Vakantie in Kvarner

 

Wanneer u het liefelijke Istrië verlaat, treft u in zijn directe nabijheid, aan de voet van de hoogste Istriaanse berg Ucka (1.398 meter) het bekoorlijke of zoals het liedje gaat sprookjesachtige Opatija aan, met een elegante Riviera die wordt gestreeld door golven in een ogenschijnlijk gestolen bocht met de kvarnereilanden Krk, Cres en Losinj. Vermoed wordt dat de naam Kvarner van Keltische oorsprong is en een zee met veel eilanden aanduidde. Waarschijnlijker is dat de naam een verbastering is van een Latijns begrip dat de vier verschillende toegangen naar deze prachtige bocht aangeven. Daar kan men zich overigens makkelijk van overtuigen als men de Ucka beklimt, alwaar men een indrukwekkend uitzicht op Rijeka, Velebit en Gorski Lotar kan genieten. Achter ons tekenen zich de alpen af en vlak voor onze voeten ligt het Istriaanse schiereiland dat tot Trieste en verder naar Venetie strekt.

Richting zuiden reikt het uitzicht tot aan de midden-dalmatische en kvarnereilanden en de onafgebroken blauwe verte van de Adriatische zee. Het bergmassief Ucka is een natuurlijke bescherming tegen koude luchtstromen en daardoor zijn Opatija en de rustige plaatsjes aan de voet van deze berg Volosko, Ika, Icici, Lovran, Medveja, Moscenicka Draga, toeristische plaatsen meet een van de meest aangename klimaten, waar de middellandse zee het dichtst bij Midden europa ligt.

Door het aangename en milde klimaat hebben de Liburnische Riviera (genoemd naar een Illyrische stam uit de oudheid) en de kvarnereilanden een weelderige plantengroei, en daarom is kamille het waarmerk van Opatija. Ook laurieren kan men overal aantreffen en daarom is het ook niet verwondelijk dat de prachtige plaats Lovran naar deze soort is vernoemd. Hier treft men echter ook andere bloeiende en aantrekkelijke vergetaties aan.

Het milde klimaat heeft er al in de tijd van de dubbelmonarchie voor gezorgd dat Opatija het aanzien van een kuuroord genoot nadat de keizerlijke familie en leden van de high society het tot hun zomerresidentie hadden uitgekozen. Daardoor zijn Opatija en haar riviera, maar ook Mali Losinj en Krk traditionele toeristische plaatsen met luxueuze hotels en parken, elegante en romantische villa’s, maar ook uitstekende campings met een zeer hoge standaard die waarschijnlijk de meest dichtbije bestemmingen van Europese liefhebbers van eilanden en eilandidyles zijn.

In de prachtige variatie van zee en bergen, ontstaan uit het schuim van de zee, zonovergoten, ondergedompeld in de zee, discreet verborgen onder een bloeiende mediterrane vegetatie en in de luwte van de winde bevinden zich talloze Hotels, villas, bungalows en appartementen met prachtige stranden (ook voor naturisten) die een onafgebroken uitdaging voorstellen voor internationale gasten bij wie dit in de smaak valt. Voorts moet nog worden vermeld dat op het eiland Krk een vliegveld is voor internationaal vliegverkeer, dat Opatija in 1889 al de status van rustoord kreeg en dat in 1873 een directe spoorwegverbinding tussen Wenen en Matulj werd aangelegd die nog altijd actueel is voor de traditionele gasten van de Liburnische Riviera. Hier moet nog aan worden toegevoegd dat Krk met een brug aan het vaste land verbonden is en dat veerboten mat alle andere Kvarnereilanden uitstekende verbindingen onderhouden.

Vervoer | De Wegen zijn goed en er wordt nog gewerkt aan een snelweg van Rijeka naar Zagreb en een hoofdweg van Pula naar de Sloveense grens. De grotere eilanden zijn te bereiken met veerboten, die zomers vaak varen. Alle grotere plaatsen zijn met de Bus te bereiken. De spoorlijn Triest-Pula is verbonden met de lijn Ljubljana-Rijeka en er rijdt ook een trein tussen Rijeka en Zagreb, waar u kunt overstappen naar het zuiden van Kroatie.