Steden Meer steden in Dalmatië

 

Bacina

Dit toeristisch plaatsje ligt in het zuiden van Dalmatie aan de hoofdweg M2, ongeveer 7 kilometer van het dorp Ploce. In het plaatsje wonen slechts 700 mensen. In de schitterende omgeving zijn de zogenaamde Bacine meren te vinden. Dit plaatsje en de meren zijn een absolute aanrader.

Badija

Dit is de grootste eiland die rond het eiland Korcula ligt. Het ontleent zijn naam aan het franciscaner Klooster dat hier in 1392 is gebouwd voor een groep monniken die uit Bosnie was gevlucht. Het Klooster en de Kerk werden daarop uitgebreid en bleven het eigendom van de religieuze gemeenschap tot 1950. Badija werd toen een militair gebied en later een vakantieoord voor staatsbeambten. U kunt Badija het best bezoeken door vanuit het eiland Korcula een taxi bootje te nemen.

Baska Voda

Baska Voda ligt aan de Makarska Riviera en is een van het mooiste plaatsje van midden Dalmatië. In Baska Voda en overal in deze regio vindt u mooie kleine dorpen met baaien en prachtige stranden. Tijdens het zwemmen kijkt u recht tegen het Biokovo gebergte aan. Geen alledaags uitzicht, maar wel heel mooi. In Baska Voda en de omliggende regio treft men vooral veel rots- en kiezelstranden aan. Hier zijn solide strandschoenen noodzakelijk, ook als bescherming tegen zee-egels. Het aantal zandstranden aan de Dalmatische kust is gering. Maar de rots- en kiezelstranden zijn niet minder aangenaam; vaak zijn ze gelegen in een prachtige omgeving.

Biograd na moru

Biograd na moru maakt al meer dan 3000 jaar deel uit van geschiedenis van Kroatië. De afgelopen 13 eeuwen is Biograd Kroatisch, maar in de periode daarvoor hebben Grieken, Romeinen, Oost-gothen en Illirische Limburnianen hun stempel gedrukt op deze stad. Biograd na moru kende haar grootste bloeiperiode toen het de hoofdstad was van het middeleeuwse Kroatische Koninkrijk onder de toenmalige koning van Kroatië en Hongarije, Koloman, die in 1102 in Biograd gekroond werd. In en rondom Biograd zijn vele fascinerende relikwieën te vinden uit de rijke en stormachtige geschiedenis van deze streek, waarbij het plaatselijke museum zeer de moeite van een bezoek waard is. In Biograd is de basiliek van St. Johannes (11e eeuw) het oudste gebouw. Zij overleefde de verwoesting van de stad door de Venetianen in 1125. Op het eiland Pasman tegenover Biograd zijn meer dan 800 jaar oude kloosters van St. Kuzma en St. Damjen en de iets jongere Franciscaner abdij van St. Dujam. In het nabij gelegen Vrana zijn in de middeleeuwen door tempeliers gebouwde vestingwallen. Iets verderop ligt het plaatsje Mascovic, dat als stille getuige van de botsing der culturen in de omgeving van Dalmatië, een Turkse karavanserai uit de Ottomaanse periode tentoonstelt. In het gezellige, oude gedeelte van Biograd zijn vele kleine straatjes met oude huizen waarin winkeltjes en barretjes zijn ondergebracht. De boulevard met zijn vele terrasjes, barretjes en restaurants is een trefpunt voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Zomers wordt hier dan ook druk geflaneerd door zowel de plaatselijke bevolking als de toeristen. In Biograd zijn vier pin automaten en meerdere banken, dus men kan gewoon op vakantie met de pinpas. Je kan per dag per pas 3000 Kuna pinnen. ( ca € 400,-). Vanuit Biograd vertrekt regelmatig een veerboot naar het eiland Pasman en verder zijn er veerdiensten vanaf Ancona, Venetië, Triest, Rijeka, Split en Dubrovnik naar Zadar. De busverbindingen met Split, Zadar, Rijeka, Zagreb en Dubrovnik zijn uitstekend en elke maandag is er een rechtstreekse vlucht tussen Schiphol naar Zadar. Biograd biedt u aangename stranden met diverse activiteiten zoals, zeilen, surfen, zee plezier, kajakken, waterskiën, boottochten, duiken en verschillende excursies naar het binnenland.
Biograd behoort tot het district Zadar. De meeste nationale parken van Kroatië zijn goed bereikbaar vanuit Biograd, Plitvice 140 km, Paklenica 60 km, Krka 55 km en de Kornaten 20 km (alleen per boot bereikbaar). U zult verbaast staan van de schoonheid van dit prachtige Dalmatische stadje.

Bol

Bol is de oudste stad op het schitterende eiland Brac. De eveneens zeer mooie stad Bol bevindt zich op de zuidkust van het eiland, gekend om zijn prachtige stranden, waaronder dat van "Zlatni rat" (gouden hoorn), een fantastisch kiezelstrand dat bij de mooiste van de Adriatische kust gerekend mag worden. Bol is eveneens een van de beste streken van Kroatië om te surfen. Verschillende internationale wedstrijden van hoog niveau werden er reeds georganiseerd. Aan de voet het plaatsje Bol ligt het gebergte Bolska Kruna (660 m) met de Illyrische overblijfselen van Kostilo en de Vidova Gora berg welke de hoogste top heeft van alle adriatische eilanden. Bol stad ligt slecht op een afstand van 15 km van het internationale vliegveld van Brac. Ook zijn er goede en snelle bootverbindingen met het vasteland, onder andere een ferry dienst van Supetar naar Split. De stad Bol heeft nog een echte klassiek mediterrane uitstraling, met smalle gezellige straatjes en een echte gezellige stilte. De mensen zijn hier, net als in geheel Kroatë overigens, waanzinnig vriendelijk. Bol vormt een Pittoresk centrum rond de haven met paleis, kasteel, Dominikaans klooster en kerk. De stad heeft veel cultuur uit de klassieke tijd. Zo zijn er veel overblijfselen uit de Romeinse tijd, vroeg christelijke sarcofagen met klassieke kruizen, de pre-Romaanse kapel van St. John en Tudor (elfde eeuw), Bisschopresidentie (twaalfde eeuw), de Lady of Mercy kerk (vijftiende eeuw) en nog veel meer schitterend cultureel erfgoed. In de stad is genoeg mogelijkheid om te overnachten. Er zijn verscheidene hotels van erg luxe tot minder en eenvoudige hotels. Voorts kan men altijd nog tegen een kleine vergoeding overnachten bii een lokale familie. Dit is erg gebruikelijk in Kroatië en het is een absolute aanrader. Zo komt men in contact met de aardige plaatselijke bevolking van Bol. Voorts zijn er ook genoeg cafe’s en restaurants en enkele discotheken. Het eten is verrukkelijk zo kan men veel verschillende zeevruchten proberen. Ook op het gebied van sport en ontspanning heeft Bol zeer veel te bieden. Er zijn wel 20 verschillende sportcentra, waaronder een groot tenniscomplex met meer dan 2000 zitplaatsen, waar elk jaar bekende professionele tennistoernooien worden gehouden, waaronder Jadranska Riviera en de WTC croatian Bol open. Niet alleen het tennis staat hier hoog aangeschreven ook op het gebied van voetbal, volleybal, basketbal, mountainbiken, wandelen, (kite)surfen, duiken, zwemmen en de klimsport is enorm veel te doen door de vele accommodaties die hiervoor zijn.

Brela

Brela is een mooi kustdorp en ligt in de Makarska rivièra, tussen Split en de stad Makarska. De stad is omringd door zeer prachtige ongerepte natuur en een zeer mooie kustlijn met mooie kiezelstranden. In Brela kan men ook zeer goed duiken. De geschiedenis van de stad gaat terug tot de tiende eeuw. De stad heeft een kleine haven en jachthaven en ligt als het ware in de schaduw van het Biokovo massief of gebergte. Het eiland brac is het dichtstbijzijnde eiland. Ook voor mensen die van wandelen houden en mensen met gezondheidsproblemen is Brela een goede plaats. In de ongerepte bossen met voornamelijk dennenbomen en de lokale kruiden en de zeewind is het gezond en goed toeven. Brela staat dan ook bekend om zijn positieve uitwerking op de gezondheid. Ook zijn er in de buurt van Brela verscheidene waterbronnen die bijna het lekkerste water dat u ooit gedronken heeft, hebben. De stad Brela is opgedeeld in twee delen, een oud deel (Gornja Brela ) en een nieuw deel (Donja Brela). Het nieuwe gedeelte stamt uit de negentiende eeuw. De stad zelf biedt genoeg accommodaties en uitgaansgelegenheden en is een waar paradijs om te vertoeven.

Brodarica

Brodarica is een kleine, rustige badplaats op 8 kilometer afstand van Brac. Brodarica ligt ongeveer halverwege de Adriatische kust van Kroatië. Het is ver van de horden toeristen, maar maak u geen illusies, ook hier is het in de zomer druk. Voor de kust, op een steenworp van Brodarica, ligt het heerlijke eiland Krapanj. Voor wie in Brodarica wil overnachten, zijn er kamers bij particulieren, appartementen en is er een klein en vriendelijk hotel-restaurant dat schitterend gelegen is. 'S avonds kunt u wandelen langs de bekende Lungo mare (een wandelpad langs de zee) en genieten van het uitzicht op Krapanj en diverse naastliggende groene eilandjes. Er zijn goede faciliteiten voor tennis, mini golf, beachvolley, tafeltenis, surfen, duikschool Nautilus. Ieder jaar, op 8 augustus, vindt in het dorp 'een Feest van Brodarica' plaats. Het is een leuke plaats die zich uitstekend leent voor familie vakanties.

Cavtat

Een 5-tal km van Mlini, 12 km van Dubrovnik en op een steenworp afstand van het plaatsje Konavle, ligt het kleine stadje Cavtat met amper 2.000 inwoners, een leuk haventje met enkele mooie stranden. Het stadje doet een beetje middeleeuws aan. Om het uur rijdt een bus van Dubrovnik voorbij Mlini naar Cavtat. Het is in Cavtat ook 's avonds aangenaam vertoeven voor een mooie wandeling langs de haven met zijn vele uitstekende vis- en zeevruchten restaurants. In Cavtat waant men zich een beetje in de oude klassieke tijd. Dit komt door het oude romantische beeld van de plaats. Cavtat leent zich ook uitstekend als een vakantieresort. Er is genoeg accommodatie in de vorm van hotels en gasthuizen. Alhoewel er eigenlijk niet zo veel over Cavtat bekend is en de stad ook nog niet echt als toeristische trekpleister bekend staat is de plaats wel degelijk een bezoek waard.

Drnis

Dit stadje en voormalige vesting ligt vlakbij Sibernik. In 1526 werd de vesting overmeesterd door de turken die er een van hun voorposten van maakten. Rond de vesting verrees een dorpje met een moskee en turkse baden, maar tijdens de oorlog tussen het Osmaanse rijk en Venetie (1640-1650) werd zowel de vesting als het dorpje bijna compleet vernietigd. Tijdens de wederopbouw werd de moskee omgebouwd tot de Antoniuskerk. De stad werd bevolkt door Serviers en werd een onderdeel van de Krajina. Langs de weg van Sibernik naar Drnis kunt u nog de ruines van verdedigingswerken zien, met hoge muren en een toren.

Gradac

Deze plaats dankt zijn populariteit aan het feit dat het beschikt over het langste strand van het oostelijk Adriatisch zeegebied. Er zij hier ook veel campings en hotels, die het strand omzomen, te vinden. In de plaats zelf staan twee grote 17de eeuwse torens. Gradac ontleent zijn naam aan het fort (Grad) dat in de 17de eeuw werd gebouwd om de stad te verdedigen tegen de turken.

Imotski

Imotski ligt in het zuiden van Dalmatië, vlakbij de grens met Bosnië Herzegovina. Deze plaats is zeer bijzonder omdat er twee hele mooie meren naast liggen. Deze schitternde meren van Imotski hebben beide verschillende kleuren. Zo is een meer rood en het andere blauw. Het blauwe meer is een symbool van de stad Imotski en is een beschermd natuur monument. Het meer heeft de vorm van een nier en heeft een diameter van 800m en ligt eigenlijk boven de vaste grond als een hooglandmeer. Het meer ligt onder een bepaalde helling (loopt af) van het noorden naar het zuiden en is 400 meter breed en heeft een ongelofelijke diepte van wel 290 m (in het hoogste gedeelte in het noorden) tot 147 m (in het laagste gedeelte in het zuiden). Het is ingeklemd door bergwanden. Men kan de bodem van het meer ook bereiken via deze wand. In de winter en zomer maanden heeft het water een gemiddelde hoogte van 80 a 100 meter. In het jaar 1914 gebeurde er iets bijzonders, toen overstroomde het meer en bereikte haar maximale hoogte van 147 m. Het rode meer is ook een hooglandmeer. Het kan gelden als het diepste meer van Europa. Ook dit meer is een beschermd natuurmonument. Aan de noordkant is het meer 520 m hoog of eigenlijk diep en aan de zuidkant 420 m. de bodem van het meer ligt 4 m boven zee niveau. Het water niveau varieert van 250 tot 300 m. De stad Imotski bestond al ten tijde van de Illyriërs en de Romeinen en werd voor het eerst genoemd in de tiende eeuw door de Byzantynse keizer Constantin Porfirogent. In Imotski wonen ongeveer 5000 mensen en in het gehele Imotski district 36.000. De stad heeft een karakteristieke mediterrane cultuur, in combinatie met Kroatische trots, westerse cultuur en de waanzinnige omgeving met de zeer bijzondere meren maakt dat Imotski een zeer aantrekkelijke stad is om te bezoeken.

Jelsa

Jelsa is een havenstad op het eiland Hvar net zoals het plaatsje Vrboska, zij het een slag groter. De stad is gericht op het oosten, in tegenstelling tot Stari Grad dat naar het westen kijkt. Het is een leuk stadje met aan de kades huizen in Venetiaanse bouwstijl. In de zomer is het er heerlijk genieten op één van de vele terassen van de kroegen en restaurants. Vlakbij ligt het naturisteneiland Zecevo, waarheen vanuit Jelsa een bootverbinding is. In jelsa wonen slechts 1647 mensen. Het plaatsje vormt het centrum van een grotere regio op het eiland Hvar, waartoe ook plaatsen toe behoren als Vrboska (inwoners 414), Svirce (inwoners 410), Vrisnik (inwoners 212), Pitve (inwoners 68), Zavala (inwoners 125), Gromin Dolac (inwoners 5), Ivan Dolac (inwoners 19), Poljica (inwoners 66), Zastrazisce (inwoners 206) and Gdinj (inwoners 117). Deze plaatsje zijn trouwens ook leuk voor een bezoek indien u naar het eiland Hvar gaat. Het zijn echt oud klassiek romantische dorpjes, waar slechts enkele tientallen mensen wonen.

Klis

Het dorpje Klis wordt overheerst door een grote vesting met drie concentrische muren. De romeinen plaatsten deze vesting op een heuvel boven een bergpas op de overgang van het plateau naar de laagvlakte. Het dorpje ligt tussen de bergen Kozjak en Mosor en ligt op een afstand van ongeveer 11 kilometer van Split. De restaurants van Klis staan bekend om de uitstekende Lam aan het spit.

Knin

Dit stadje ligt op de weg van Zagreb naar Split en heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Dalmatie. Door de strategische ligging zijn hier al sinds de prehistorie vestingwerken.
In 1991 werd de vesting door het Servisch leger gebruikt en werden de Kroatische inwoners verdreven. De stad werd speerpunt in de Servische opstand en de republiek Servisch Krajina werd uitgeroepen met Knin als hoofdstad. In augustus 1995 werd het gebied teruggegeven aan de Kroaten.

Makarska

De makarska kust loopt van Brela naar Zivogosce en omvat een lang stuk kust met weelderige vegetatie aan de voet van het Biokovomassief. Makarska is een van de populairste vakantieoorden op het vasteland van Dalmatie. Het ligt aan een baai die wordt beschut door het Petrusschiereiland. De geschiedenis van het stadje gaat ver terug. In de Romeinse tijd heette het Muicurum. Het werd herbouwd nadat het in 548 was door de Goten verwoest was en behoorde tot 1499 tot het koninkrijk Kroatie. In 1646 veroverde de Venetianen het stadje weer op de Turken.
Makarska ligt op het vasteland, 65 kilometer ten zuiden van Split, ter hoogte van het eiland Brac. Wie naar Dubrovnik op weg is, komt er onvermijdelijk langs. Eventueel kunt u hier een aantrekkelijke tussenstop inlassen. Makarska strekt zich uit op de flanken van het massief van Biokovo, tegenover de zee. Het heeft een bijzonder aangenaam centrum dat u gemakkelijk te voet kunt verkennen al dwalend over de kaden of door de oude straatjes. Een zwempartijtje in zee behoort tevens tot de mogelijkheden. Daarvoor is er het strand van Donja Luka dat in de luwte van het schiereiland Sv. Petar ligt. Deze rotsachtige uitloper vormt een groene landtong die de baai van Makarska tegen de wind beschermt. Het bewonderen van de zonsondergang boven de bergen van Biokovo is een aardig vermaak.
De architectuur van Makarska is gevormd in een lange geschiedenis waarin de stad veel heeft moeten vrezen voor aanvallen van allerlei veroveraars. Dit typeert in smalle straten en huizen die zo zijn gebouwd dat de ruimte binnen de defensieve stadswal optimaal wordt gebruikt. In Makarska kan men goed vertoeven. Zowel op cultureel gebied als ook op het strand en voor allerlei sportactiviteiten is Makarska uitermate geschikt. U zult geen spijt krijgen indien u hiernaartoe op vakantie gaat. Voorts zijn er veel gezellige terrasjes en cafe?s en ook op culinair gebied telt Makarska mee.

Marina

Deze kleine vakantieplaats ligt in een beschutte baai en heeft een jachthaven en een mooi strand. Het dorp wordt bewoond sinds de 15de eeuw. De twee kerken (Lucaskerk en Johanneskerk) stammen uit de 15de eeuw en zijn een paar keer verbouwd door de familie Sobota, de feodale heersers van het dorp.

Milna

Milna ligt in de meest zuidwestelijke punt van het eiland Brac. Het ligt in de buurt van dichtbeboste heuvels rond een beschermde inham van de baai van Milna, die zich diep landinwaarts bevind. Hierdoor geeft het een natuurlijke bescherming voor de schepen. Het is dan ook niet zo vreemd, dat zich hier een grote jachthaven bevind met alle nodige voorzieningen Het is een bijzonder schattig plaatsje en stukken minder toeristisch dan bijvoorbeeld de plaats Bol, die eveneens op het eiland Brac ligt. Milna is een mooi voorbeeld van evenwicht tussen natuur, locale economie en toerisme. Toch zijn er wel een aantal cafés, terassen en restaurants aan de kades van de haven, met uitzicht op het schitterende, heldere water. In Milna vind je geen hotels. Om te overnachten ben je aangewezen op prive huizen en appartementen. Milna is nog niet echt ontdekt door het massa toerisme, en daardoor heerst er nog een heerlijke rust. Milna is het geboorte dorp van Goran Ivanisevic, de tennisser die in 2001 wimbledon op zijn naam schreef. Ter nagedachtenis aan deze overwinning is men in Milna een actie gestart om een strand aan te leggen voor mensen met een handicap.

Narona

Het oude stadje Colonia Julia Narona werd gesticht door de Romeinen in de 2de eeuw voor Christus. Er werd veel handel gedreven met het achterland Pannonia. Aan het begin van de 19de eeuw begon de Oostenrijkse archeoloog Karl Patsch met opgravingen nadat hij bij toeval op enkele opgravingen was gestuit.Er werden resten gevonden van tempels, huizen en openbare werken. Veel van de vondsten zijn te zien in het museum van Vid, een dorpje vlakbij Narona. Ook in het archeologisch museum van Split zijn vondsten te bewonderen.

Neum

Dit vakantieoord is de enige kustplaats van Bosnie. De prijzen zijn hier doorgaans veel lager dan in Kroatie, waardoor veel Kroaten hier komen winkelen. Neum is een grensplaatsje en bezoekers dienen een paspoort bij zich te hebben. Er zijn verscheidene hotels en toeristenfaciliteiten.

Nin

Dit stadje was een van de eerste Kroatische nederzettingen. Binnen de stadsmuren ligt de 9de eeuwse Heilig kruiskerk, een van de mooiste pre Romaanse kerken in typisch Kroatische stijl. Ook ligt hier de 12de eeuwse romaanse Ambrosiuskerk met gotische toevoegingen. Aan het eind van de hoofdstraat (zadraska ulica) ligt een klein archeologisch museum met prehistorische, Romeinse en middeleeuwse objecten.

Novalja

Novalja is een belangrijk toeristen centrum op het eiland Pag. Er zijn dan ook vele accommodaties en sport en ontspanningsfaciliteiten in deze leuke plaats. Ook op gastronomisch gebied biedt Novalja veel verscheidenheid, vooral van vis en zeevruchten. Vlabij Novalja ligt het schitterende strand van Zrce, dit is een van de mooiste stranden van de gehele Adriatische zee. Bekend is hier de geweldige exotic strandclub Papaya.
De plaats zelf ligt in een gelijknamige baai aan de zuid west kust van het eiland Pag, gelegen in het noorden van Dalmatië. Er wonen slechts 1912 mensen in Novalja. Het plaatsje heeft een lange geschiedenis en kent overblijfselen uit de Romeinse tijd. De haven van Novalja ligt gunstig ten opzicht van de wind. Zowel voor cultuur als gezelligheid, romantiek en culinair gebied is Novalja uitermate geschikt om u vakantie door te brengen.

Omis

In de late middeleeuwen was deze stad een broeinest van piraten, die tegen de Venetianen vochten. Tegenwoordig is het een vredig vakantieoord met enige industrie aan de kust en het vertrekpunt van excursies naar het natuurpark Cetinavallei, dat over een zeer mooie omgeving beschikt en ook veel vogelsoorten herbergt. In de stad staan drie interessante religieuze gebouwen. Een daarvan is de Michaelkerk met een spitse klokkentoren. Aan het eind van de hoofdweg staat de 16de eeuwse Oratorium van de H. Geest met een uitstorting van de heilige geest van Palma il Giovane. Het meest imponerende monument ligt echter in Priko, aan de overkant van de Cetina: De 10de eeuwse Sint Pieterskerk, wat gezien kan worden als een van de meest mooie pre Romaanse kerken in Dalmatie.

Opuzen

Aan de rand van de Neretvadelta, waar de weg de Magistrala-kustweg (E65) verlaat en uit het dal omhoog klimt, ligt Opuzen. Eeuwenlang was het versterkt en het is altijd beschouwd als een grensstadje. Tegen het eind van de 15de eeuw bouwde de Hongaars-Kroatische Koning Matthias Korvinius hier het fort Kos. Het werd in 1490 ingenomen door de turken die de scepter zwaaiden tot 1686, toen het onder Venetiaans bestuur kwam. In de entreehal van het voormalig raadhuis zijn fragmenten te zien afkomstig uit het oude stadje Narona.

Pag

Het eiland Pag is 63 km lang. Twee bergketens lopen parallel aan de kust. De oostpunt van het eiland is door een brug verbonden met de Magistrala kustweg (E65). Het eiland is droog een kaal. Slechts op enkele plekken groeien wijnstokken en olijfbomen. De kust tegenover het vasteland is grillig en rotsig en heeft veel te verduren van de Bora wind, waardoor er nauwelijks iets groeit. De hoofdstad van het eiland is Pag stad. Deze kleine stad ligt in een beschutte baai tegenover het vasteland.

Pakostane

Pakostane is een klein authenthiek Kroatisch dorp midden in Dalmatië. De plaats is uniek gelegen tussen de zee en het grote visrijke Vranameer (zoetwater). Pakostane heeft een beschikt over veel natuurschoon: een oud dennenbos, stranden, baaien en eilanden. Het wordt omsloten door de nationale parken "Kornati", "Krka" en "Paklenica". Dichtbij ligt de plaats Vodice, die bekend staat om de vele horecagelegenheden. Ook de bekende plaats Biograd ligt niet ver van Pakostane vandaan.

Peljesac

Dit schiereiland steekt 65 km de zee in, maar meet op zijn breedste punt slechts 7 km. Door het midden loopt een bergketen met als hoogste punt 961 meter. De hellingen en vlakten zijn bedekt met wijngaarden en fruitbomen. In het ondiepe water langs de kust worden oesters geteeld.

Pirovac

Pirovac ligt in het midden van dalmatië. Pirovac is rijk aan prachtige zandstranden met het zeewater dat altijd warmer is dan de gemmidelde temperatuur van de Adriatische zee. Er zijn talloze accommodaties hier te vinden, van kamers en appartementen bij particulieren, tot auto - campings en hotelcomplex Miran. 'S avonds kunt u genieten in een van vele restaurants, pizzeria's, caffe's en night - clubs. Pirovac biedt goede mogelijkheden voor sporten: jet - ski, jou de boule, zeilen, tennisen, watersporten.
In de zomermaanden worden verschilende feesten gehouden, zoals muziekavonden, vissersavonden, Mis Pirovac verkiezing, avonden van Dalmatische keuken enz. In het stadje Vodice (10 km) zijn er bekende discotheek Hacienda, uitgaansplekjes Exit club en club Mirakul.
In de buurt van Pirovac liggen twee nationale parken, Kornati eilanden op slechts 20 km en prachtige Watervallen van Krka op slechts 30 km. Voorts liggen de steden Sibenik op 22 km, Zadar op 40 km en Split op 95 km. Ook erg dichtbij liggen het Vrana meer (5 Km) en de Paklenica kloof ( 60 km).

Ploce

Deze havenstad ligt tussen Makarska en Dubrovnik in het zuiden van dalmatië. In Ploce worden veel goederen overgeslagen o.a. bestemd voor Bosnië. Op toeristisch gebied staat Ploce in de kinderschoenen, dit komt doordat de economische belangen voor Bosnië en Kroatië groter zijn dan eventueel toerisme. Toch is het een aardige plaats om te bezoeken en het toerisme groeit er aanzienlijk.

Podgora

Deze plaats ligt in het midden van Dalmatië, ongeveer 10 km ten Zuiden van Makarska en heeft samen met Tucepi een van de zuiverste stranden van Dalmatië, misschien wel van de gehele Adriatische kust. Men heeft zich hier succesvol op het toerisme toegelegd en vakantiewoningen gebouwd die ook aan de hoogste eisen kunnen voldoen. Vanuit Podgora zijn verschillende daguitstappen mogelijk naar plaatsen die per boot of met de auto bereikbaar zijn. Watersportfaciliteiten zijn talrijk aanwezig en redelijk van prijs.
Op de strandboulevards zijn verschillende winkels en barretjes waar je frisdrank kan kopen.
In Podgora vindt men toeristen uit alle landen, vaak ook echte "stamgasten" die reeds jarenlang naar Podgora komen. Vooral in de lente en herfst is Podgora ideaal om te genieten van het klimaat en de weldaad van de Adriatische zee. Met het Biokovo gebergte achter zich, dat gekenmerkt wordt door zijn mediterrane vegetatie is Podgora moeilijk te evenaren door andere Adriatische badplaatsen.

Postira

Deze plaats ligt op het eiland Brac aan de noordkant ten zuiden van de Kroatische kustplaats van het vasteland Omis. Op het eiland wonen slechts 1500 inwoners. Vanuit Split en Mkarska gaat er in de zomer regelmatig een veerdienst die zo ongeveer 45 minuten duurt. Het dorp is een historisch vissersdorp. Dit vindt u ook terug in het heerlijke eten dat wordt gedomineerd door voornamelijk heerlijke vissoorten. Het dorp stamt uit de veertiende eeuw en heeft verscheidene accommodaties voor verblijf als sport en ontspanning.

Primosten

Primosten was ooit een geisoleerd eiland, maar is nu verbonden met het vaste land door een brug en een verhoogde weg. De naam Primosten betekent dichterbij gebracht door een brug. Al in de prehistorie werd het eiland bewoond . Boven op de heuvel staat de Joriskerk uit eind 15de eeuw, vergroot rond 1760. de primosten is een prettige plaats met zijn kiezelstranden en staat ook bekend om zijn wijngaarden en de lekkere rode Babic wijn.

Rogoznica

Dit kleine heuvelachtige dorpje in de baai van Luka Rogoznica is in de 16e eeuw ontstaan en heeft thans 900 inwoners. Nog steeds is de visvangst voor de bewoners een van de belangrijkste bronnen van inkomen. De natuur heeft een haven gevormd die plezierzeilers al ontdekt hebben. Rogoznica heeft een goede ligging, ca. 30 km ten zuiden van Sibenik en het vliegveld van Split ligt er 30 km vandaan. Als u - voor even - weg van de drukte van het alledaagse leven wilt, dan is dit mooie en rustgevende plaatsje een hele goede keuze. Het dorp is rijk aan natuurlijke stranden en heeft ook een natuurfenomeen, namelijk een meer dat met de zee is verbonden. Ook in de buurt ligt de Milina grot, deze bijzonder mooie grot moet u beslist zien. Vanuit Rogoznica bent u in een half uur in een van de mooiste nationale parken van Kroatië: de watervallen van Krka. Een andere aanrader is een bezoek aan het nationale park Kornati, een archipel die uit 125 eilanden bestaat. De mooie stad Sibenik ligt in de buurt, evenals het prachtige Trogir, dat door UNESCO tot Wereld erfgoed is uitgeroepen. Wat verder naar het zuiden ligt Split, waar u een paleis van Dioklecian kunt bezoeken.

Salona

De oude stad Salona, 5 km van Split, staat bekend om zijn Romeinse ruines. De naam Salona komt van het zout dat in deze streek werd gewonnen. De plaats was in eerste instantie een Illyrische nederzetting, daarna een Griekse maar werd pas belangrijk toen de Romeinen een stad naast de Griekse stichten. Salona is zeker de moeite waard om te bezoeken alleen al voor de vele schitterende ruines.

Sinj

Deze kleine stad ligt ten noorden van Split, richting het binneland. Dit dorpje is bekend vanwege de ridderspelen die hier op 5 Augustus worden gehouden. Voorts hangt een geweldig met goudomrand schilderij van de Madonna van Sinj in de grote kerk van het Franciscaner klooster en trekt het gehele jaar door pelgrims aan. Ook het Franciscaner museum is een bezoek waard, daar wordt het leven van de regio tot in de oudheid getoond. Waarom men zich al vroeg in deze regio gesetteld heeft, is niet verwonderlijk: het landschap van Sinj met zijn rivieren en meren behoort tot de mooiste van het land.

Stari Grad

Stari Grad ligt op het eiland Hvar en is een van de oudste Europese steden. Deze plaats heette oorspronkelijk Pharos en werd in de vierde eeuw voor Christus gesticht door de Syracusiers. De stad is een waanzinnige toeristische trekpleister vanwege haar schoonheid in combinatie met lekker eten en drinken en goede accommodaties. U zult zich hier zeker niet vervelen.
De stad ligt aan het eind van een lange zeearm en de voornaamste bezienswaardigheden liggen rond het hoofdplein. De voornaamste bezienswaardigheden zijn de 17 eeuwse Stefanuskerk, het Bianchini paleis, het kasteel Kastel Tvrdalj en het dominicaner klooster. Het eiland Hvar is een van de eilanden met de meeste zonneschijn ter wereld.

Supetar

Supetar is een schilderachtige plaats aan de Noordkust van het eiland Brac gelegen met mediteraanse vegetatie en rijk aan toeristische tradities. Het is de grootste plaats op het eiland Brac. Het centrum is overwegend autovrij, met vele cafe's, bars, strandtenten, talrijke restaurants, danscentra's en winkels evenals sportmogelijkheden. De stranden zijn meestal met kiezel, mooi en licht afhellend en ook ideaal voor kinderen aangezien de zeebodem van zand is. In de haven komt de pont van Jadrolinija aan vanuit Split. De aanlegplaats van de pont grenst aan de oude haven. Aan de oude haven bevindt zich de oude kern van de plaats. Supetar is het culturele en toeristische centrum van het eiland Brac. De gemeente Supetar omvat ook de plaatsen Splitska, Skrip en Mirca. In en rondom de haven bevinden zich vele restaurants en hotels. Tevens is er een klein marktje waar men diverse souvenirs kan kopen. Hier kan je ook diverse winkels vinden die in de benodigde behoefte van de bevolking voorzien. Het is echter zeer kleinschalig, voor de grote winkels ben je aangewezen op de stad Split op het vaste land. Net buiten Supetar aan de oostzijde richting het plaatsje Splitska bevindt zich wel een grote supermarkt.

SV Filip I Jakov

Het kleine pitoreske S.v. Filip i Jakov is een zeer attractieve plaats van ongekende schoonheid. Het ligt ongeveer 5 km ten zuidwesten van Biograd. Het plaatsje is ontstaan in de zestiende eeuw en heette vroeger Pristan.

Trogir

In de plaats Trogir staat het bekende Kamerlengo kasteel en de San Marco toren. De plaats met een historie van 2000 jaar geleden is in een smalle landstrook gelegen tussen een aangrenzend vruchtbaar akkerlandschap en de kust van het Ciovo-eiland. Het plaatsje is rijk aan historische bouwwerken. Talrijke musea bieden de mogelijkheid, kunstwerken (beelden en sculpturen) te bezichtigen. De kust van Trogir wordt omringd door talrijke kleine eilanden en rotsen. Bovendien bevinden zich ook vele baaien in deze kuststrook. De traditionele dalmatische gastvrijheid, folklorische spelen evenals concert-voorstellingen in een middeleeuwse sfeer geeft ook de charme van dit stadje weer. Voorts is Trogir bekend vanwege zijn oude binnenstad, ontstaan onder Grieks, Romeins en Turks bestuur. Toen de Venetianen de stad in 1420 veroverden, werd daar weinig aan veranderd en het is allemaal goed bewaard gebleven. De binnenstad van Trogir met zijn kronkelende, soms bijna overdekte nauwe straatjes met eeuwenoude keien, wordt niet ten onrechte een openluchtmuseum genoemd. Er zijn volop gezellige terrasjes en restaurants te vinden. Er is veel accommodatie beschikbaar.

Vodice

Vodice is een schilderachtig stadje en ligt in een tegen de wind beschutte baai in het midden van Dalmatië. Vroeger was het stadje omgeven door een muur om zich te beschermen tegen de Turkse inval. De historische stadskern heeft nog de dalmatische bouwstijl behouden en men kan een bezoek brengen aan talrijke kerken in barokstijl uit dat tijdsbeeld. Toch geldt Vodice als een modern toeristisch stadje met een zeer uitgebreid aanbod aan restaurants, cafe's, terrasjes, ijssalons, souvenir winkels, discotheken etc. Voor toeristen uit verschillende dorpen in omgeving is Vodice de juiste plek, als het gaat om het uitgaansleven. Vodice ligt in de buurt van de stad Sibenik en vanuit hier kunt u ook stad Zadar bezoeken of een eendaagse excursie naar NP Watervallen van Krka (Slapovi Krke) maken. Vodice beschikt over kwaliteits accommodaties, zowel in hotels als in appartementen. Op het groene schiereiland Punta, in een zeer rustige omgeving en maar 10 minuten lopen van het centrum, zijn de meeste hotels van Vodice gevestigd. De stad heeft een mooie jachthaven en biedt goede mogelijkheden voor watersporten. Ieder jaar op 4 augustus wordt in Vodice een grote volksfeest gehouden en aan de wandelboulewaard (Riva) worden verschillende muziekavonden georganiseerd. Aan de rand van de stad vindt u een van de bekendste discotheken van Dalmatië.