Steden Meer steden in Istrië

 

Bakar

Sinds een raffinaderij en een cokesfabriek zijn gesloopt, komen er weer bezoekers naar dit dorp, dat vroeger populair was vanwege de mooie omgeving met zijn zoetwaterbronnen. Deze bronnen ontspringen ondergronds en hun water stroomt weg naar de kust. Het Frankopan kasteel en het omringende vissersdorp zijn ook een bezoek waard. Het dorp ligt op de plaats van het Romeinse Volcera. Van de 15de eeuw tot 1778 was het eigendom van de Frankopans, die hier in 1530 een driehoekig kasteel bouwden, wat goed bewaard is gebleven. De hoge ramen zijn behouden toen het bouwwerk werd omgevormd tot een paleis voor de familie Subic-Zrinski, die hier na de Frankopans woonde. De parochiekerk bezit een schilderij van de Heilige Drie Eenheid door Girolamo da Santacroce en een crucifix uit de 14de eeuw. Voorwerpen uit het verleden worden bewaard in het gemeentemuseum, dat veel grafstenen en beeldhouwwerken uit de Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen bezit. Bakar is trots op zijn Zeevaartacademie, die in 1849 werd opgericht.

Bale

Op een heuvel van kalksteen bouwden de Illyriers een fort dat uitkeek over de omgeving. De Romeinen bouwden op dezelfde plaats een 'Castrum' dat werd opgeknapt toen de plaats in bezit kwam van het patriarchaat van Aquileia. Onder de Venetianen, vanaf 1332, nam Bale in omvang toe en kreeg zijn huidige plattegrond: een elliptische muur met torens die twee parallelle rijen huizen omsluit. Interessante gebouwen zijn de Venetiaans gotische rechtbank, met wapenschilden op de porticus, de loggia, en het gotisch renaissancistische kasteel uit de 15de eeuw, een vroegere residentie van de familie Soardo Bembo. Onder een van de twee zijtorens geeft een poort toegang tot de stad. De oorspronkelijk Romaanse Elisabethkerk werd in de 16 en 19de eeuw verbouwd. De kerk bezit een schitterend Romaans crucifix, een sarcofaag, een veelluik en een Crypte met een marmeren renaissance altaar. In het plaatsje staan nog twee andere kerken. De een stamt uit de 14de eeuw en de ander uit de 15de eeuw.

Banjole

Banjole is een vissersdorp met 700 inwoners dat nog uit de Romeinse tijd dateert. Het dorp bevindt zich op een klein schiereiland waar iedere liefhebber van zee, zeilen en visserij graag zou willen wonen. De omgeving van Banjole kenmerkt zich door de schitterende natuur met talrijke baaien, eilanden en stranden waar men kan Fietsen, wandelen en zeilen.

Barban

De vrijstad Barban kwam in 1334 onder het gezag van het graafschap Pazin te staan en was van 1420 tot 1797 Venetiaans bezit. De plaats werd in 1535 toegewezen aan de familie Loredan en vanaf die tijd kregen veel gebouwen hun huidige Venetiaanse uiterlijk. In enkele Middeleeuwse fortificaties zijn diverse Renaissance gebouwen opgenomen. De Nicolaaskerk kijkt uit op het plein dat u bereikt via de Grote Poort. De kerk bezit vijf marmeren gotische altaren en een groot aantal Venetiaanse schilderijen, waarvan er een wordt toegeschreven aan Padovanino. Op hetzelfde plein staat het Loredan Paleis uit 1606, het stadhuis uit 1555, met een loggia en een klokkentoren. Buiten de grote poort staat de 14de eeuwse Antoniuskerk, verfraaid met enkele 15de eeuwse fresco's. In 1970 werd het 'Toernooi van de Ring' nieuw leven ingeblazen, een jaarlijks folkloristisch evenement, met in historische kledij gestoken lansiers te paard.

Baska

Baska ligt ten zuidoosten op het eiland Krk in de zogenaamde Kvarner bocht. In Baska ligt het bekende zandstrand met een lengte van wel 1800 meter, voor een zandstrand is dat bijna het langste in de Adriatische zee. Dit strand is echt een vorm van pure natuur en is hiervoor ook onderscheiden met de blauwe vlag. Baska heeft wel 2500 uur zon in een jaar. Baska heeft genoeg accommodatie en ook op het gebied van sport en ontspanning zult u zich uitermate vermaken.

Brijuni

Brijuni is een eilandgroep en tevens het Nationaal park, brijuni bevindt zich 6 km noordelijk van Pula. Vanwege zijn gunstige geografische locatie en lage terrein genieten.
Brijuni - eilanden: een mild klimaat met een gemiddelde winterse temperatuur van 6 graden en zomerse temperatuur van 23 graden. Het Nationaal park Brijuni is een van de grootste toeristische attracties van Kroatië vandaag. Hier bevindt zich de oudste golf- terrein in Istrië.

Bribir

Bribir is gelegen in de Kvarner bocht en ligt op een heuvel bovenin de valley van Vinodol. Het dorpje heeft een rijke geschiedenis en was in de middeleeuwen een klassiek en administratief centrum.

Buje

Op een vrijstaande heuvel tussen weelderige wijngaarden ligt dit dorpje, de vroegere Romeinse nederzetting Bullea. Buje is heel bekend geworden dankzij haar traditionele Istriaanse keuken en de lokale wijnsoorten Teran en Malvazija. Het ligt op een heuvel (220 meter) te midden van een golvend wijngebied, waar je de Bujstina-wijnroute kunt volgen. De huidige inwoners van Buje zijn de laatsten in een lange reeks volkeren die zich op de stadsheuvel hebben gevestigd, van jagersverzamelaars uit de prehistorie tot de Slaven van wie de hedendaagse Kroaten afstammen. In de oudheud noemden de Romeinen het plaatsje Bullea. Onder de overheersing van de Venetianen kreeg het centrum van Buje zijn tot op heden bewaard gebleven middeleeuwse, Venetiaansgotische uiterlijk Het bestaat naar middeleeuws gebruik uit een plein met kerk (in dit geval een Mariakerk) met oude huizen eromheen. De klokkentoren van de kerk heeft als decoratie een gevleugelde Venetiaanse San Marcoleeuw en Venetiaanse wapenschilden tegen de muur. Hedendaags is Buje een belangrijk centrum voor de elektronische industrie en uiteraard de wijnbouw.

Buzet

Buzet bestond al in de Romeinse tijd. Het hele gebied rondom de stad is zeer pittoresk en biedt een overvloed aan goed eten en excellent wijn.
Buzet is en provincieplaats in het noorden van Istrie op een paar km van de grens met Slovenië. Buzet ligt hoog op een heuvelrug en kijkt uit op de Mirna valei. De stad is gebouwd op de ruines van een kasteel en is bereikbaar via een spiraalvormige weg rond de heuvel. Er zijn vier pleinen met op het hoofdplein de parochiekerk. Er is ook en bron midden in de stad die dateert uit de 18de eeuw en ooit het hart van de stad was.
In het muzeum van Buzet kan je archeologische vonsten en voorwerpen uit de streek bekijken. Origineel is de traditioneel ingerichte Istrische keuken.

Crikvenica

In de Romeinse tijd lag hier een pleisterplaats, Ad Turres, geheten, met de haven voor een handel in hout. In 1412 liet Nikola Frankopan op deze plaats een kasteel bouwen, dat later werd geschonken aan de Paulijnse orde, die er een kerk, klooster en een school vestigde. In de 16de eeuw bouwde men een muur en een ronde toren en in 1659 werd er een beuk aan de kerk toegevoegd. Het plaatsje is nu een drukke badplaats, vernoemd naar het klooster. Aan het begin van de 19de eeuw werd de Paulijnse orde opgeheven en in 1893 werd het klooster veranderd in hotel Kastel. Het plaatsje heeft een lang grindstrand en is een van de populairste badplaatsen van dit deel van de kust. Omdat het door het Velebit-gebergte tegen de wind wordt beschermd, heeft het een mild klimaat, met droge zomers en warme winters.

Fazana

Dit plaatsje is vooral bekend als vertrekpunt van de veerboot naar de eilanden van het Nationaal park Brijuni. De oude naam Vasianum verwijst naar de productie van amfora's voor olie en wijn in de Romeinse tijd. De op zee uikijkende Cosmas en Samianuskerk is in de 11de eeuw gesticht, maar heeft diverse verbouwingen ondergaan. Binnen hangt Het laatste Avondmaal uit 1578, geschilderd door Jurai Ventura. Naast de kerk staat een 7 verdieping tellende klokkentoren met een achthoekige spits. De laat 14de eeuwse kerk Onze Lieve Vrouwe van Karmel is verfraaid met gotische fresco?s van onbekende kunstenaars en een 17de eeuwse loggia. De nabijgelegen Elyskerk stamt uit de 6de eeuw maar zijn huidige Byzantijnse voorkomen met een natuurstenen portaal en blinde bogen is 8ste of 9de eeuws.

Funtana

Funtana ligt in Istrië tussen Rovinj en Porec in, vlakbij het plaatsje Vrsar en heeft een prachtige kustlijn. Funtana is genoemd naar de zoetwaterbronnen die hier bij de kust liggen. De bronnen konden al op veel belangstelling rekenen bij de Romeinen, getuige de resten van villa's die in de omgeving zijn gevonden bij Valkancia bijvoorbeeld, net buiten Funtana. In de eeuwen die volgden waren de bronnen een begrip voor de bewoners van de regio, want echt veel zoet drinkwater was toen nog niet overal zo te verkrijgen. In de Middeleeuwen kwam Funtana in handen van de bisschoppen van Triëst, die het in pacht gaven bij een adellijke familie. Later kwamen de Venetianen aan het bewind, maar dat heeft niet veel bezienswaardigs opgeleverd. Er staat een herenhuis, vanaf 1610 gebouwd door de Borisi-familie, de toenmalige graven van het graafschap Contea di Fontane. De Borisi's hadden hun leengronden gekregen van de Venetiaanse overheid. Hun renaissancistische herenhuis met latere barokke elementen heeft de wat overdreven benaming Kastel (kasteel) gekregen, maar een echte burcht is het beslist niet. De Borisi's gaven ook opdracht tot de bouw van de parochiekerk - de Sint-Bernarduskerk aan de overkant van het pleintje. Op een grafplaat in de kerk is het wapen van de Borisi's te zien, uiteraard omdat een van hen in het graf eronder ligt. Het aardigste aan Funtana zijn de talrijke typisch natuurstenen huizen van Istrië (de meeste eigenaren verhuren ook kamers aan toeristen) en de opvallend ruim aanwezige konoba's, restaurants en cafés; er zijn er meer dan vijftig, en dat voor een plaats met 671 inwoners. Vooral bij de intieme vissershaven (aan het einde van Ribarska cesta en Grgeti cesta) kun je goed eten bij restaurant Marina. Kortom Funtana is een zeer aantrekkelijke plaats om te bezoeken en om te verblijven.

Gracisce

Dit dorpje ligt op een heuvel te midden van bossen en wijngaarden. Het was ooit een garnizoenplaats op de grens tussen de Venetiaanse Republiek en het Habsburgse Rijk. Er staan enkele interessante gebouwen, zoels het 15de eeuwse Salamon paleis in Venetiaans gotische stijl. Een ander imposant gebouw betreft de Mariakerk die in 1425 werd gewijd en een karakteristiek toongewelf en verscheidene fresco's bevat. De Romaanse Sint-Euphemiakerk is in de 16de eeuw herbouwd en bezit nog een houten crucifix uit de 14de eeuw. De loggia vlakbij de hoofdpoort dateert uit 1549.

Groznjan

Het ligt prachtig boven op een heuveltop. Groznjan is een oude middeleeuwse plaats, in 1103 voor het eerst in geschriften vermeld als eigendom van de patriarch van Aquileia. Daarna werd Groznjan onder Venetië bestuurscentrum van noordwestelijk Istrië. Na de Venetiaanse periode zakte de plaats weg in de vergetelheid, maar in de jaren zestig werd Groznjan ontdekt door beeldende kunstenaars en musici, die er panden opkochten en restaureerden. Daardoor is het nu een echt kunstenaarsdorp geworden. Er zijn dan muziekopvoeringen op de kleine, beschaduwde pleintjes en in de hobbelige middeleeuwse straatjes, en de talrijke galerieën zijn uitnodigend open. Historisch geïnteresseerden kunnen daarnaast een kijkje nemen in de 18de-eeuwse parochiekerk of de enig overgebleven 14de-eeuwse stadspoort, de loggia erachter of de resten van de oude stadswallen onderzoeken.. Buiten het zomerseizoen maakt Groznjan een tikje verlaten indruk, want de meeste kunstenaars en musici zijn dan naar hun huizen aan de kust.

Hum

Is het kleinste stadje ter wereld met stadsrechten ( minder dan 30 inwoners) en er staan nog slechts 10 huizen.De stevige fortificaties geven aan dat Hum op de grens tussen de Venetiaanse en de Habsburgse gebieden lag. Nu tref je er nog een restaurant/cafe (Humska konoba) en de bijzondere begrafeniskerk van Hiëronymus aan. De kerk heeft fresco's op de muren en is trots op de glagolitische inscripties, die tot de oudste in hun soort behoren. De 19de-eeuwse parochiekerk van Sint Hiëronymus (de kerkvader die de eerste Latijnse vertaling van de bijbel maakte) is interessant voor wie van overdadige barokke interieur houdt.

Kastav

Op een heuvel niet ver van Rijeka ligt het dorp Kastav, dat teruggaat tot de vroege middeleeuwen. Het kasteel was tot de 16de eeuw de residentie van de plaatselijke landheer en later die van de Oostenrijkse gouveneur. Het Lovkine-plein biedt plaats aan de 17de eeuwse kerk van Helena van het Kruis, de 15de eeuwse kerk van Antonius van de Woestijn en een loggia uit 1571, gerestaureerd in 1815. bij de drinkbak vermeldt een plaquette dat in 1666 een zekere kapitein Morello werd verdronken wegens het heffen van exorbitante belastingen.

Klenovica

In het kleine Istrische vissersplaatsje Klenovica wonen ongeveer 400 mensen. Het plaatsje werd in de 17 e eeuw vernoemd als het plaatsje "Krmpocana". Klenovica bevindt zich hemelsbreed op 7 Km. ten Zuidoosten van Novi-Vinodolski. Klenovica biedt genoeg accommodatie zoals Hotel "Villa Lostura", en privé zo ongeveer 500 bedden, een Camping voor ongeveer 2000 gasten en natuurlijk diverse restaurants met een grote keus in visspecialiteiten zoals visrestaurant "Pod Orajom" wat direkt in de Haven ligt, restuarant "Adriatic" en "¦koljiæ" en ook 'n pizzeria "Filipo" van Vilko en Vesna. Het ruige achterland van Klenovica heeft een afwisseling van bossen en grijze rotsformaties en een kustlijn met rotskust en natuurlijke stranden. Dit zijn de voorlopers van het Kapela- en Velebitgebergte (tot 1146m). Westelijk van Klenovica ligt "Zrnovnicamit", een baai met een grote zoetwaterbron die het dorp van drinkwater voorziet. Richting het zuiden voert een wandelpad langs zee u door naar een Visrestaurant " Ribarska Koliba" en naar Autocamping "Klenovica". Voorbij de camping loopt een wandel(fiets) pad langs rotsen en door bossen naar het volgende plaatsje Smokvica.

Kraljevica

Deze badplaats op het vasteland verbindt het eiland Krk met een brug, die ook de verbinding vormt met de luchthaven Rijeka (op het eiland Krk). In de oude stad (Stari grad) staat een kasteel dat in de 16de eeuw is gebouwd door de graven van Subic-Zrinski. Binnen de kasteelmuren staat ook de kleine Nicolaaskerk. Rond het kasteel groeide en dorp, bewoond door gezinnen uit de vesting Hreljin. In het nieuwe stadsdeel (Novi Grad), op een rots boven de zee, staat een laat renaissancistisch kasteel dat in 1650 is gebouwd door de familie Frankopan. Het heeft een vierkante plattegrond en vier ronde torens. Het kasteel werd halverwege de 18de eeuw verbouwd tot een magnifiek paleis. In 1728 begon de Oostenrijkse keizer Karel VI hier met de aanleg van een flinke haven, aan het eind van de weg die van Karlovac naar zee leidde.

Labin

De oude gedeelten van Labin zijn het middeleeuwse deel binnen de muren en het deel uit de Venetiaanse periode rond het Tito plein. Heir staat een 19de eeuwse stadhuis, een 17de eeuws bastion, een loggia uit 1550 en de Flora Poort met een leeuw van de apostel Markus. Op het plein Stari Trg staat de gotische Maria-geboortekerk die eind 14de eeuw is gebouwd. Aan dit plein vindt u ook de rechtbank (1555), het Scampicchio-paleis uit de 16de eeuw en het vroeg 18de eeuwse barokke Lazzarini paleis, thans het stadsmuseum, met romeinse en middeleeuwse vondsten en een nagebouwde kolenmijn. Labin was de belangrijkste kolenstad van Kroatie, tot de mijnen in 1999 dicht gingen.

Lovran

Het moderne gedeelte van Lovran (waarvan de naam verwijst naar de laurierbomen) is gebouwd op de hellingen van de Gorica-heuvel en strekt zich uit langs de kust tot het uitkomt bij de boulevard van Opatija. Het oude gedeelte ligt op een klein schiereiland. De huizen van het oude versterkte dorp leunden tegen de ommuring, waarvan maar een paar stukken zijn overgebleven: alleen een toren en de Stubiza Poort. Het hoofdplein biedt plaats aan een middeleeuwse toren, huizen met Venetiaans-gotische gevels en de Sint Joriskerk gebouwd in de 14de eeuw. Ook staat op het hoofdplein een gebouw met een beeld van Sint-Joris. Langs de kustboulevard die zich uitstrekt tussen Lovran en Ika staan vescheidene mooie vroeg 20ste eeuw villa's in Secessionstijl omgeven door weelderige tuinen.

Medulin

Medulin is een plaats met 1700 inwoners, met een lange kustlijn. Het is de meest toeristische plaats in de omgeving van Pula met een uitbundige nachtleven. Medulin is een schilderachtig plaatsje dat in een schitterende omgeving ligt met een mooie natuur, helderblauw water en een perfect klimaat. Het ligt in de uiterste zuidpunt van het schiereiland Istrië. In Medulin vindt u een leuk oud centrum met gezellige restaurantjes en terrassen. Lekker shoppen kunt u hier in één van de winkelstraatjes.

Moscenice

Dit kleine dorp ligt op een heuveltop en is gesticht door de Liburniers. Het heeft een typisch middeleeuws karakter, met huizen tegen de muren gebouwd, smalle straatjes en kleine steegjes en binnenplaatsen. Vanuit het dorp hebt u een prachtig uitzicht op de Kvarner golf. Op het hoofdplein staat de Andreaskerk, een van oorsprong middeleeuwse kerk die in de 17de eeuw in Barokstijl is herbouwd. Het prachtige 16de eeuwse koor van deze kerk is verfraaid met enkele beelden van de Paduaanse beeldhouwer Jacope Contieri. De hoge klokkentoren domineert het dorp. De geschiedenis van deze streek komt aan bod in het Etnografisch museum.

Moscenicka Draga

Dit plaatsje ligt aan de oostelijke kust van Istrië op 13 km afstand van de toeristische stad Opatija. Met zijn 2 km lange strand is het erg geschikt voor families met kinderen, maar ook voor een actieve vakantie heeft Moscenicka Draga genoeg te bieden. De Kvarner Riviera begint ongeveer hier bij Moscenicka Draga. Zo'n 170 meter recht boven Moscenicka Draga, in de bergen, ligt het historische stadje Moscenice vanaf waar u een adembenemend uitzicht heeft over de Kvarner baai. Bij de mondain aandoende badplaats Opatija, aan de voet van het Uckagebergte, vindt u de sfeervolle vakantiedorpen Icici en Lovran.

Motovun

Motovun is één van de meest idyllische plaatsen in Istrië, gelegen op de top van de berg in de Mirna vallei. Niet zo ver van Motovun is het Motovun-woud waar u op zoek kunt gaan naar truffels, een locale en wereldse gastronomische specialiteit. Een bezoek aan deze middeleeuwse vestingstad is eigenlijk een must als je het binnenland van Istrië verkent. De Illyriërs vonden de heuvel van Motovun ooit een goed verdedigbare woonplaats. De volkeren die daarna Istrië binnenkwamen, vonden dat ook. In 1278 kwam de bult onder Venetiaans bestuur, en dat begon met de aanleg van een stevige vestigingsmuur rond de stad. Motovun kon daardoor goed dienen als defensiecentrum voor de Venetiaanse bezittingen in het binnenland van Istrië. Na verloop van tijd was er geen plek meer binnen de stadsmuren en werden ook erbuiten huizen tegen de heuvel aangebouwd. In het poortgebouw is een bescheiden museum annex galerie ondergebracht. Daarna kom je op een koddig plein met terrassen en uitzicht op de heuvels ten noorden van Motovun. Links is de kleinere en oudste stadspoort, met Venetiaanse leeuw erboven en een bar erin. De poort biedt toegang tot het fraaie hoofdplein van de stad. Aan de ene kant kan je op het fijne terras onder de kastanjebomen en bij de renaissancefontein even uitrusten. Aan de andere kant van het plein staat de middeleeuwse Sint-Stefanuskerk (Sveti Stefan). De kerk heeft een Romaanse campanile (klokkentoren) aardige 17de- en 18de-eeuwse fresco's in het interieur.

Njivice

Het oude vissersdorpje Njivice ligt op het eiland Krk, ten noordwesten. Het is een waar paradijs voor vakantiegangers vanwege de schitterende stranden en de vele accommodaties die er zijn gelegen.. Ook op het gebied van (water)sport is er zeer veel te beleven. Ook op het gebied van uitgaan en culinair is er veel aanbod.

Novigrad

Novigrad is een kleine historische stad, pittoresk gelegen aan de zuidkust van de Zee van Novigrad, in een lange fjord. De oude kern ligt aan de noord-oost kant van de baai, tegen de heuvel, beschut door het oude fort (Fortica) en omgeven door de oude stadsmuren. De stad heeft in hoge mate haar middeleeuwse uiterlijk behouden. Novigrad wordt al bewoond sinds de Bronstijd. Op de plaats van het huidige fort bevonden zich ook de ruines van een stad uit de periode of the people of Libni die zich hier vestigden. Gedurende de Romeinse tijd bleven het fort en de nederzetting voortbestaan, ook nadat de Kroaten zich hier in de 7e eeuw definitief hadden gevestigd. Diverse historische overblijfselen, met name van kerken en delen van kerkmeubilair getuigen hiervan. Novigrad kreeg haar huidige naam ten tijde van het oude fort, aan het begin van de 13e eeuw. Het fort werd aan het eind van die eeuw herbouwd door de Krbava prinsen, de Kurjakovics, die Novigrad toen in bezit hadden. In de 14e eeuw viel het noordoostelijk deel van het huidige gebied Ravni Kotari onder de rechtsbevoegdheid van dit castrum (Castrum Novum).

De vroegere naam van Novigrad is niet bekend. Van 1386 tot 1387 werden koningin Elizabeth en haar dochter Maria in dit fort gevangen gehouden. Elizabetha was de vrouw van Lodwick Angevin, koning van de Kroaten en Hongaren. Volgens de overlevering heeft koningin Elizabeth gedurende haar gevangenschap het gouden priestergewaad (planita) voor de kerk van Novigrad geborduurd. Datzelfde gewaad wordt nog steeds bewaard in de parochie-kerk van de Heilige Maria Novigrad. Elizabeth werd in Novigrad vermoord en Maria werd vrijgelaten. Na deze periode kwam Novigrad opnieuw in bezit van de Kurjakovics en in 1392 werd door burger-regent Butko Kurjakovic de kerk van de Heilige Katarina, die op dat moment behoorde tot het Franciskanen- klooster van de Bosnische vicarage . In 1409 kwam Novigrad onder bestuur van de Venetiaanse Republiek en in de 15e eeuw werd het het centrum van het district.

Tengevolge van de Ottomaanse aanvallen aan het eind van de 15e en het begin van de 16e eeuw werd het voormalige fort van de Kurjakovics verstevigd, waarbij delen van het oudere castrum bewaard bleven. Gedurende de Ottomaanse aanwezigheid in deze regio, met Zadar, was het de enige stad in Noord-Dalmatie, waar het normale leven bleef doorgaan. In 1551 was Novigrad de stad waar de Kroatische grondwet werd vastgelegd. Deze wet was van toepassing "op het territorium van Kroatie tussen Knin en Nin", zoals aan het begin van dat wetboek geschreven staat. Tegen het eind van de 17e eeuw, nadat de Ravni Kotari waren bevrijd van de Ottomanen, werd Novigrad opnieuw het administratieve centrum van de regio. Tegen het eind van de 18e eeuw zetelden hier de consuls van het Vaticaan en Oostenrijk. In 1811 werd het een community. Heden bestaat de community van Novigrad nog slechts uit drie plaatsen: Novigrad, Paljuv en Pridraga. De oostelijke stadsmuren met de "Grote Poort" zijn goed bewaard gebleven, in tegenstelling tot de westmuur. In het fort bevinden zich de overblijfselen van de kapel van St. Barbara, later Maria-Tenhemelopneming. Bij de toegang tot de haven van Novigrad staat een kleine kerk van St. Nicolaas uit 1800 en buiten de stadsmuren staat de Middeleeuwse kerk van St. Catherine met de overblijfselen van de Benedictijnse en Franciscanenkloosters. In 1500, werd op de funderingen van de oude kerk de nieuwe Mariakerk gebouwd en tegen het eind van de 19e eeuw, toen buiten de muren een nieuwe parochiekerk werd gebouwd, werd het een school. Daarin bevindt zich een brede culturele en historische collectie met meer dan 2000 objecten. In 1587 schonken de bewoners van het eiland Pag een kerk-klok aan Novigrad, die er nog altijd is. In de parochie-kerk vinden we een beeld van Onze Lieve Vrouwe uit de 16e eeuw.

Vlak bij Novigrad ligt het dorp Pridraga met de oude kerk van St. Martin uit de 5e eeuw en de overblijfselen van de Kroatische kerk van St. Michael uit de 9e eeuw. Ondanks dat het architectonisch en cultureel erfgoed in de Burgeroorlog (1991-1995) flink werden beschadigd en weggeroofd, heeft de stad toch de sfeer van vroegere perioden behouden en is een groot deel van het cultureel erfgoed bewaard gebleven. Toch zal er een degelijke restauratie nodig zijn om de stad in haar oude glorie te herstellen. De zeeen van Novigrad en Karin staan bekend om hun grote vis-en schelpenrijkdom, (de mosselen van Novigrad zijn befaamd!). Tot het begin van de 20e eeuw trof men hier nog oesters aan en in vroeger tijden zijn er zelfs parels gevonden.

Novi Vinodolski

De oude stad, gebouwd op een heuvel die uitkijkt over de Vinodolvallei, neemt in de Kroatische geschiedenis een belangrijke plaats in. Op 6 januari 1288 werd in het door de Frankopan-hertogen gebouwde kasteel de Vinodol-codex, een van de oudste Kroatische wetteksten in het glagolitisch schrift opgesteld. Het document wordt nu bewaard in de nationale bibliotheek in Zagreb. Het is ondertekend door de vertegenwoordigers van negen gemeenten en geeft regels voor eigendom en gebruik van land. In 1988 toen de Vinodol Codex 700 jaar bestond, werd op het centrale plein van de stad door de beeldhouwer Dotijan Sokolic een door hem gemaakte fontein geplaatst. Deze draagt de namen van de plaatsen die bij het opstellen van de wettekst betrokken waren. Ook wordt de plaats in verband gebracht met de krijgslist die een zekere bisschop Kristofor gebruikte om soldaten te redden die door de turken waren verslagen: de paarden hoeven werden met de ijzers achterstevoren beslagen om de achtervolgers te misleiden. Toen ze veilig het kasteel van Vinodol hadden bereikt, liet de bisschop uit dankbaarheid de Filippus en Jacobuskerk herbouwen. Hij werd hier in 1499 begraven. De in 17de eeuwse barokstijl versierde kerk heeft een magnifiek altaar uit die periode. Het aan Maria gewijde gotische altaarstuk van het zijaltaar stamt uit de 15de eeuw. Het 13 de eeuwse Frankopan-kasteel is nu een museum, met stukken uit de Romeinse tijd en middeleeuwen en een rijke collectie traditionele kledij.

Omisalj

De historische plaats Omisalj bevindt zich op het eiland Krk op een rots en steekt uit boven een smalle baai. Een voetgangerszone loopt door de oude dorpskern, door kleine steegjes. Langs de oever tot de oude vissershaven bevinden zich rots-, kiezel en zandbaaien met mogelijkheden om te zwemmen. Vanuit Rijeka is de haven van Omisalj de eerst volgende. Ook is de plaats de eerste plaats die men tegenkomt indien men het eiland Krk bezoekt. Opvallend is dat de hoofdweg van het eiland Krk niet leidt naar Omisalj. Ondanks het feit dat Omisalj zo dicht bij de kust licht is het relatief rustig, ook in de zomer doet de plaats erg vredig aan. Het is een van de mooiste plaatsen van het eiland Krk. Vanuit de plaats heeft u een schitterend uitzicht op de mooie adriatische zee. Er liggen schitterende stranden met een vrij ondiepe kustlijn, waardoor het zeer geschikt is voor kinderen. Ook op het gebied van accommodatie en ontspanning is er genoeg te beleven.

Opatija

Deze toeristische badplaats heeft zijn naam ontleent aan een 14de eeuwse benedictijnse abdij waaromheen een dorp werd gebouwd. Op de plaats van het klooster staat nu de Jacobuskerk, gebouwd in 1506 en uitgebreid in 1937. het toerisme begon omstreeks 1845 op gang te komen, toen een edelman uit Rijeka, Iginio Scarpa, hier de grandioze villa Angiolina bouwde. De door een groot park omgeven villa werd het eerste hotel. Een paar jaar later verbleef de Oostenrijkse keizerin Maria Anna hier, en haar bezoek werd onmiddellijk gevolg door dat van andere leden van het hof. Er werden meer luxehotels en villas gebouwd en het plaatje werd een mondaine badplaats. Het toerisme in de plaats kreeg een extra impuls door de aanleg van een spoorlijn van Oostenrijk naar Rijeka, met een tramverbinding naar Oparija. keizer Frans Jozef liet hier ook een villa bouwen, waar hij in de winter vaak lange periodes doorbracht, profiterend van het milde klimaat. Tegenwoordig staan er langs de kust veel laat 19de eeuws luxe hotels, omgeven door parken en tuinen. Het is niet langer een modieuze bestemming, maar met name oudere bezoekers stellen de rust op prijs.

Pazin

De meest opvallende stad (5500 inwoners) in het hart van Istrie is de citadel boven de 120 m diepe Fojbakloof, waar het riviertje de Fojba in een holte in de rots verdwijnt. Een kant van de kloof loopt steil omlaag naar een spleet in de aarde die Fojba wordt genoemd en die 100 meter diep en 20 meter breed is. Deze zou Dante hebben geinspireerd tot zijn beschrijving van de hellepoort Inferno. In Pazin is sinds de autonomie van Kroatie opnieuw het regeringscentrum voor het Kroatische deel van Istrië, zoals al ten tijde van de Habsburgse overheersing. In de 14de eeuw kwam Pazin in handen van de Habsburgers, die het als leen aan de familie Montecuccoli gaven, vanwege hun diensten in de oorlog tegen de Turken. De familie bleef ook na afloop van het feodale regime de eigenaar van het in het dorp gevestigde kasteel. In de 16de eeuw werden de vleugels van het kasteel samengevoegd en werd er een grote toren toegevoegd. Deze bereikt u via een doorgang in de gevel die in 1786 is aangebracht. Sinds 1955 is er het Etnografisch museum van Istrië gevestigd. In 1996 werd ook het gemeente museum opgericht, met wapentuig en vondsten uit het kasteel. De Franciscuskerk en het 15de eeuwse klooster waren het culturele centrum van de streek. Hier werd de eerste school van het Istrische binnenland gebouwd.

Pican

Dit plaatsje was in de Romeinse tijd bekend onder de naam Petena. Het ligt op een 350 meter hoge heuvel en was een bisschopzetel van de 5de eeuw tot 1788. Binnen de middeleeuwse ommuring staat een uit de 14de eeuw stammende kathedraal, gewijd aan de H. Nicephorus, die begin 18de eeuw na een aardbeving is herbouwd. De geschiedenis van de martelaar Nicephorus, wiens resten met een paard naar Pican zijn gebracht, is te zien op een schilderij van Valentin Metzinger (1699-1759) in de kathedraal. De Romaanse Michaelkerk op de begraafplaats heeft vroeg 15de eeuwse fresco's.

Plomin

Een versterkte plaats ging hier in de oudheid zelfs nog vooraf aan de Romeinse nederzetting Flanona, die in de 6de eeuw door de Avaren werd verwoest. De plaats werd na het jaar 1000 herbouwd en kreeg zijn huidige uiterlijk in de 13de eeuw, onder Venetiaans gezag. De plaats ligt op een steile klif, 180 meter boven de gelijknamige baai, en was ooit dichtbevolkt. Thans telt het dorp slechts 150 inwoners. Bijna alle ruimte binnen de muren wordt ingenomen door huizen. Uitgesleten, smalle straatjes leiden omhoog naar het centrum, waar de 13de eeuwse Romaanse Sint-Joris de Oudere-kerk staat. Binnen is een glagolitische inscriptie uit de 11de of 12de eeuw te zien, een van de oudste Kroatische documenten van Istrië. De Sint-Joris de Jongere kerk bezit ook enkele waardevolle kunstschatten. De kerk werd gewijd in 1474, maar is in de 18de eeuw ingrijpend verbouwd. U vindt er twee renaissance altaren van gebeeldhouwd en beschilderd hout en een rijke kerkschat. Bij restauratiewerkzaamheden zijn op een muur twee fresco's van Robert, een Duitse schilder, ontdekt.

Pomer

Pomer ligt gelegen aan de westkant van de baai van Medulin en is ontstaan in de Romeinse tijd. Dit wordt bevestigd door de goed bewaarde opgravingen van Romeinse villa's en de overblijfselen van een thermaal kuuroord. Van de historische monumenten is de kerk van St. Flora uit de Byzantijnse periode de meest opvallende. Pomer was ooit zeer bekend vanwege het kweken van vis en weekdieren, er dan ook veel visrestaurants hieruit voort gekomen. De jachthaven heeft 250 ankerplaatsen en 50 plaatsen voor boten op het land te stallen met alle voorzieningen van dien. Het dorp heeft vele restaurants, cafés, bakkerijen en supermarkten. Een heerlijke vakantie dus in dit echte vissersdorpje.

Premantura

Premantura is een pittoresk Istrisch dorpje met ongeveer 450 inwoners. Uitstapjes zijn mogelijk naar Pula, Fazana of Nationaal park Brijuni. Prementura was er al gevestigd sinds het Bronzen tijdperk. De overblijfselen van 'villae rusticae' zijn bewijs dat de oude Romeinse wijzen Premantura als ideale vestigingsplaats kozen. Een schitterend standbeeld van Minerva is in dit stadje gevonden en wordt vandaag de dag bewaard in het Archeologisch Museum in Pula. Het lange, smalle schiereiland Kamenjak geeft Premantura haar meest herkenbare karakteristiek. Het is een van de laatste oases van de kustregio dat in de originele staat is behouden, een mozaïek van gecultiveerde velden, weiden en groene bosjes die overgaan in de diepe blauwe zee. Dit schiereiland is 9,5 km lang en 1,5 km breed en steekt als een lange arm in de Adriatische Zee. Kamenjak is omringd door 30 km aan kustlijn met ontelbare kleine baaien, inhammen en strandjes en is verrijkt met kleine eilandjes die uit de kristalhelder zee ontspringen. In Premantura zijn verschillende winkeltjes, een bank en souveniershops. De restaurantjes hebben Premantura bekend gemaakt als plaats waar goed gevulde tafels met vis en andere zee-specialiteiten te vinden zijn. Door de sterk, continu waaiende wind biedt het plaatsje goede surf- en zeilmogelijkheden. Verder zijn er tennisbanen, minigolf, jeu de boullesbanen en allerlei andere sportfaciliteiten te vinden. Van de vele toeristische- en folklorische festivals zijn het zogenaamde 'Crab Faest' (de eerste van mei) en St. Lawrence's Day (10 augustus), een feest ter nagedachtenis van de beschermheilige van Premantura, de meest bekende.

Punat

Punat is een vissersplaats in het zuiden van het eiland Krk. De plaats ligt aan de ingang van de baai van Punat. Dit is een van de meest mooie en beschermde baai van de Adriatische zee. De plaats heeft voldoende accommodatie en ook op het gebied van ontspanning is er veel te beleven. Er heerst een heerlijk mediteraan klimaat met veel zon.

Puntizela

Puntizela is een Istrische plaats en ligt naast de bekende Brijuni eilanden. De plaats ligt 7 kilometer van de grote stad Pula en 5 km van de plaats Fazana. In puntizela heerst een heerlijk mediteraan klimaat met warme en zonnige zomers. De zon schijnt gemiddeld 2500 uur per jaar. Hierdoor is Puntizela een aantrekkelijke plaats om te verblijven.

Rabac

Rabac is een idyllisch vakantieoord gelegen aan de oostkust van Istrië, in de pittoreske baai van Kvarner. De plaats kan met recht de parel van de Kvarner baai worden genoemd. De plaats heeft een bevoorrechte ligging, onder de historische stad Labin (5 km), temidden van de pijnbomenbossen. De rots-en kiezelbaaien, het transparante water, de wandelpaden langs de bossen en olijfgaarden maken van Rabac een ideale vakantieplaats om ontspanning en gezinsactiviteiten te combineren. Nabij de aanlegplaats gaan er boten naar de eilanden Cres en Losinj. Er zijn veel sport- en recreatiemogelijkheden. De vele restaurantjes en andere uitgaansgelegenheden maken van Rabac een levendige badplaats die meer dan tienduizend toeristen kan herbergen. Vanaf de terrasjes aan het haventje kunt u genieten van een fantastisch uitzicht over het strand en de beboste hellingen langs de baai. Rabac heeft vele kiezelstrandjes en rotsplateaus waar u onbekommerd van de zon en het water kunt genieten. Op een aantal plaatsen langs de kustlijn ligt een FKK strand (naaktstrand). Vanuit Rabac bestaat de mogelijkheid tot het maken van excursies naar het nabij gelegen eiland Cres. In Rabac kunt u uitstekend surfen, snorkelen en waterskiën. Voor gasten met een eigen boot zijn een boothelling en een takel aanwezig. Logeren kan in Rabac zowel in hotels, als op een van de campings of u kunt een appartement of een kamer huren. Hier vindt u zon, zee, strand een prachtige heerlijke ontspannende omgeving.

Rovinj

De mooiste en sfeervolste plaats aan de zonnige kust van Kroatië. Rovinj heeft een geschiedenis waarin Romeinen en Venetianen een belangrijke rol spelen, eilanden voor de kust, toeristencomplexen eromheen en een oude stad op een schiereiland voor de kust met campanile die overal boven uitsteekt. Toch heeft Rovinj nog iets ondefinieerbaar extra's. Doordat het schiereiland een halfronde heuvel is en de middeleeuwse bebouwing tot aan het water loopt, zonder boulevard die er nog omheen loopt, is de aanblik van de oude stad over het water werkelijk schitterend. In de omhooglopende straatjes naar de Sint-Eufemiakerk is het daarnaast heerlijk dwalen, terwijl je op Trg Marsala Tita bij de haven aan de zuidkant van de oude stad genoeglijk je cappuccino kunt drinken. Rovinj begon ooit, net als veel van de andere kustplaatsen, als nederzetting van de Histriërs en lag toen nog op een eiland. In 129 v.Chr. volgden de Romeinen hen op en ging de plaats Ruginum heten. Tot omstreeks 1100 losten de vertrouwde reeks volkeren de Romeinen af, zoals de Oost-Goten, de Slaven, de Longobarden en de Franken. In 1199 kwam Rovinj onder protectie van Dubrovnik te staan, maar in de 13de eeuw was het een van de eerste plaatsen in dit deel van de Adriatische Zee die onder Venetiaans gezag kwamen. De gebruikelijke aanvallen van Genuezen, loslopende piraten en Turken en epidemieën onderbraken het leven onder de Venetianen. In 1763 werd het kanaal gedicht tussen het vasteland en de stad; Rovinj lag vanaf nu op een schiereiland. In 1797 diende ook hier het Habsburgse bestuur zich aan en volgde de stad de bekende modernere geschiedenis van Istrië.

Senj

De koude wind die bekendstaat als de bora van Senj waait door een pas van het Velebit-gebergte en maakt Senj tot de koudste plaats aan de Adriatische zee. Dit is al sinds mensenheugenis bekend, maar desondanks is Senj altijd bewoond geweest, eerst door de Illyriers en later door de Romeinen die een haven bouwden bij Senia. De plaats werd al vroeg een bisschopzetel en ontwikkelde zich tot een belangrijke houthaven. Na het jaar duizend werd Senj in leen gegeven aan de tempeliers. Later ging het over op de Frankopans en uiteindelijk kwam het onder rechtstreeks gezag van de Hongaarse koning te staan. De habsburgers kozen de plaats uit als eerste station van de militaire grenszone, die bescherming moest bieden tegen de Turken. De machtigste stadsmuren zijn maar ten dele bewaard gebleven.
Aan de zuidkant van de baai waar de stad ligt ligt het hoofdplein, de cilnica. Aan dit plein ligt het Frankopan paleis, gebouwd in 1340 en veranderd in de 19de eeuw. Ook staan hier grote zoutpakhuizen en, iets verder van de zee, de uit de 13de eeuw stammende Mariakathedraal. Het gebouw herbergt grafstenen met renaissancereliefs en barokke kunstwerken, waaronder een altaar verfraaid met vier marmeren beelden. Van Senj varen veerboten naar Baska (op het eiland Krk) en naar het eiland Rab.

Svetvincenat

Dit ommuurde dorp werd in de 10de eeuw gebouwd rond een vesting, die vele malen is verbouwd. Het dorp telt thans 300 inwoners. Het dorp heeft een van de mooiste pleinen van Istrië, waaraan veel van de belangrijkste gebouwen van het dorp te vinden zijn. Zo zijn hier onder andere te vinden: Maria-Boodschapkerk uit de 15de eeuw, een kasteel uit de 13de eeuw en de Vincentiuskerk uit de 15de eeuw. Slechts 10 km verder van het dorp liggen de imposante ruines van Dvidgrad, een sfeervol, verlaten en ommuurd dorp, omgeven door weelderige vegetatie.

Umag

De stad Umag is gelegen aan de noord-westkust van Istrië en is evenals de stad Porec (iets zuidelijker) een zeer geliefde vakantiebestemming. Umag is het centrum van een 20 km lange kuststrook. In de romantische, smalle straatjes en steegjes van het oude centrum zijn talloze restaurantjes, tavernen en café's gevestigd. Naast de ruim opgezette, fijne vakantiecomplexen waar u heerlijk kunt genieten van een welverdiende vakantie staat Umag ook bekend om de vele (water)sportfaciliteiten. Haar oorsprong ligt in Romeinse tijden, toen er de nederzetting Unlacus verrees. De Romeinen stichtten deze plaats op een eilandje, dat ze verbonden met het vasteland en dat nu het schiereiland bij de haven is. In de 9de eeuw namen de Slaven de streek en de stad in. Later, onder de Venetiaanse overheersing, werd de plaats als Unlago een belangrijke haven voor de verscheping van Istrische wijn. In de 14de eeuw plunderden Genuezen Unlago, maar de stad wist zich te herstellen. Tegenwoordig is er in een deel van de grote haven van Umag een groot jachthavencomplex. Om de haven heen ligt de oude stad gedrapeerd, met haar schiereiland met smalle straatjes, visrestaurants langs het water, enkele renaissancistische en barokke gebouwen en de campanile (Venetiaanse klokkentoren). De toren hoort bij de Maria-Hemelvaart- en Sint-Peregrinuskerk, uit 1757. Op de muur is een stenen reliëf uit de 14de eeuw te zien van Sint-Peregrinus, beschermheilige van de stad. Aan Trg Sveta Martina, bij het havenhoofd, heeft het Stadsmuseum een archeologische collectie die het rijke verleden van het noordwestelijke deel van Istrië laat zien. Niet ver ervandaan heeft galerie Dante Marino Cettina werken van hedendaagse Kroatische, Sloveense en Italiaanse kunstenaars.

Vodnjan

Deze plaats staat op een heuvel te midden van wijngaarden en olijfboomgaarden. In het oude deel van de stad staan verschillende gebouwen in Ventiaans-gotische stijl, waaronder het Bettica-paleis en de 18de eeuwse Blasiuskerk, met enkele schitterde beelden en zo'n 20 schilderijen uit de 17de t/m 19de eeuw.

Vrsar

In documenten in het jaar 1000 wordt dit dorp genoemd als feodaal bezit van de bisschop van Porec, die hier een versterkte zomerresidentie had. De vroegere ommuring en torens zijn vrijwel verdwenen afgezien van de Zeepoort. Vlakbij de poort staat de Mariakerk uit de 10de eeuw, een van de belangrijkste Romaanse monumenten van Istrie. De plaats wordt echter gedomineerd door het 18de eeuwse Vergotini-kasteel. Vlakbij de enige overgebleven poort in de middeleeuwse muren staat de kleine 15de eeuwse Antoniuskerk met een open portic.
Het kustgebied van Vrsar is zeer uitgestrekt met ontelbare schaduwrijke inhammen en kleine schilderachtige eilanden. In de directe nabijheid van Vrsar ligt de romantische Urn Fjord, vandaag de dag vormt het een natuurlijke grens tussen de gemeente Vrsar en de stad Rovinj. De kust en de eilanden zijn ontstaan uit zeer oude kalksteen lagen. Het westelijke deel van Istrië stelt eigenlijk een kalksteenvlakte voor, die zich vanuit de blauwe open zee trapsgewijs verheft rich¬ting het binnenland van het schiereiland. Aan de noordoostzijde van het schiereiland ligt de hoogste berg van Istrië, Ucka (1396 m.).

Het gebied rond Vrsar is heuvelachtig. De kalksteenachtige on¬dergrond wordt bedekt door een laag rode aarde waardoor dit deel van het schiereiland de naam rood¬ Istrië heeft gekregen. Het klimaat in het gebied rondom Vrsar heeft een mediterraans karakter, de winters zijn mild en de zomers lang en warm. In de winter daalt de temperatuur af en toe onder het vriespunt en daarom zijn vorst en sneeuw zelden te zien in dit gebied. Vanaf de kust richting het binnenland van het schiereiland neemt het klimaat maar iets af. De gemiddelde luchttem¬peratuur in het voorjaar bedraagt 12,5° C, zomers 23,4° C, in de herfst 15,6° C en 's winters 5,5° C. De westelijke kust van Istrië heeft jaarlijks ongeveer 2000 zonneuren; boven de westelijke kust kan gedurende de zomer de blauwe lucht ononderbroken enkele maanden voortduren (vanaf april tot oktober). De belangrijkste winden zijn de bura,jugo en maes¬tral. De bura waait voornamelijk 's winters (vanaf het vasteland richting zee) en de temperatuur daalt plotseling. De juga waait vanaf open zee richting het vasteland en brengt bewolking en regen met zich mee. Gedurende de blauwe zonni¬ge zomerdagen blaast vanaf open zee een verkoe¬lende zachte wind, genaamd maestral.

Ook de flora in deze streek heeft een mediterraans karakter. Het gebied rondom Vrsar is begroeid met laaggroeiende mediterraanse bebossing. Rijk bebost zijn ook de eilanden voor de kust en in het bijzonder het gebied rondom de Lim Fjord. Aangelegde den¬nenbossen geven deze streek een speciale bekoring. Naast hoge dennenbomen groeien hier ook andere soorten bomen zoals, cipressen, beuken, olmen... In de omgeving van Vrsar staan vele zwarte eiken, die een leeftijd van 1000 jaar kunnen bereiken. De landbouwcultuur in deze streek bestaat uit wijnstokken, olijven en vijgen. Ook gedijen hier graansoorten (tarwe, mais en rogge), alsmede verschillende fruit¬soorten (kersen, appels, amandelen, noten...). Het kustgebied tussen de rivier de Mirna en de Urn Fjord beschikt over een rijke en uiteenlopende fauna; hier ziet u een groot aantal vogels (kraai, mus, merel, valk, zwaluw, patrijs...) en insecten. In de velden leven hazen en marters. Boven open zee en kliffen vliegen zwermen witte meeuwen. Huisdieren in dit gebied zijn ezels, varkens', geiten, schapen en rundvee.

Buitengewoon bijzonder is een speciaal soort Istrisch rundvee ras "podolac", krachtig gebouwd, grote weerstand en uitstekend bekwaam om te werken. De zee rondom Vrsar is rijk aan een verscheidenheid aan vis, in het bijzonder blauwe vis (sardine en makreel). De Lim Fjord biedt buitengewone condities voor het cultiveren van mosselen en oesters. Vrsar is naast Poret het grootste woonoord gelegen aan de kust tussen de rivier Mima en de Urn Fjord. Andere belangrijke woonoorden in de directe omge¬ving van V rsar zijn Funtana, Flengi, Gradina, Klostar en Sv. Lovret (Sutlavret ofSv. Lovret Pazenatitki). Door de geschiedenis van het lot van het schiereiland Istrië heeft de etnische structuur van Vrsar en om¬liggende plaatsen zich constant veranderd. Na het aansluiten van Istrië tot Kroatië (1943) is het me¬rendeel van de Italiaanse bevolking vertrokken naar Italië en enige families van het Dalmatische eiland Brat trokken naar het halfverlaten Vrsar. Vandaag de dag is de bevolking van Vrsar heterogeen, ofschoon hier en in de omgeving overwegend Kroaten wonen.

In dezelfde tijd dat het toerisme zich ontwikkelde nam geleidelijk aan het aantal inwoners van Vrsar toe, zodat Vrsar op dit moment ongeveer. 2000 inwoners telt. In Istrië wordt op dit moment Kroatisch en Italiaans gesproken. Aan de Italiaanse minderheid zijn volledig gelijke rechten en een vrij gebruik van de Italiaanse taal gegarandeerd. In de strijd tegen het fascisme (gedurende de Tweede Wereldoorlog) werd er een vaste vriendschap gesloten tussen de Italianen en de Slavische bewoners van Istrië. Vrsar is gelegen aan de uiterste monding van de Urn Fjord, op een 54 m. hoge heuvel. De oorspronkelijke nederzetting bevond zich alleen maar op de top van de heuvel, later ontwikkelde zij zich op de hellingen. Het nieuwe, toeristische Vrsar ontwikkelde zich langs de zee. Omringd door romantische eilandjes en kliffen: Figarolica, Lakal, Salamon, Zavata, Galiner, Sv. Juraj, Longa, Gusti Skolj, Tuf, Galopon, Koversada en Orlandin. Aan de noordzijde wordt het haventje van Vrsar gesloten door het schiereiland Montraker. De naam Vrsar (It. Orsera) is zeer oud. In mid¬deleeuwse Latijnse documenten verschijnt de naam van dit stadje op verschillende wijzen: Ursaria, Ur¬sarium, Vrsarium, Orsaria... Met de naam Ursaria werd zelfs de gehele kust tussen Funtana en de Lim Fjord aangeduid.

In de kern van de benaming Ursaria ligt (volgens taalwetenschappers) het oud-mediterraanse woord "ur" (bron) bewaard. Aloude mediterraanse zeelieden, voeren langs de westkust van Istrië, zij namen drinkwater mee uit de bron, gelegen aan de kust tussen Funtana en Vrsar en zodoende is de naam Ursaria ontstaan. Onder deze naam was Vrsar bekend in de Romeinse en Byzantijnse tijd. In de vroege Middeleeuwen hebben de Slaven (Kroaten) de antieke naam aangepast aan hun uitspraak. In de Kroatische naam werd de "u" verwisseld door een "v" en het achtervoegsel "ia" na verloop van tijd weggelaten. Zo ontstond de Kroatische naam Vrsar. De Italiaanse naam Orsera is ontstaan uit de oude naam Ursaria. De Italiaanse geograaf, Pietro Coppo (I6de eeuw) had een foutieve band gelegd tussen Orsera en de Romeinse patricische familie Orsini, waarvan volgens zeggen een lid van deze familie zich in Vrsar vestigde en zodoende deze naam aan de stad gaf. Dat de naam Orsera is afgeleid van de naam van de aartsbisschop van Ravenna, Ursa, is ook niet juist.