Vakantie in Noordelijk KroatiëDit deel van Kroatië wordt gekenmerkt door verschillende aspecten: de golvende heuvels van Zagorje met hun geneeskrachtige bronnen en kuuroorden, het gewest Prekmura met zijn wijngaarden, de steden Varazdin en Cakovec, die zich hebben ontwikkeld rond oude kastelen, Koprivnica, omgeven door weelderig boerenland en wijngaarden en Bjelovar en Krizevci met hun paleizen.

Zagreb

In het zuiden van de streek noordelijk Kroatie ligt, op de grenslijn met de noordelijke kant van de streek midden Kroatie, de hoofdstad van Kroatie, Zagreb. De belangrijkste steden in dit gebied stammen uit een ver verleden en twee ervan, Varazdin en Krizevci zijn ook de zetel geweest van de Sabor, het Kroatisch parlement. Bjelovar is de jongste en grootste vestingstad van het land.

Voordat de oorlog van 1991 het zuiden van het gebied noordelijk Kroatie aantastte, hadden de oorlogen in de tweede helft van de 18de eeuw reeds alle sporen uit de middeleeuwen en de Turkse tijd weggevaagd. Toch is de streek nog rijk aan religieuze gebouwen, waaronder katholieke franciscaanse en Paulijnse kloosters op plaatsen waar vroeger Orthodoxe gemeenschappen woonden. Godsdienst speelt in noordelijk Kroatie nog steeds een belangrijke rol en kerken worden veel bezocht en gekoesterd.

Drava

De hoge heuvels van Zagorje zijn bedekt met bos, behalve op plaatsen waar een middeleeuws kasteel of een weelderige barokke residentie verrijst. In de streek rond Podravina, die afwatert op de rivier de Drava, zijn de heuvels lager en bedekt met wijngaarden en hier en daar wat bos. Op sommige plaatsen stroomt de Drava langs de Hongaarse grens. In deze streek van Kroatie zijn allerlei oude tradities en gebruiken behouden gebleven, wat een bron van inspiratie is geweest voor de naive kunst die hier tot bloei kwam.

De wieg van de Kroatische naive schilderkunst stond in Hlebine, waar kunstenaars als Ivan Generalic het talent van de plaatselijke amateur schilders hebben gevoed. Deze streek heeft goede vruchtbare landbouwgrond, waar een overvloed aan mais, tabak en zonnebloemen wordt geproduceerd. De heuvelhellingen zijn zover het oog kan zien bedekt met wijngaarden, die met name goede witte wijnen voortbrengen. U kunt deze wijnen kopen bij de wijnhuizen of de dorpswinkels langs de wijnroute. Toch heeft deze streek weinig buitenlandse toeristen.

Vervoer | Er worden momenteel nieuwe snelwegen aangelegd die Zagreb met Maribor in Slovenie verbinden en door Krapina en Hongarije voeren (ook via Varazdin). Momenteel is men in deze streek aangewezen op de staatswegen die min of meer parallel aan deze snelwegen lopen. Staatsweg 3 gaat van de Sloveense grens, ten noordwesten van Varazdin, naar Osijek. Er loopt een spoorlijn naast, die in Varazdin overstapmogelijkheden biedt met lijnen uit Zagreb, Slovenie en Hongarije. Er gaan ook treinen naar Slovenie en Hongarije vanuit Cakovec en Koprivnica.

Noordelijk Kroatië Last Minute Vakanties