Steden Osijek

 

Osijek is de grootste stad van de provincie en streek Slavonië en Baranja en tevens de hoofdstad ervan met 110.000 inwoners. Het is zeker geen saaie stad maar de oorlog heeft hier wel dergelijk zijn sporen achtergelaten, zeker in de bovenstad waar de kogelgaten in sommige gevels als gapende wonden de aandacht trekken.

Desalniettemin een rustieke plaats aan de oevers van de Drava. Het is een industrieel centrum, een universiteitstad en een levendige Midden-Europese stad met brede straten die drie wijken met elkaar verbinden: De Vesting (Tvrda), de Benedenstad (Donji Grad)) en de Bovenstad (Gornji Grad). De Vesting is het versterkte centrum van Osijek, gebouwd aan het begin van de 18de eeuw, na het vertrek van de Turken. De vesting heeft gelukkig niet veel schade opgelopen tijdens de oorlog in de jaren 90. Aan het Trg. Sv. Trojstva, het naar de Heilige drie eenheid genoemde centale plein van de Vesting staan diverse barokke gebouwen, waaronder het Garde gebouw met een 18de eeuwse klokkentoren en het centraal hoofdkwartier van Slavonie, nu onderdeel van de universiteit en herkenbaar aan zijn monumentale barokke ingang. Het kloppende hart van Osijek is het hoofdplein in de Bovenstad, Trg. Ante Starcevica. Met zijn winkels, bars en restaurants is dit het moderne gezicht van Osijek, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw.

Geschiedenis

In de 2de eeuw, tijdens het bewind van Hadrianus, stichtten de Romeinen die net Pannonia hadden veroverd, het stadje Murva. In 351 vocht de Oost-Romeinse keizer Constantius II voor de poorten van de stad tegen de troepen van de West-Romeinse keizer Marnentius, een slag die trouwens door Constantuis II werd gewonnen. 90 jaar later stonden de Hunnen voor de deur, die onder leiding van Atilla de stad verwoesten, iets wat de Avaren aan het eind van de 6de eeuw nog eens overdeden. In de 7de eeuw vestigden de eerste Slaven zich in de stad, met in hun voetsporen de Kroaten. De naam Osijek duikt voor het eerst op in een geschreven tekst van de Kroatisch-Hongaarse koning Emerik. In de 16de eeuw was de stad uitgegroeid tot een belangrijke havenstad uitgegroeid. Rijkdom wekt echter altijd de aandacht en in 1526 werd de stad ingenomen door de Turken, die haar 162 jaar lang in handen hielden. Vervolgens ging Osijek dankzij prins Eugenius over in Oostenrijkse handen. Vanaf 1712 werd begonnen met de bouw van een nieuwe versterkte stad Tvrdja. In 1809 ontving Osijek van de keizer de titel koninklijke vrijstad. Gedurende een jaar ging Osijek over in Hongaarse handen, in het revolutiejaar 1848. Aan het eind van de 19de eeuw en in het begin van de 20ste eeuw was Osijek de op een na grootste industriestad van Kroatie. In 1918 werd de stad door Joegoslavie ingelijfd. Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in 1991 voerden de Servische milities zware bombardementen op de stad uit.

Bezienswaardigheden

Kerk van Jacobus de Meerdere
Straat: Kapucinska ulica 41, Gorni grad
Openingstijden: Ma-Zo 08.00-12.00 en 15.00-20.00
Deze kerk is aan de apostel Jacobus gewijd, werd in 1705 opgericht. Streng barokinterieur met trompe-loeil. Aan de achterzijde zijn nog enkele interessante gebouwen te bezichtigen, dit zijn overblijfselen van wat ooit een kapucijnenklooster was.

Trg Ante Starcevica
Het hoofdplein van de bovenstad.

Kerk van de heilige Petrus en Paulus (Sv. Petar i Pavao)
Straat: Trg. Marina Drzica, Gorni grad
Openingstijden: Ma-Zo 12.00-15.00 en 17.00-17.30
Kerk uit 1894 gebouwd in neogotische stijl door Duitse en Oostenrijkse architecten Die gewijd is aan apostelen Petrus en Paulus en staat vanwege zijn omvang plaatselijk bekend als de Katedrala: de gevel is uitgerust met 90 meter hoge torens.

Galerija Lkovnih Umjetnosti (kunstgalerij)
Straat: Europska Avenija 9
Openingstijden: Ma-Vrij 09.00-12.00 en 17.00-20.00
Za-Zo 10.00-13.00
Ondergebracht in een mooi gebouw in Italiaanse renaissancestijl(1897).
Een overzicht van de moderne kunst uit Slavonie en daarbuiten.
Permanente tentoonstelling, met een opmerkelijke Miljenko Stancic, een kunstenaar die schildert in de stijl van Edward Hopper, een Vladimir Becic met postimpressionistisch werk, een Emanuel Vidovic, met een subtiele Haven in de Mist en een Adolf Waldinger.

Tvrda (de Vesting)
Na het vertrek van de Ottomanen hielden de Oostenrijks-Hongaarse bezetters zich vooral bezig met het uitbreiden van de stadsversterkingen. Om die werken te realiseren moest een deel van de bevolking uitwijken naar wat vandaag de bovenstad is. In 1712 werd een begin gemaakt met de bouw van een enorme stervormige vesting, bewaakt door verscheidene bastions. De stad was later echter niet meer van strategisch belang en in 1922 werden de stadsmuren neergehaald, om ruimte te maken voor groenzones. Toch rest vandaag de dag nog een stukje van die stadsmuren, aan de kant van de rivier; De Waterpoort (een van de vier stadspoorten) en een bastion. De verscheidene paleizen en mooie gebouwen zijn vandaag de dag middelbare scholen en faculteiten.

Sv. Mihovil ( Sint-Michaelkerk)
Straat: Trg. Jurja Krizanica, Trvda Openingstijden: voor de mis Deze kerk werd door de jezuieten opgetrokken boven een oude moskee. De grote en hoge gevel steekt boven de stad uit en wordt door twee klokkentorens met bolvormige dak geflankeerd. Beneden straat niveau is het fundament van de 16de eeuwse Kasimpasa-moskee nog duidelijk zichtbaar

Museum van Slavonie (Muzej Slavonije)
Straat: Trg. Sv. Trojstva 6, Tvrda Openingstijden: Di-Vrij 10.00-13.00 en Za 19.00-22.00 Ondergebracht in het vroegere gerechtsgebouw dat in 1702 werd gebouwd, tevens het oudste gebouw van de stad. Het museum stelt, kleine Romeinse voorwerpen, afkomstig van archeologische vindplaatsen in de buurt, een glas en kristalverzameling uit de 19de en 20ste eeuw, muntstukken en kunstvoorwerpen, tentoon.

Sv. Trojstva (Plein van de heilige Drievuldigheid)
Te midden van het plein verheft zich een barokke pestzuil, een votiefmonument dat in 1729 werd gebouwd. Rond het plein liggen weelderige gebouwen, vooral in de F. Markovica, met zuilengangen en daarop een klokkentoren. Aan de kant van de J.Bosendorfera verheft zich de indrukwekkende gevel van de Zgrada Glavne Komande, het rectoraat van de universiteit (een vroegere zetel van de generale staf ven het leger). In 1724 gebouwd in opdracht van prins Eugenius van Savoye, in een stijl die zowel renaissancistische als barokke kenmerken vertoont.

Kroatisch nationaal Theater (Hrvatsko Narodno Kazaliste)
Straat: Zupanijska ulica 9, Gornji Grad In het Moorse stijl gebouwde Kroatisch Nationaal Theater zijn van September tot mei opera en toneelproducties te zien.

Europa-Avenue (Europska Avenija)
Deze hoofdstraat van Osijek verbindt de Vesting (Tvrda) met de Bovenstad (Gornji Grad). Hij doorkruist een paar parken, onder andere het Kralja Drzislava park.

Heilige kruiskerk (Sv. Kriz)
Straat: Franjevacka ulica, Tvrda Openingstijden: Dagelijks 08.00-12.00 en 15.00-20.00 Ten noordoosten van het hoofdplein, op de plaats waar in de middeleeuwen een gewijd bouwwerk stond, werd tussen 1709 en1720 door de franciscanen de Heilige kruiskerk gebouwd.