Nationaal Park Kornati

 

Nationaal Park Kornati | Nationaal Park Kornati ligt in het centrale deel van de Adriatische Zee. Dit park bestaat uit de meeste inhammen in het middellandse zeegebied, bestaande uit 140 onbewoonde eilanden, eilandjes en klippen. De gemiddelde jaar tempratuur is 16° C. Land en zee flora en fauna zijn heel welvarend. Iedere bezoeker moet voor elke dag dat hij in het park is in het bezit zijn van een geldig ticket, welke kunnen worden gekocht bij het kantoor Jovna Ustranova NP Kornati in Murter of bij de recepties van de nationale park ingangen: R. Zakan eiland, Vela Panitula eiland enVruje Cove op Kornot eiland. Kornati

Voor de kust ligt een nationaal park, totaal verschillend van het bosrijke Krka, Kornat. Het is in feite een archipel, bestaande uit 109 eilanden en eilandjes, de meeste onbewoond. Vroeger brachten herders er hun schapen heen en zoals nog steeds op veel plaatsen in de wereld gebeurt, jaarlijks brandden ze het overgebleven gras af om een betere groei in het volgende jaar te bewerkstelligen. De ondergrond bevat echter nauwelijks aarde en het weinige dat er kon groeien, kreeg ook geen kans meer. Het gebied rond de Kornaten was in het verleden rijk aan vis. Door overbevissing is er weinig meer van overgebleven. Het gebied was een lustoord voor sponsenduikers en koraalzoekers, alleen dit laatste is nog steeds de moeite waard.

Toch mag u een excursie naar de archipel niet overslaan. De kleurschakeringen vormen een fantastisch schouwspel en de tegenstelling tot alles wat u aan natuurlijk schoon al in Kroatië zag, is groot. De Kornaten hebben hun eigen aantrekkingskracht met een andere natuurlijke schoonheid. Op diverse eilanden van de archipel stonden bouwwerken die als gevolg van de daling van het aardoppervlak, thans onder de zeespiegel verdwenen zijn. Andere eilanden ontstonden door dezelfde oorzaak. Het grootste eiland, Kornat, vormde vroeger één geheel met omringende eilanden.

Meer