Vakantie in Midden en Zuid Kroatië

 

Deze streek wordt in het westen begrensd door met wijngaarden bedekte heuvels van Samobor, die zich naar het noorden uitstrekken tot Karlovac (zie landkaart), Ogulin en in het uiterste noorden Zagreb en in het zuiden door de grens van Bosnie Herzegovina tot aan Jasenovac.

In het noordoosten ligt een deel van de vruchtbare Sava vallei, tussen Zagreb en de vogelrijke Lonsjko Polje, ten zuiden van Sisak. Dit deel kenmerkt zich door de aanwezigheid van verschillende culturen. Het is het minst toeristische deel van Kroatië, terwijl het toch een prachtig landschap biedt. De recente oorlog, die alleen in het teken van het nationalisme stond bracht niet alleen grote verwoestingen, maar ook etnische zuiveringen met zich mee en had tot gevolg dat duizenden Serviers wegtrokken. Dit deel van Kroatië bestaat eigenlijk uit drie verschillende gebieden: het laagland rond de hoofdstad, het heuvelgebied met veel wijnproductie (Samobor en Karlovac) en de strook met de grens van Bosnie-Herzegovina ten zuiden van Sisak. Veel van de steden die in deze streek liggen zijn rijk aan Barokkerken, kloosters, kastelen, vestingen en musea.

Vervoer | De beste manier van Vervoer door midden Kroatie is per auto. De wegen van midden Kroatië zijn goed. Van Zagreb gaat er een snelweg, de A11, naar Samobor en het natuurpark Lonjsko Polje. De A12 gaat naar Jastrebarsko en Karlovac. Staatsweg 30 gaat naar Sisak, terwijl een netwerk van secundaire wegen de andere plaatsen met elkaar verbindt. Alle grotere plaatsen zijn aangesloten op het Kroatisch spoorwegstelsel, met uitzondering van de stad Samobor. Alle dorpen zijn in ieder geval met een bus te bereiken.

 

 

 

 


Midden Kroatië
Last Minutes