Vakantie in Istrië

 

U vindt het driehoekige schiereiland Istrië (3160 km2) in het noordoostelijke deel van de Adriatische Zee. Het is daarmee het grootste Kroatische schiereiland. Het schiereiland is of vernoemd naar de Histriërs (de aloude bewoners van het schiereiland) of naar de oude benaming van de rivier de Ister (Donau).

De zeer oude legendes vertellen over de Argonauts die vanaf de Zwarte Zee met hun boot ‘fugo” via deze rivier naar het noorden van de Adriatische Zee voeren. Zij gaven schiereiland deze naam aldus de overlevering. Istrië is een belangrijk toeristisch gebied van Kroatië. De westelijke kust heeft veel aantrekkingskracht op de internationale en nationale bezoekers. Een typisch toeristisch centrum van dit gebied is Vrsar, een puur toeristische attractie met een aangename groene kust tussen Funtana en de Urn Fjord.

In Istrië lijkt de tijd stil hebben gestaan voor de toeristen. Het is het grootste schiereiland van Kroatië en ligt aan de noordkust van de Adriatische kust. De mooie kustlijn biedt talrijke baaien met rots- en kiezelstranden. Vanwege de geografische ligging stond en staat Istrië onder sterke culturele invloed van Italië. Dit ziet u terug in de bouwstijl en ook in het eten komt dit naar voren. Het landschap van het achterland kunt u omschrijven met woorden als natuur, groene bossen, wijnvelden en sfeervolle dorpjes.

Het Middellandse zeeklimaat staat garant voor heerlijk warme zomers. In het voor- en na seizoen kunt u hier behaaglijk vertoeven. De winters zijn er overwegend vochtig, maar zacht van aard. De historie heeft wel degelijk zijn sporen nagelaten in Istrië, denkt u hierbij aan veroveringen. Het gevoel van culturele saamhorigheid van de bevolking werd hierdoor versterkt. Nuttige sporen werden achtergelaten in alle segmenten met een mengsel van Slavische, Romaanse en Germaanse culturen die overal zichtbaar aanwezig is.

Gedurende de afgelopen vijf decennia wordt het succesvol bezocht en veroverd door moderne toeristische veroveraars. De Istriaanse kust heeft zijn naamsbekendheid te danken aan zijn status van belangrijke toeristische regio in het Middellandse Zeegebied. Het achterland van Istrie, die de Terrae magicae wordt genoemd, is ongerept en sprookjesachtig. Het behoorlijk rustige binnenland is een plezierige tegenhanger van de drukte aan de kust in het hoogseizoen van april tot september.

Istië is tegenwoordig één van de populairste bestemmingen voor de internationale strandvakantie aan de Adriatische kust. Door de jaren heen was er onverdraagzaamheid tussen de volkeren op het schieriland, met als resultaat een levendige culturele uitwisseling. De belangrijkste invloed op Istrië bestaat uit de stedelijke beschaving van Venetië, dat meer dan 500 jaar over deze streek regeerde.

In Istrië kunt u genieten van heerlijk warme zomers, de helder blauwe zee met mooie baaien, ongeschonden natuur en dorpjes in middeleeuwse sferen. Het is de ideale vakantiebestemming voor jong en oud. Aan de Istrische kust vindt u diverse toeristische trekpleisters zoals; luxe en sportief Umag, het historische Porec (de Kroatische toeristische ´wereldstad´), antiek Pula,, de meest mediterane parel

Rovinj met zijn prachtige architectuur en parken, het sfeervolle Novigrad, Medelun en Rabac, evenals het wereldberoemde Vrsar. De eilandengroep van Brijuni is een van de mooiste van acht nationaalparken. Het natuurreservaat Limski kanaal is een bekende kwekerij van vis, oesters en mosselen. Bezoek de diverse gezellige en mooie steden aan de kust, ontdek de afwisselende kustlijn met de groene eilanden, inhammen en stranden. Samen vormen ze een compleet plaatje van het mooie Istrië.

 

 

 


Istrië
Last Minute Vakanties