Steden Zadar

 

Zadar is de voormalige hoofdstad van Dalmatië en ligt op een schiereiland en wordt omringd door 2 kades (riva's). Zadar is het stedelijke, economische en culturele centrum van Noord-Dalmatië. De stad vormt met meer dan 90.000 inwoners de vijfde stad van Kroatië. Het is een belangrijke haven- en industrieplaats met een voornamelijk agrarisch achterland. Zadar is tevens in het bezit van een van de grotere regionale luchthavens in Kroatië.

De autovrije hoofdstraat, de 'Kalelarga' met boetiekjes en café's is de levensader van de stad. Links en rechts vind je schilderachtige steegjes en prachtige historische gebouwen zoals de kathedraal Sveta Stosija en de ronde kerk Sveti Donat. De stad is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Noord-Dalmatië. De Kroatische stad heeft een rijke historische kern met Romeinse, Venetiaanse en Oostenrijkse invloeden. In en rond de stad zijn stranden te vinden met kristalhelder water. Zadar ligt op een smal schiereiland wat vroeger werd bewoond door Illyriers, maar de huidige plattegrond, met zijn rechte straten en het forum stamt uit de Romeinse tijd. Zadar werd een belangrijk minicipium en een handelshaven voor hout en wijn. In de directe omgeving van Zadar ligt de Zadar-Archipel, welke bestaat uit meer dan 300 eilanden, omgeven door kristalhelder water. De eilanden van de Zadar-archipel met mediterrane begroeiing zijn een paradijs voor watersportliefhebbers; boven water met vaarroutes langs de eilandjes en onder water interessante wrakken voor duikliefhebbers. Onderstaand vindt u een goed overzicht van deze schitterende archipel.

In de middeleeuwen was Zadar de voornaamste basis van de Byzantijnse vloot. In de 12 en 13de eeuw streden Venetie en Hongarije om de stad, maar in 1409 verkocht koning Ladislaus van Hongarije zijn Dalmatische eilanden en steden aan Venetië voor 100.000 dukaten. Zadar werd Zara en kwam tot bloei. Dit resulteerde in kerken en paleizen. Na de Eerste Wereldoorlog kwam Zadar met het verdrag van rapallo bij Italie, maar veel Italianen verdwenen na de vorming van Joegoslavie in 1947. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leed Zadar veel bomschade.

De grootste eilanden

Dugi Otok | (Zie Dugi Otok op de Kroatië landkaart)Dit eiland is het grootste van de hele groep en beslaat 124 km2. de bewoners leven verspreid over zo een 10 dorpen. In het noorden en op de vlakke gedeelten leeft men van visserij en landbouw, terwijl men zich in het zuidelijke, heuvelachtige deel bezighoudt met schapenteelt. De kust in het westen is steil en verlaten, maar de oostkust is vol stranden en baaien. Het feit dat het eiland dicht bij Zadar ligt betekent al sinds de Romeinse tijd dat dit een geliefde plaats is voor de stadsadel om vakantievilla?s te bouwen. In de renaissance werden er meer zomerverblijven gebouwd, vooral in het stadje Sali, wat de grootste stad van het eiland is, tevens grootste haven. Op de noordelijkste punt van het eiland ligt het vissersdorpje Bozava, het is teven een populaire jachthaven. De lange baai van Telascica, meer naar het zuiden, is een natuurlijke haven en werd ooit gebruikt door de Venetiaanse vloot. Het zuidelijk deel van het eiland maakt deel uit van het nationaal park Kornati.

Molat | In totaal wonen er slechts 300 mensen op dit eiland, verspreid over 3 dorpen. De mensen leven van landbouw en visserij. Er zijn 2 havens, Zapuntel, de grootste veerhaven van het eiland en Brgulje, die wordt gebruikt als haven als de andere niet gebruikt kan worden. Eeuwenlang hoorde dit eiland bij Venetie, dat een samenwerkingsverband tussen monniken en lokale bevolking stimuleerde om opnieuw bossen aan te planten, die verloren waren gegaan door overmatige exploitatie. Het laatste decennium is er wederom een intensief programma voor herbebossing opgezet. Er zijn geen hotels op het eiland, maar u kunt onderdak vinden bij particulieren in Molat, Zapuntel en Brgulje.

Olib | Op dit eiland wonen in het gelijknamige plaatsje Olib ongeveer 700 mensen. De zee bij dit eiland is heerlijk en de rotskust wordt afgewisseld met baaien en zandstranden. U kunt een kamer huren bij particulieren.

Pasman | Op dit ruige, maar onbedorven eiland wonen 3500 mensen. Zij leven in dorpen aan de kust, tegenover het vasteland. In het westen liggen wijngaarden, terwijl in het oosten een dichte maquis de bodem bedekt tot aan de kust, waar ook een paar kiezelstranden zijn. Ten zuiden van het vissersdorp Pasman, het centrum van het eiland, ligt Tkon, aanlegpunt voor veerboten.

Premuda | Op dit eiland van 9 km2 wonen nog geen 100 mensen en ze wonen allemaal in het dorpje Premuda. Het is het meest geisoleerde eiland van de archipel. Er zijn geen hotels, maar ook hier kunt kamers huren bij particulieren. In Italie staat dit eiland bekend vanwege de zeeslag tussen Italie en Oostenrijk in de WO I op 10 juni 1918. het eiland heeft prachtige stranden en dichte naaldbossen, en aangezien er geen particuliere auto?s rijden is het er heel vredig. Een paar keer per week is er een verbinding met Zadar.

Ugljan | Dit weelderige groene eiland is 22 km lang en heeft een oppervlakte van 50 km2. Er wonen ongeveer 7500 mensen, voornamelijk in de dorpjes langs de oostkant van het eiland. In het grootste dorp, Ugljan, ligt het franciscanenklooster van de heilige Hieronymus uit de 15de eeuw. De stad Preko is recenter gebouwd. Veel rijke inwoners van Zadar bezitten hier villa?s. Ook bevinden zich hier hotels en campings. Op een heuvel boven het dorp prijkt de grote Venetiaanse Michaelvesting op een hoogte van 265 meter. Een brug verbindt het eiland met Pasman.