Vakantie in Slavonië en Baranja

 

Slavonië en Baranja

In het meest oostelijke deel van Kroatië liggen deze streken, die een van de vruchtbaarste gebieden van Europa zijn en daardoor de graanschuur van Europa worden genoemd.

Slavonië en Baranja liggen in de regio in Kroatië, gelegen in het noordelijke en oostelijke deel van het land. Het gebied grenst aan Servië en Montenegro (Vojvodina), Bosnië-Herzegovina, Hongarije en de rest van Kroatië. Grofweg tussen de rivieren de Drava in het noorden en de Sava in het zuiden. Het landschap wordt gekenmerkt door uitgestrekte tarwe en maisvelden en heuvels bedekt met wijngaarden os oude bossen.

Geschiedenis

De grootste stad Osijek heeft een versterkt centrum. Het gebied dat overeenkomt met het huidige Slavonie en Baranja werd vroeger bewoond door Illyriers en kwam reeds in de 2de eeuw voor Christus in contact met de Romeinse wereld. Het duurde ruim 200 jaar voor de Romeinen de bewoners van dit gebied, Pannonia, hadden onderworpen. Vanaf 402 vielen eerst de Goten, daarna de Hunnen, de Visigoten, Bourgondiers, Gepiden, Longobarden, Sarmaten, en ten slotte de Avaren Pannonia binnen.

Toen de Slaven kwamen, herinnerde er niet veel meer aan het Romeinse gezag, en de regio, sindsdien Slavonie geheten was vrijwel onbewoond. In 925 ontstond er een Kroatisch Koninkrijk, dat standhield tot 1097, toen koning Koloman Slavonie veroverde en het Hongaars Kroatisch Koninkrijk stichtte.

Na de slag bij Mohacs in 1526 werd Slavonie onderdeel van het Osmaanse rijk. Dit bleef zo tot 1689. Om de constante schermutselingen tussen de Turken en het heilige Roomse Rijk een halt toe te roepen, stelden de Habsburgers een militaire grenszone in, die pas in 1881 werd opgeheven, nadat Oostenrijk-Hongarije Bosnie-Herzegovina had overgenomen van de Turken. Deze grenszone ging vervolgens op in Kroatië.

Vervoer |

Osijek is lange tijd een redelijk belangrijk knooppunt geweest voor het trein, weg en scheepsvervoer. Sinds de recente oorlog is het treinverkeer en het scheepsverkeer op de rivier echter aanzienlijk afgenomen. Wel is Osijek nog steeds het centrum van het regionale wegennet.

De plaats is vanuit Slavonie en Baranja gemakkelijk te bereiken met staatsweg nr. 3 vanaf Varazdin, nr. 7 vanaf Vukovar en de E73 vanuit Hongarije. Er zijn efficiente busverbindingen. Ongeveer 7 kilometer van Osijek ligt een binnenlandse luchthaven, met dagelijkse vluchten van en naar Zagreb. Osijek zelf heeft een uitstekend tramnetwerk.