Vis

 

Het eiland Vis ligt verder van de kust dan andere Dalmatische eilanden. Het eiland was tot 1989 een militaire basis en zodoende verboden voor toeristen. De overtocht vanuit Split duurt maar liefst 2,5 uur. De hoogste berg van het eiland: de berg Hum is maar liefst 585 m hoog en indien men op de hoogste top van het eiland staat dan kan men, indien de weersomstandigheden het toelaten, de Italiaanse kust in de verte zien.

Het eiland heeft een grillige kustlijn en een uitstekende berg die Hum wordt genoemd (587 m). Het eiland ligt in centraal Dalmatië. De oppervlakte van dit prachtige eiland betreft 90 km2. Op het eiland bevinden zich voldoende goede hotels en vakantiehuizen.

Doordat het eiland tot 1989 een militaire basis was, is de omgeving en de natuur vrijwel onaangetast. Er zijn onnoemelijk veel baaien en stranden. Dit in combinatie met de pittoreske restaurantjes die zorgen voor het traditionele kwaliteits eten zoals verse vis, lam, octopus, schapen en geitenkaas en lokale wijn en kruiden maken het eiland Vis tot een wel heel bijzondere plaats. Op het eiland zijn veel sport en recreatiemogelijkheden. Op cultureel gebied biedt Vis o.a.de Romeins stad Issa, de inscriptie van Calius uit de vierde eeuw v.C. en het bronzen hoofd van aphrodite.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde het eiland Vis een sleutelrol bij het verzet tegen de Duitsers en Italianen. In 1944 gebruikte Tito het eiland als basis voor zijn militaire operaties. Belangrijke ontmoetingen tussen partisanen, de Joegoslavische regering in ballingschap en de geallieerden werden ook op Vis gehouden. De hoofdplaats van het eiland is Vis.

Steden,dorpen en eilanden op het eiland Vis

Vis | De hoofdplaats van het eiland heet ook Vis en ligt langs een baai in het noordoosten van het eiland. Het dorp bestaat uit twee delen: Enerzijds het noordwestelijke deel dat Luka heet en anderzijds het zuidoostelijke deel dat Kut heet. Luka is iets moderner en heeft meer bezienswaardigheden. Kut bestaat vooral uit 16de-eeuwse huizen met schilderachtige smalle straatjes. Tussen de twee delen van Vis in loopt een leuke promenade langs de haven en langs enkele kiezelstrandjes, erachter gaan de heuvels vrij steil omhoog. De veerbootkade rechts brengt u bij een 16de-eeuwse Mariakerk, met erachter een Habsburgs bastion.

Komiza | Tussen de plaatsen Vis en Komiza loopt een directe route van zo'n 12 km, die de bus in pakweg 30 min. aflegt. Even vóór Komiza ligt de hoogste berg Hum (585 meter). Een brokkelige asfaltweg gaat naar de top, met daarop een kleine kapel. Je hebt hier een fraai uitzicht over de Adriatische Zee, waarin westelijk en zuidelijk van Vis nog wat onbewoonde steenklompen liggen, die ervoor zorgen dat de territoriale wateren van Kroatië zich nog een aardig eind de zee in bevinden. Bij helder weer is het mogelijk om de kust van Italië te zien. Voordat de top bereikt wordt, is nog een betonnen trap met onkruid te zien die naar de Tito-grotten leidt, waar de latere leider van Joegoslavië in 1944 tijdens het verzet zijn tijdelijke hoofdkwartier had.

Komiza ligt aan een bredere baai die een grote hap uit de westkant van het eiland neemt. De plaats is het visserijcentrum van Vis en heeft dan ook een Visserijmuseum.

Bisevo | Net ten zuidwesten van Vis stad ligt het kleine eiland Bisevo. Alleen in de zomermaanden wonen er enkele mensen. Naast enkele aardige verlaten baaien bezit Bisevo in de zogenaamde Blauwe Grot een van de grotere Adriatische attracties in Kroatië. Al sinds het einde van de 19de eeuw, toen een Oostenrijkse schilder de entree ervan met dynamiet vergrootte, is deze watergrot een toeristische trekpleister. Sinds Vis weer is opengesteld, kunnen toeristen er ook weer van genieten. De grot is alleen per boot te bereiken, mits de zee niet te ruw is. Een bezoek kan het best aan het einde van de ochtend en rond het middaguur plaatsvinden. Dan wordt de grot via een andere opening onder water door het zonlicht in een onwezenlijk, bijna buitenaards blauw schijnsel gezet. In het heldere water geven roze tot violette weerkaatsingen er nog extra kleuraccenten aan. De lichteffecten zijn zo fraai dat er wel vergelijkingen worden gemaakt met de soortgelijke grot van het Italiaanse eiland Capri. Vanuit Komiza en Vis kun je excursies boeken naar de grot. Ter plekke moet in kleinere bootjes overgestapt worden om door de nauwe opening te kunnen. Binnen is er meestal wel de gelegenheid om een duik in het heldere water te maken; neem als het even kan een duikbril en zwemvliezen en snorkel mee.

Meer