Zadar

Verwen uzelf met een ontdekkingsreis naar Kroatische cultuur

Zadar is de vijfde stad en een belangrijke havenstad in Kroatië. Daarnaast is Zadar de hoofdstad van Dalmatië. De stad telt ongeveer 90.000 inwoners en ligt aan de Adriatische zee op een schiereiland.

Door haar ligging aan zee en haar rijke historie is dit terug te vinden in de kenmerken van de oude mediterrane stad en haven. De oude stad op het schiereiland is ommuurd met stadsmuren en wachttorens en via een moderne brug verbonden aan de stad op het vaste land. Zadar is het stedelijke, economische en culturele centrum van Noord-Dalmatië. Het is een belangrijke haven- en industrieplaats met een voornamelijk agrarisch achterland.

Zadar staat bekend om haar mooie zonsondergang, zijn gezellige kleine jachthavens en de Boulevard Riva Nova. De stad is rijk aan historische bouwwerken en beschikt eveneens over een archeologisch en maritiem museum. De schilderachtige steegjes, de boetiekjes, de gezellige restaurantjes en cafés maken het bezoek compleet.

Highlights:

– De havenboulevard Riva Nova

– De Zonnegroet

– Het Zeeorgel

– De Sint-Anastasiakathedraal

– De Leeuw van Sint-Marcus in de Venetiaanse stadspoort

– De centrale winkelstraat Široka ulica

– De Sint-Donatuskerk met zomers het muziekfestival

– Het archeologisch en maritiem museum

Winkelen | De voetgangersstraat Kalelarga is de belangrijkste winkelstraat en uitgaansgebied van Zadar. Het is het hart van de stad met boetiekjes en café’s en de schilderachtige steegjes.

Zadar-Archipel | Zadar werd een belangrijk minicipium en een handelshaven voor hout en wijn. In de directe omgeving van Zadar ligt de Zadar-Archipel, welke bestaat uit meer dan 300 eilanden, omgeven door kristalhelder water. De eilanden van de Zadar-archipel met mediterrane begroeiing zijn een paradijs voor boven- en onder watersportliefhebbers.

De grootste eilanden van de Archipel:

– Dugi Otok | Dit eiland is het grootste van de hele groep en beslaat 124 km2. de bewoners leven verspreid over zo een 10 dorpen. In het noorden en op de vlakke gedeelten leeft men van visserij en landbouw, terwijl men zich in het zuidelijke, heuvelachtige deel bezighoudt met schapenteelt.

– Molat | In totaal wonen er slechts 300 mensen op dit eiland, verspreid over 3 dorpen. De mensen leven van landbouw en visserij. Er zijn 2 havens, Zapuntel, de grootste veerhaven van het eiland en Brgulje, die wordt gebruikt als haven als de andere niet gebruikt kan worden.

– Olib | Op dit eiland wonen in het gelijknamige plaatsje Olib ongeveer 700 mensen. De zee bij dit eiland is heerlijk en de rotskust wordt afgewisseld met baaien en zandstranden.

– Pasman | Op dit ruige, maar onbedorven eiland wonen 3500 mensen. In het westen liggen wijngaarden, terwijl in het oosten een dichte maquis de bodem bedekt tot aan de kust, waar ook een paar kiezelstranden zijn. Ten zuiden van het vissersdorp Pasman, het centrum van het eiland, ligt Tkon, aanlegpunt voor veerboten.

– Premuda | Op dit eiland van 9 km2 wonen nog geen 100 mensen en ze wonen allemaal in het dorpje Premuda. Het eiland heeft prachtige stranden en dichte naaldbossen.

– Ugljan | Dit weelderige groene eiland is 22 km lang en heeft een oppervlakte van 50 km2. Er wonen ongeveer 7500 mensen, voornamelijk in de dorpjes langs de oostkant van het eiland.