Nationaal Park Krka

 

Nationaal Park Krka | De rivier en rivieroever Krka bevinden zich in het graafschap ¦ibensko Kninska. De bron van de rivier Krka is te vinden op de berg Dinara vlakbij Knin, deze rivier zit vol watervallen. In het Nationale Park Krka bevinden zich ongeveer 860 soorten planten. In de rivier bevinden zich 18 soorten vissen, veel soorten zoogdieren (hiervan 18 soorten vleermuizen). Flora en fauna is heel rijk. Duiken en vissen in dit park is verboden, evenals het bezoeken van het park met een eigen boot. Ook voor dit park moet men in het bezit zijn van een geldig ticket, wat bij de ingang van het park kan worden gekocht. Krka

Veel inwoners van Sibenik ontvluchten bij mooi weer de stad. Ze trekken het achterland in, vaak met als doel het Krka nationaal park. Ook voor toeristen is het park een brok natuur dat een bezoek meer dan waard is, al is het aan te bevelen dat niet gedurende het weekeinde te doen. De rivier Krka, aan de boorden waarvan het park is gelegen, baant zich een weg door het park, daarbij vele hoogteverschillen in het karstgesteente overbruggend.

De Skradinski buk, met 17 trappen over een lengte van 400 meter, brengt het water 46 meter lager. Enkele van de watervallen zijn meer dan 100 meter breed. Op diverse plaatsen zijn voorzieningen aangebracht om de bezoeker maximaal van dit stuk natuurschoon te laten genieten. Via het Proklanskomeer bereikt de rivier het ruim 10 kilometer verderop gelegen ¦ibenik en eindigt zijn tocht in de Adriatische Zee. Vooral in de winter en in het voorjaar, als de rivier veel water aanvoert, kan de Krka zeer snel stromen.

In het park lijkt de rivier soms verdwenen. Over een grote oppervlakte, schijnbaar drassig terrein vervolgt deze niettemin zijn weg en wordt plotseling weer rivier. Het gebied is rijk aan wild en de vogelliefhebber zal er een lustoord aantreffen. In het park zijn bijna 230 verschillende vogelsoorten geteld. Heel bijzonder is dat u er sinds kort weer deel kunt nemen aan de valkenjacht.

Meer