Split

 

Split is een mooie stad, het ligt in het zuiden van Kroatie in Dalmatia. Split staat bekend als de grote "witte" stad, het heeft 210.000 inwoners. Er is een mooi oud centrum, met een mooie boulevard. Ondanks dat kunt u eenvoudig verdwalen in deze stad. Ook het vinden van een hotel kan lastig zijn, er zijn er voldoende, maar zijn wel moeilijk te bereiken.

De oude smalle straatjes en pleinen zijn kenmerkend voor het oude centrum. De hoofdstraat van het oude centrum is aantrekkelijk met veel mooie marmeren stenen. U ervaart hier de Venetiaanse invloeden. Er zijn hier voldoende terrasjes en zeker in het hoogseizoen is het hier zeer gezellig. U moet aan de oostkust van de stad zijn als u een avondje uit wilt.

In Split gaan veel veerdiensten, onder andere na het nabij gelegen zonnige eiland Brac. De badplaatsen zoals Primosten, Trogir, Tucepi, Makarska, Brela aan de Dalmatische kust bieden veel vakantieplezier. Dit geldt ook voor de eilanden met veel natuurschoon als Hvar met: Hvar, Starigrad, Jelsa, Brac met Supetar, Bol, en het oude Korcula. Split ligt vrijwel geheel op een groot en hoog schiereiland. Aan de noordkant vindt u de Kastelbaai. Hier bevinden zich de grote goederenhaven en een van de jachthavens van Split. De oostzijde van de stad is vooral het domein van lelijke hoge flats, grotendeels in het oude, socialistische Joegoslavie gebouwd. Op de westelijke punt van het schiereiland ligt bij Split een groene strook met een groot park op de heuvel Marjan. De zuidzijde van de stad is voor de toeristen het meest interessant. Hier kun je binnen de historische muren van het immense paleis van keizer Diocletianus de oude stad verkennen.

Musea | Het Stadsmuseum in het noordelijke deel van Diocletianus paleis is vele malen verbouwd vanaf de middeleeuwen. Zo ontstonden in de loop der tijd nieuwe huizen en stadspaleizen voor de adel in de stijl van Gotiek en Renaissance. Tot de mooiste stadspaleizen behoort het Papalic-paleis in het noord-oostelijk kwartier Zarkova ulice. Juraj Dalmatinac bouwde het paleis in laat-gotische stijl. Het bezit een gezellig en tegelijkertijd indrukwekkend binnenhof, een loggia en een externe trappartij. Het stadsmuseum huist er nu verspreid over drie verdiepingen met oude documenten, wapenschilden, oorkonden, wapentuig, munten en antiek meubilair een beeld van de middeleeuwse en latere geschiedenis van Split.

Archeologisch museum | Het oudste archeologische museum van Kroatie biedt een waardevolle en interessante collectie. Deze bestaat vooral uit Romeinse- en vroeg christelijke beelden, sarcofagen en andere vondsten uit Salona, en uit Illyrisch en Grieks keramiek en reliefs en middeleeuwse kunstvoorwerpen.

Etnografisch museum |Een 15de eeuws raadhuis biedt onderdak aan het Etnografisch museum, te herkennen aan de geïncorporeerde loggia. Dit oude neo-Venetiaanse raadhuis biedt een prachtige verzamelingen oude klederdrachten, wapens en juwelen die samen een levendig beeld geven van het vroegere bestaan aan de Dalmatische kust.

Museum voor archeologische monumenten van Kroatie | In een mooi modern gebouw is een collectie verzameld. Deze blaast de Koatische geschiedenis nieuw leven in, van de 7de tot de 20ste eeuw. De museumcollectie bestaat uit beeldhouwwerken, kerkelijke kunst, inscripties, zwaarden en juwelen.