De oude stad van Rab bereikt men door via de nieuwere delen van de plaats richting haven te gaan. Voorbij een complex dat onder meer het busstation, de groente en fruitmarkt, een winkelcentrum, het postkantoor, een bank en een vestiging van het toeristenbureau bevat, komt men uit bij Setalista Nlarkatuna Dominisa langs de haven. Bij het grote hotel Istra gaat de boulevard de hoek om. Als Obala kralja Petra Kresmira IV loopt de kade verder onder de oude stad langs, in de richting van de punt van de landtong. Minder dan 100 m voorbij hotel Istra is rechts Trg Svetog Kristofora, een aardig plein met fontein en souvenirstallen. Via de brede trap langs de vierkante Venetiaanse verdedigingstoren (de Gagliarditoren) kan men lopend de schilderachtige straatjes van de oude stad in. Links bevindt zich het 15de-eeuws stadspaleis van de welgestelde Dominis-familie, met gotische en renaissancistische gevelversieringen en een ingebouwd hoofd van Jupiter uit de Romeinse tijd.

Kleine cafés, galeries, binnenhofjes, intieme pleintjes, verweerde muren en wit plaveisel bepalen het beeld verderop in de oude stad. De drie belangrijkste straten lopen van noord naar zuid parallel aan de havenboulevard. Het zijn Donja, Sredna en Gornja ulica, 'Onder', 'Midden' en 'Bovenstraat'. Her en der staan historische patriciërshuizen en kan men oude gevelstenen met wapenschilden inspecteren. In het midden van Sredna ulica is een klein plein, dat bijna geheel ingenomen wordt door een Venetiaanse loggia. In de hoek staat de kleine gotische Sint-Nicolaaskerk.

Indien men vanaf de Trg Svetog Kristofora aan het begin van de oude stad helemaal omhoog loopt, dan komt men iets naar rechts uit bij de Sint-Christoffelkerk (Sveti Kristofor). Sint-Christoffel of Sint-Christoforus is beschermheilige van Rab. In 1075 zouden zijn relikwieën de stad op wonderbaarlijke wijze gered hebben van een belegering door Noormannen, die destijds Sicilië en zuidelijk Italië in handen hadden. De Christoffels kerk ligt aan de rand van het uit¬gestrekte en schaduwrijke Komrcarpark, meer dan een eeuw geleden aangelegd en nu vol grote zwarte dennen, aleppodennen, pijnbomen, cipressen, steeneiken en andere bomen.

Verder biedt een netwerk aan paden goede slentermogelijkheden. Een poort in de oude stadsmuren hier geeft toegang tot het bovendeel van het park. Indien men vanaf de Christoffelkerk weer de andere kant op wandelt, de Gornja ulica in, dan stuit men een meter of honderd verderop op de ruïnes van de Johannes-de-Doper¬kerk (Sveti Ivan). Vermoedelijk in de 7de eeuw stond hier al een kerk. De resten die u nu ziet, zijn van latere verbouwingen. Ze laten in ieder geval zien dat het een behoorlijk omvangrijke, drieschepige basiliek moet zijn geweest. In de eerste helft van de 19de eeuw raakte het bouwwerk echter in onbruik, zodat alleen de Romaanse klokkentoren, uit de 13de eeuw, nu nog overeind staat.

Naast de ruïnes verkeert de 16de-eeuwse Kerk van het Heilige Kruis (Sveti Kriia) nog wel in goede staat. Deze kleine kerk is de parochiekerk van Rab. Binnen zijn enkele kerkschatten uit de kathedraal te bezichtigen. Circa 75 m verderop is de Justinuskerk (Sveti Justina) het volgende religieuze bouwwerk. In de 12de eeuw verrees op deze plek de Sint- Thomaskerk, maar wat er nu staat, inclusief de klokkentoren met 'bisschopsmuts' erop, is uit de 16de eeuw. De kerk huisvest tegenwoordig het Museum voor Sacrale Kunst (Muzej sakra1ne umjetnosti). Pronkstuk uit de collectie is een prachtig relikwieënkistje met daarin de schedel van Sint-Christoffel. Op zijn schedel prijkt een kostbaar diadeem. Het kistje zelf is in de 12de eeuw vervaardigd en is met goud beslagen. Reliëfs tonen scènes uit het leven van de heilige.

Na de Justinuskerk komt men uit op Trg slobode, een pleintje tegen de stadswallen aan. U hebt hier een schitterend uitzicht over zee. U kunt er ook naar beneden, om bij de mooie wandelpromenade langs het water uit te komen. Verderop liggen onder aan het Komrcarpark be¬ton plateaus en kiezelstrandjes waar de badgasten zich 's zomers verdringen. Een stuk verderop komt men aan het einde van de baai uit bij het Eufemia-klooster. Dit franciscaner bouwwerk telt twee kerkjes. De Eufemia-kerk kwam al in de 8ste eeuw tot stand, de Bernardin-kerk is net als de andere kloostergebouwen uit de 15de eeuw. In het klooster is een klein museum met een sacrale en etnografi¬sche collectie te bezoeken.

Terug in de oude stad houdt men vanaf Trg slobode rechts aan om nog meer historische kerken te kunnen zien. In Vrana Rabijanina stuit men eerst op de Sint-An¬dreuskerk (Sveta Andnje) uit de 12de eeuw. De Romaanse klokkentoren is een van de vier markante campaniles in de skyline van de oude stad. Bijna aan het einde van de landtong is de Mariakathedraal (Sveti Marija Velika) het belangrijkste gebedshuis in Rab. Aan het wat gesloten uiterlijk is te zien dat de basiliek drie schepen telt. De kerk is in de 11 de eeuw gebouwd en zou in 1177 door paus Alexander persoonlijk zijn ingewijd. In de 19de eeuw raakte Rab zijn bisschopszetel overigens weer kwijt, zodat de kerk geen echte kathedraal meer is. De laat gotische fraaie piëta boven het hoofd¬portaal is er bij een restauratie in de 15de eeuw aangebracht. Beeldhouwer Petar Trogiranin was eveneens de vervaardiger van het octagonale doopvont in de Pe¬truskapel. De klokkentoren van de kathedraal is uit de 12de eeuw en staat los van de kerk op de resten van een Romeins bouwwerk. De toren heeft vier verdiepingen met klassiek Romaanse raamopeningen. Op iedere verdieping krijgen de ramen er een boog bij. Een octagonale punt met balustrade maakt de 25 m vol die de campanile hoog is. Bovenop is een kruis met vijf kleine bollen geplaatst. In de hoogste bol bevinden zich relikwieën van enkele heiligen.

Helemaal aan het uiteinde van de oude stad Rab wordt de punt van de landtong ingenomen door een parkje achter de muren, een franciscaner nonnenklooster en de Sint-Antoniuskerk. Het barokke gebouw stamt uit de 17de eeuw, maar heeft binnen een waardevol houten beeld van Sint-Antonius uit de 12de eeuw. Ooit lag op deze plek trouwens de Liburnisch- Romeinse nederzetting waar het voor Rab allemaal mee begon.

Wie genoeg heeft van oude kerken en meer levendigheid in Rab stad zoekt, kan het beste naar de havenboulevard. De Trg municipium Arba is een beschut plein met een aantal heerlijke terrassen. Een opvallend bouwwerk hier is het vroegere Romaans gotische rectorenpaleis, oorspronkelijk uit de 13de eeuw, maar in de renaissance aangepast en nu onderkomen voor gemeentekantoren. Langs de kade bieden 's zomers excursieboten tochten aan naar baaien en eilanden in de omgeving. Aan het einde van de kade leggen de Veerboten aan, die wekelijks van Rijeka naar Zadar en verder zuidwaarts gaan of andersom.

Religieuze monumenten
•Kerk van de heilige Maria, gebouwd in Romaanse stijl als een basiliek, in 1177 door paus Alexander III persoonlijk gewijd. De gevel vertoont afwisselend lagen roze en wit steen en boven het portaal prijkt een gebeeldhouwde kruisafneming uit 1514 De schitterende 26 meter hoge Campanile van de heilige Maria daterend van de 13e eeuw
•Het uit de 15e eeuw daterende klooster van de heilige Anthonius
•De kerk van de heilige Justinus met een campanile uit de 16e eeuw
•De kerk van het heilige Kruis uit de 13e eeuw
•Ruines van de kerk en het klooster van de heilige Johannes uit de 10e eeuw
•In Kampor het klooster van de heilige Eufemija uit de 15e eeuw en een kleine kerk daarnaast uit de 13e eeuw.
•In Supetarska Draga de kerk van de heilige Petrus, de oudste kerk van het eiland, gebouwd in 1059

Andere monumenten
•Paleis Dominis-Nimira gebouwd in de 15e eeuw in Renaissance stijl.
•Paleis Nimira met een prachtig portaal.
•Rector's Paleis; de bouw begon in de 13e eeuw.

Verder kunt u tijdens een wandeling talloze schitterende deuren, balkons, ramen bewonderen die allemaal getuigen van de rijke geschiedenis van dit stadje. Andere dorpen op het eiland zijn o.a. Kampor en Lopar. Het eerst genoemde dorp ligt aan het eind van een lange baai en heeft een decor van natuurstenen huizen en terrassen met olijfbomen en wijnstokken. Rondom het dorp bevinden zich veel private vakantiehuizen. Het dorp Lopar ligt aan het eind van een rotsachtig schiereiland. Het is een populaire plaats vanwege zijn zandstranden met aangrenzende naaldbossen.

Meer