Steden Slavonski Brod

 

Deze stad ligt zo ongeveer 50 kilometer van Osijek vandaan en heeft 70.000 inwoners. De stad werd gebouwd op de plaats van het Romeinse Marsonia en hield van oudsher toezicht op het verkeer op de rivier de Sava, de grens met Bosnie-Herzegovina. De stad was vanaf de middeleeuwen eigendom van de graven Berislavic-Grabarski, tot hij in 1526 in handen viel van de Turken, die er tot 1691 de scepter zwaaiden. In 1741 liet Wenen hier met het oog op de verdediging van de grens een fort bouwen, met kazernes, gouveneursresidenties en religieuze gebouwen. In 1991 heeft de stad veel te lijden gehad onder de oorlog. Veel gebouwen worden nu dan ook nog steeds gerestaureerd. Nog steeds is de stad een belangrijk handelscentrum, gelegen op een kruispunt van wegen en spoorlijnen. De stad ligt op de linkeroever van de rivier de Sava, Bosanski Brod, met de grensovergang naar Bosnie-Herzegovina, op de rechteroever. Beide plaatsen werken nauw samen, al kwam er aan die samenwerking een abrubt einde toen de brug die beide plaatsen verbindt, in 1992 door Servische troepen werd vernietigd. Sinds 1996 is er welliswaar een noodbrug, maar optimaal verkeer is vooralsnog niet mogelijk. Als er een stad te noemen valt die gedurende de laatste 50 jaar onder oorlogsegweld te lijden heeft gehad dan is het wel Slavonski Brod. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de stad 28 bombardementen te verduren, waardoor de stad voor 80% werd vernietigd. Tijdens de burgeroorlog werd hetgeen was opgebouwd opnieuw verwoest en men zou kunnen zeggen dat de stad in 1992 vrijwel volledig in puin lag.

Een van de historische beroemdheden was de Kroatische schrijfster Ivana Brlic-Mazuranic. Zij woonde een groot deel van haar leven in Slavonski Brod. Ze schreef sprookjes voor kinderen. Bekende boeken van haar zijn Visser Palunco, Jagor en Het bos van Stribor.

Bezienswaardigheden

franciskaner klooster | Op de oever van de Sava staan een onlangs gerestaureerd franciskaner klooster uit 1725 en de barokke drie vuldigheidskerk (Sv. Trojstvo), met talloze beelden en schilderijen en luisterrijke altaren.

regionaal museum | (muzej Brodskog Posavlja). Dit Museum toont historische documenten en archeologische vondsten uit de streek. Het museum ligt aan de straat: Ulica Ante Starcevica 40. de openingstijden zijn: Ma-Za 08.00-16.00.

Vanuit de stad zijn verschillende excursies in de omgeving te maken. Een doel mag beslist niet worden gemist: Danja Vrba, een nederzetting uit het stenen tijdperk, waarvan steeds meer wordt blootgelegd. Waarschijnlijk dateert het oorspronkelijk dorp uit het neolithisch tijdperk, de jongste steentijd (6000-2000 v Chr.). De dichte bebossing en het vele water rond de stad maakt Slavonski Brod een geliefde stad voor jagers en hengelsporters, voor wie dan ook diverse arrangementen voorhanden zijn.