Steden Dubrovnik

 

Dubrovnik is een prachtige havenstad in Dalmatië. Het ligt aan de mooie Adriatische Zee. Dubrovnik is sinds jaar en dag enorm populair bij vakantiegangers vanwege zijn fraaie monumenten, de imposante muren en de gezellige en gastvrije sfeer.

De stad ligt onder de berg Srdj. Dubrovnik wordt als een van de mooiste steden van de Adriatische kust beschouwd, vandaar de naam 'Parel van de Adriatische Zee' . De oude stad van Dubrovnik staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De stad heeft ongeveer 55000 inwoners.

Het gebied om Dubrovnik heeft een typisch mediterraan klimaat: milde, vochtige winters en droge warme zomers met gemiddeld 2600 zonne-uren per jaar. De gemiddelde temperatuur in de zomer is 25°C, de temperatuur van het zeewater is nauwelijks lager: 21°C. De mistral zorgt vaak voor verfrissing en is de voorbode van warme dagen. De weersgesteld in het voor- en naseizoen is plezierig. In september is het gemiddeld 25 graden en in mei en oktober ligt het gemiddelde doorgaans boven de 20 graden.

Bezienswaardigheden

Oud Dubrovnik |De oude stad is het ommuurde gedeelte van Dubrovnik. Het is uniek vanwege zijn pleinen met marmeren plaveien, steile straatjes, grote huizen, kloosters en kerken, paleizen, fonteinen en musea. Het centrum is autovrij dus u kunt ontspannen rondlopen in de stad.

Muren | (Gradske Zidine) De oude muren zijn het symbool van Dubrovnik en bieden een geweldig uitzicht. Ze werden gebouwd in de 10e eeuw en 13e eeuw. Grote architecten zoals Michelozzo, Dalmatinec en Ferramolino hebben hun bijdrage aan de muren geleverd. De muren hebben een totale lengte van 1940 meter en zijn op het hoogste punt 25 meter. De muren aan de landkant zijn op sommige plaatsen 6 meter dik en worden versterkt door met tien halfronde bastions.

Pilepoort | (Gradska Vrata Pile) Dit is de hoofdingang tot de oude versterkte stad uit 1537. De poort is een sterk defensief bouwwerk. In een nis in de Renaissance arcade boven de boog staat het beeld van de Heilige Blasius, patroonheilige van Dubrovnik. Voordat men de Placa bereikt, loopt men eerst nog onder een gotische poort door uit 1460.

Minceta toren | (Tvrdava Minceta) Deze zeer bekende toren is ontworpen door de bekende architect Michelozzo in 1461 en drie jaar later voltooid door Juraj Dalmatinec.

Grote Onofrio fontein | (Velika Onofrijeva Fontana) Als men de laatste poort vanuit de Pilepoort is gepasseerd staat men aan het begin van de Plaza, het plein. Hier ziet u rechts de fontein uit 1438. De fontein werd gebouwd door de Napolitaanse architect Onofrio de la Cava, die ook het waterbevoorradingssysteem van de stad ontwierp. De fontein is een zeer bekend monument van de stad. Oorspronkelijk was deze versierd met een beeldhouwwerk, dat jammer genoeg vernietigd werd in de aardbeving van 1667. Nu resten nog enkel de 16 stenen maskers van waaruit het water vloeit.

Placa | (Stradun) De wondermooie, glanzend geplaveide winkelstraat leidt naar de historische kern. Deze route doorkruist de stad van oost naar west. De straat ontstond in de twaalfde eeuw door het droogleggen en opvullen van het kanaal, dit was de scheiding met het vasteland. dat het eiland scheidde van het vasteland. De straat heeft veel bars en cafes zeer geschikt voor een gezellig avondje uit. Binnen de ommuring zijn geen auto's toegelaten, waardoor u hier rustig kunt wandelen.

Franciscanenklooster | (Franjevacki Samostan) Aan de Plaza staat de Kerk van de Heilige verlosser (Crkva Sveti Spasa) met direct daarnaast het meer bekende Franciscanenklooster. De bouw van het Klooster is begonnen in 1317 en duurde een eeuw. Na de aardbeving van 1667 moest het klooster bijna geheel herbouwd worden. Het enige wat na de aardbeving intact bleef was de poort op het zuiden in Venetiaanse stijl. Direct merkt men boven de ingangspoort een Piëta, deze werd door plaatselijke kunstenaars vervaardigd.

Plein van de loggia | (Loza) Dit plein is het politieke en economische hart van Dubrovnik. Het ligt aan de oostkant van de Stradun. Het is een geliefde ontmoetingsplaats van allerlei mensen. Men vindt er de Orlando kolom met de gebeeldhouwde middeleeuwse ridder. Het is een werk van de beeldhouwer Antonio Ragusino uit 1418. De lengte van de onderarm, 51,50 cm, gold als standaard voor de el in Dubrovnik. Aan de oostkant van het plein bevindt zich ook een Klokkentoren (Gradski Zvonik) opgericht in 1444. Deze is herhaaldelijk gerestaureerd, voor het laatst in 1922. Ieder uur van de dag verschijnen twee bronzen figuren in de toren op. De nabijgelegen Loggia van de klok, met vier klokken dateert uit 1480. De klokken fungeerden als waarschuwing voor de burgers bij dreigend gevaar. als er gevaar dreigde. Zoals bij het begin van de Placa is ook hier een fontein te zien, namelijk de kleine Onofrio-fontein uit 1438 (Mala Onofrijeva cesma). U vindt ook bij het plein de imposante, barokke H. Blasiuskerk uit 1715, vervanger van de in 1667 verwoeste vroegere kerk. Op het hoofdaltaar staat een beeldje van de schutspatroon: H Blasius. Het toont de heilige die een model van het middeleeuwse Dubrovnik vasthoudt.

Sponzapaleis | ((Palaca Sponza) Dichtbij het Loggia plein ligt het Sponza paleis. Het paleis was in de 14de eeuw de Munt. Tegenwoordig vindt u hier de staatsarchieven. Het is in Gotische stijl gebouwd.

Paleis van de Rector | (Knezev dvor) (Rector's Palace): Via de brede straat voorbij de H. Blasiuskerk komt men aan bij het Rectorspaleis, gebouwd op het einde van de 15de eeuw. Het paleis was eeuwenlang het politieke en bestuurlijke centrum van de republiek Ragusa. De Hoge Raad was er gevestigd en er waren verblijfsruimtes van de Rector en zalen voor diplomatieke bijeenkomsten. Het gebouw valt op door zijn vele gebeeldhouwde, markante versieringen en kapitelen. Het gebouw is ontworpen door Onofrio de la Cava in 1435. Als men door de poort in het atrium aankomt, springt de rijk versierde trap gelijk in het oog. In het atrium worden tijdens de zomermaanden diverse concerten gehouden. In het Paleis is het Dubrovnik museum gehuisvest. Het museum biedt een overzicht van de geschiedenis van de stad aan de hand van meubilair, schilderijen van Venetiaanse en Dalmatische kunstenaars, gewichten en maten zoals de beroemde Dubrovnische arm. en een muntencollectie uit de periode tussen de 1305 en 1800.Entree 10 Kuna per persoon.

Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart Kathedraal | (Velika Gospa) bevindt zich tegenover het Paleis van de Rector. De oorspronkelijke kerk werd verwoest tijdens de aardbeving van 1667. Een nieuwe kathedraal in zuivere barokstijl was reeds klaar in 1716. De kathedraal herbergt ook een schatkamer. Deze is opengesteld voor bezoekers. Hier vindt u collectie van religieuze kunst en 138 gouden en zilveren objecten van de 11e tot 17e eeuw. Er is ook een veelluik, voorstellende de Hemelvaart van de Heilige Maagd, gemaakt in de ateliers van Titiaan. De lokale gids probeert u wel te overtuigen dat het hier om een echte Titiaan gaat. Entree schatkamer 5 Kuna per persoon.

Cavtat | 5 km van Mlini, 12 km van Dubrovnik ligt het kleine stadje Cavtat met amper 2.000 inwoners met een leuk haventje en enkele mooie stranden. Om het uur rijdt een bus van Dubrovnik voorbij Mlini naar Cavtat. Alhoewel Cavtat cultureel niet zo veel betekent, is het er bijvoorbeeld 's avonds aangenaam vertoeven voor een mooie wandeling langs de haven met zijn vele uitstekende restaurants voor vis- en zeevruchten.

Vervoer naar Dubrovnik

Veel van de hotels bevinden zich langs de kust tussen Dubrovnik en Cavtat. Indien men hier verblijft heeft u de volgende verplaatsingsmogelijkheden:

Minibus | De meeste (luxe)hotels hebben een regelmatige verbinding met een minibus (raadpleeg of vraag de vertrek/aankomst-uren aan de receptie, meestal is het gebruik ook gratis). De minibussen brengen de bezoeker steevast tot aan de Pile Poort (Pile Gate). Door de poort komt men direct op de Plaza of Stradun. Dit is een goede start voor de ontdekking van Dubrovnik.

Openbaar vervoer | U kunt ook gebruik maken van het openbaar vervoer. Er bestaat een regelmatige busverbinding tussen Cavtat en Dubrovnik, waarbij u langs Mlini komt. De bussen stoppen meestal in de nabijheid van een hotel. Vraag ook hier aankomst/vertrekuren aan de receptie. Veelal vindt men aan de receptie ook een toeristische brochure van Dubrovnik waarin de busverbindingen vermeld staan. Prijs voor een busrit van Mlini naar Dubrovnik: ongeveer 10 Kuna per persoon.

Boot | Een andere mogelijkheid vanaf de hotels bij Astarea is te vertrekken vanaf het haventje van Mlini. Daar neemt u de boot voor een tocht over zee naar Dubrovnik. Het beste is om een dag van te voren te reserveren vanwege de beperkte plaatsen. (prijs: 50 Kuna per persoon). Het naderen van Dubrovnik vanuit de groenblauwe zee geeft een uniek zicht op de oude stad met zijn robuuste schuin oplopende ommuring. U arriveert in het oude haventje. Taxi Er zijn taxi's, maar de binnenstad is autovrij.

Tips | Maak een stadswandeling onder leiding van een professionele gids, zo komt u meer te weten over de rijke geschiedenis van Dubrovnik. Maak een wijnexcursie; u bezoekt wijngaarden en proeft u de Kroatische wijnen! Houdt u van actie en de natuur? Maak dan een jeepsafari, een adembenemend mooie ervaring! Bezoek de stadsmuren van Dubrovnik, deze zijn nog steeds intact en vormen het sterkste fortsysteem in Europa. Wilt u een dagje ontspannen? Bezoek dan de schilderachtige plaats Cavtat, waar de uitgestrekte kiezelstranden en smalle baaien klaar liggen voor een frisse duik.