Nationaal Park Brijuni

 

Nationaal Park Brijuni | Virgin Beauty Islands - De Brijuni eilanden (14 eilanden) zijn vol met natuurlijke rijkdommen, archeologische voorwerpen en culturele historische rijkdommen. De oppervlakte bedraagt ongeveer 2.700 Ha en er zijn hele mooie vakantie plekken, kuuroorden en de residentie van de president. Het klimaat is mild. De eilanden zijn gelegen in het zuidwesten van de Istrische kust, gescheiden van het vasteland door het Fazana kanaal. Deze eilandengroep bestaat uit twee groter en twaalf kleinere eilanden langs de westkust van Istrie.

Een groepje van 14 eilanden in de Adriatische Zee vormen samen het Brijuni nationale park. Vele miljoenen jaren geleden, toen in dit deel van Istrië nog dinosaurussen rondliepen, maakte het deel uit van het Kroatische vasteland. De sporen van deze voorhistorische dieren zijn nog op het hoofdeiland terug te vinden, met name bij Ploce, waar de voetafdrukken van 'Igvanodon' (iguanodon, een rechtoplopende, ongeveer 10 meter hoge archosauriër), weinig aan de fantasie overlaten. U kunt er niet heen, het gebied is voor het grote publiek gesloten. Er zijn echter nog tal van andere redenen om Brijuni te bezoeken.

Het Fazanakanaal wordt vanuit de gelijknamige plaats op vrijwel elk uur van de dag met een ferry overgestoken. Vele touroperators bieden dagtrips aan naar Veil Brijuni, het hoofdeiland van de gelijknamige archipel met Brijuni als 'hoofdstad'. In de eerste plaats gaat het om een natuurgebied, in de tweede plaats is het een belangrijke archeologische vindplaats. In de laatste plaats, die de vorige twee dreigde te overvleugelen, was het een vakantieparadijs voor beter gesitueerden, koninklijke families en anderen die genoeg geld hadden om de natuur ongestraft schade aan te brengen. Het staat bekend als exclusief conferentieoord en als bestemming voor dagjesmensen die het onder begeleiding van een gids of op eigen gelegenheid te voet of per fiets kunnen bekijken. Er rijdt ook een elektrisch aangedreven treintje over het hoofdeiland. De gehele archipel is autovrij.

 

De legende vertelt dat de Schepper de bedoeling had om door Brijuni de mensheid aan het paradijs te herinneren. Na de zondeval koos hij daarvoor deze plek uit. Natuurlijk kwam de duivel achter dit plan maar de Schepper zond een legertje engelen om de invloed van de duivel te minimaliseren en nog steeds worden op de toppen van de golven in het kanaal van Fa¸ana engelen waargenomen die de eilandengroep beschermen. Iedereen kan dit waarnemen tijdens de periode waarin kwade winden (bora) de eilandengroep bedreigen.

In 177 v. Chr. namen de Romeinen bezit van de eilanden en toen al werden er buitenverblijven gebouwd voor welgestelde Romeinen. In 1893 gingen de eilanden over in particuliere handen. Paul Kupelwieser werd eigenaar van de met malaria besmette eilanden. De Berlijnse bacterioloog Robert Koch bestreed de malariamug met succes waarna er een exclusieve ontmoetingsplaats van gemaakt werd voor de machtigen der aarde. Dat lukte zonder al te veel inspanning. Na de Eerste Wereldoorlog raakten de luxueuze onderkomens in verval en bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog deden de rest.

In 1947 bezocht Tito de eilandengroep en besloot de traditie in ere te herstellen, u vindt er luxehotels, golfcourses en tennisbanen. Natuurlijk ontbreken de uitgebreide voorzieningen om er in alle rust (of in het geheim) te vergaderen niet. Het werd gesloten voor het toerisme en het vormde lange tijd het exclusieve buitenverblijf van Tito. Bij uw bezoek aan de archipel kunt u zich een aardige voorstelling maken in welke (altijd ontkende) weelde Tito hier geleefd moet hebben. Hij verbleef er gemiddeld 6 maanden per jaar en ontving er tal van gasten onder wie de vroegere koning en koningin van België: Boudewijn en Fabiola en de vroegere koningin van Nederland: Juliana. In het museum kunt u daar gedetailleerd kennis van nemen. De nationale vlaggen van de staatshoofden die hij er officieel ontving sieren één van de wanden in het museum. Vreemd genoeg ontbreekt de vlag van Duitsland, hoewel voormalig bondskanselier Willy Brandt er een veel geziene gast was. Hij kwam echter nooit als staatshoofd, steeds als persoonlijke vriend van Tito, die vele illustere vrienden en vriendinnen in zijn buitenhuis ontving.

Meer