Steden Varazdin

 

Hoewel uit de geschriften blijkt dat Varazdin al in 1181 bestond is er weinig uit het verre verleden overgebleven. Rond het kasteel van Varazdin zijn echter wel sporen gevonden uit de neolithische periode (6000-2000 v. Chr.) Rampen en vooral branden teisterden de stad vele malen. Er is er nog voldoende bewaard gebleven om de stad te betitelen als een van de mooiste barokke steden in Kroatie. In 1209 riep koning Andreas II de plaats uit tot vrijstad, hetgeen betekende dat de stad een handelscentrum werd. Aan het eind van de 14de eeuw kwam de stad in handen van de graven van Celjski, daarna aan de Frankopans, de Brandenburgs en de Erdodys. In 1446 ging de stad in vlammen op en in 1527 vielen de Turken aan. In 1776 woedde er opnieuw een brand, maar de barokke gebouwen bleven gelukkig bespaard. De stad heeft rond de 50.000 inwoners en ligt ver in het Noorden van Kroatie, vlakbij de grens met Slovenie. De inwoners van deze stad hadden een manier verzonnen om de Turken buiten de poorten te houden, door de stad als een driehoek te bouwen, hetgeen in het stadscentrum nog duidelijk wordt. De muren zijn allemaal geslecht en het enige echt overgebleven oude bouwwerk is de toren van het gemeentehuis, die dateert uit 1525.

Bezienswaardigheden

Kasteel en gemeentemuseum | (Stari grad & Gradski muzej) Het kasteel is gebouwd door de Zrinskis. In de 15de eeuw werden 2 torens toegevoegd. In 1560 werd het kasteel door de Italiaanse architect Domenico dell?Allio herbouwd. Tegenwoordig is er het gemeentemuseum in gevestigd.

Straat Strossmayerovo setaliste 7 Openingstijden Di-Vrij 10.00-15.00 en Za-Zo 10.00-13.00

Museum van oude en moderne meesters | (Galerija Starih i Novih Majstora) Dit museum heeft een grote collectie kunstwerken uit heel Europa: Vlaamse en Italiaanse kunstenaars en portretten van Duitse en Nederlandse schilders.

Straat Stancicev Trg. 3 Openingstijden Di-Vrij 10.00-14.00 en Za-Zo 10.00-13.00

Tomislav Plein | (Trg. Kralja Tomislava) Aan dit plein, wat het hart van de stad vormt, ligt het oude stadhuis uit 1525, wat het oudste gebouw van de stad is. Ten oosten van het plein ligt ook het Draskovic-paleis uit het eind van de 17de eeuw. Van 1756 tot 1776 had het Kroatische parlement hier zitting.

Maria Hemelvaart kathedraal | (Uznesenja Marijina) Deze kerk werd in 1997 een kathedraal. Het interieur van de kathedraal is barok en in de avond worden er barokconcerten gegeven.

Johannes de Doperkerk | (Sv. Ivan Krstitelj) Deze kerk is in 1650 in Barok stijl gebouwd op de plaats van een 13de eeuwse kerk. De klokkentoren is 54 meter hoog. Voor de kerk staat een van de kopieen van het monument voor bisschop Gregorius van Nin door Ivan Mestrovic.

Herzer-paleis | (Dvor Herzer) Dit paleis uit eind 19de eeuw biedt sinds 1954 plaats aan het Entomologisch museum.

Drievuldigheidskerk | (Sv. Trojstvo) Deze vroeg 18de eeuwse kerk bezit tal van barokke schilderijen, decoraties van lokale meesters en een orgel versierd met beelden van engelen die muziekinstrumenten bespelen.

Nationaal theater | (Narodno Kazaliste) Het in 1873 door Hermann Helmer gebouwde theater is een van de cultuurtempels van de stad. In de zomer en herfst komen er bezoekers uit heel europa naar de voorstellingen kijken.