Beste naaktstranden

 

Kroatië: beste naturisten / nudisten / FKK stranden

Kroatië is al lang populair door zijn naaktstranden, vooral bij Duitse en Nederlandse naturisten. Koversada, is een eiland dat door een brug verbonden is met het Istrische binnenland. Koversada is het oudste eiland en heeft 30 officiële naturisten ressorts. Allen worden vermeld met de tekens ‘FFK’(is Duits voor Freikorperkulter), maar er zijn ook scores van onofficiële stroken.

Al 5 decennia lang is Kroatië een populaire bestemming voor naturisten. Vandaag de dag zijn er meer dan 30 officiële naturisten campings, toeristen dorpen, hotels, appartementen, stranden en een nog meer onofficiële naturisten badplaatsen. Naturisme is helemaal geaccepteerd langs de Kroatische Adriatische kust. Er zijn officiële naturisten stranden met soms een volledig naturisten ressort en campings en soms zijn zelfs speciale gebieden toegewezen voor naturisten. Vaak moet u voor de entree betalen. Dan zijn er ook nog de zogenaamde vrije stranden die al vele jaren bekend zijn bij naturisten, maar niet officieel een naaktstrand zijn. En als laatste zijn er de wissel stranden waar men kan verkiezen om naakt te zijn, maar het is niet verplicht.

Naaktstranden zijn vermeld met de tekens ‘FKK’ (Freikorperkultur), dat betekent Vrij Lichaam en Cultuur. Onofficiële stranden worden soms vrije stranden genoemd. De Kroatische naturisten faciliteiten zijn vaak gericht op verschillende bezoekers categorieën, zoals families, volwassenen, homoseksuelen en zij die overal welkom zijn. Stranden worden vaak in categorieën verdeeld. De meeste van hen zijn een klein stukje lopen vanuit de centra’s van de steden, dorpen of ressorts. Bovendien hebben veel  van de gewone stranden ook een naturisten gedeelte (gewoonlijk aan het einde van het strand). Overal waar u komt kunt u gegarandeerd naar een naaktstrand toe.

 

Bol, op eiland Brac: Paklina naturisten strand

In het zuidelijke deel van het eiland vlakbij de stad Bol, ligt het wereld beroemde zandstrand ‘Zlani Rat’ (Golden Horn). In de omgeving zijn veel inhammen, baaien en zand en kiezelstranden. Één van de meest bekende is de Paklina FKK strand. Het strand ligt in het westelijke eind van de beroemde ‘’Golden Horn’’ waar u veel mensen kunt vinden die genieten van een relaxte dag.

Het naturisten gebied is kiezelachtig en als u een plaats wilt met meer privacy, dan kunt u het beste naar het westen wandelen, want daar vindt u een paar mooie kleine kiezel en steen inhammen. Andere naturisten stranden op het eiland kunnen gevonden worden aan de oostelijke kust, tussen Supertar en Sumartin.

Cres: Baldarin, Kovacine

Cres is een eiland in de Kvarner baai en heeft 2 gezichten, het noordelijke eind (steenachtig en heuvelig) en het zuidelijke eind, waar de kleine brug met het eiland Losinj aansluit. Dit landschap is vlakker en meer bebost. Daarnaast geeft het geheel van Cres geen gevoel van wildernis.
Het noordelijke eind van het eiland heeft een camping genaamd Baldarin en een populair naaktstrand vlakbij de camping Kovancine, vlakbij de stad Cres.

Baldarin

2 Kilometer buiten de kleine stad Osor, vlakbij het dorp Punta Kriza, ligt er een camping ´Baldarin´, een oase van vrede en rust. De vrijheid van FKK wordt goed gecombineerd met de onaangetaste natuur, zodat elke naturist in aanraking met zijn geest kan komen. Baldarin was een voormalig traditioneel naturisten centrum, terwijl het vandaag de dag alleen een naaktstrand is met binnen een goed uitgeruste camping met alle normen van een moderne camping . Gelovige gasten hebben het voor decennia bezocht. De camping ligt in de Bokinica inham, maar in de buurt van de Jadriscica inham, met zijn hoge kliffen en mooie dennenbomen, wordt het ook vaak bezocht door naturisten.

Kovacine

Dichtbij de stad Cres ligt de camping ´Kovacine´ op een schiereiland bedekt met dennenbomen en olijfbomen. Het is een goed onderhouden camping en heeft 1.500 plaatsen beschikbaar. Er is een visrestaurant aanwezig met een terras, pizzeria, supermarkt, bar en buffet op het strand. En voor sport liefhebbers is er een duikschool, beach volleybal, basketbal en huur faciliteiten voor fietsen en boten.

Dubrovnik, Lokrum eiland met naturisten strand

Lokrum ligt op 10 minuten rijden met de taxi van de oude haven van Dubrovnik. Dit groene eiland beschikt over één van de Kroatische nationale parken en één van de eerste naaktstranden van het land. U vind het naaktstrand op het oostelijkste punt van het eiland.

Het strand kan bereikt worden door een boot uit de haven van Dubrovnik. De stranden van Lokrum zijn eerder rotsachtig dan zandig. Dit gebrek aan zand wordt gecompenseerd door een overweldigende uitgestrektheid van het water. Het eiland Lokrum is een Nationaal park met exotische, tropische en subtropische planten en een uniek botanische tuin.

De beste manier om terug te keren is één van de boten pakken vanuit de oude stadshaven (Mei-Okt van 9:00 tot 16:00 uur, elke 30 minuten, reistijd: 10min; van ongeveer 15 km). Naar men zegt werd het eiland ontdekt door Richard the Lionheart, doordat hij daar aanspoelde. Het uitgebreide rotsachtige strand dat langs het oostelijke eind van het eiland ligt, is speciaal voor naturisten.

Hvar, Jerolim and Stipanska naturisten strand

De meest populaire stranden van de stad Hvar liggen op de Pakleni eilanden. De naam van die kleine eilandengroep (ongeveer 20 eilandjes recht tegen over de stad van Hvar) komt uit het woord ‘’paklina’’ (gesmolten pijnboomhars voor het harsen van boten). Deze eilandengroep is het mooiste deel van de Hvar Riviera. De eilanden van Pakleni hebben talrijke badplaatsen en hordes van kleine, afgezonderde stranden. De meest populaire naaktstranden zijn:

Jerolim

Op het eiland van Jerolim (genaamd naar een kerk uit de 15e eeuw die opeens verdwenen is), direct tegenover de stad Hvar, ligt een lang naaktstrand, uitgerust met douches en een winkel. Het drukste gebied van het strand is rond de pier maar verder weg kunt u veel geïsoleerde plaatsen vinden. Een boot vaart meerdere keren per dag vanuit de haven van Hvar. De boten vertrekken ieder half uur tussen 9:00 uur en 13:00 uur en varen ieder half uur terug tussen 16:00 en 18:00 uur. Hetzelfde geldt voor Stipanska. Voor verdere eilanden (Palmizana) vetrekken de boten ieder uur in de morgen.

Stipanska

Het strand ligt op het eiland van Marinkovac, een deel van de Paklina eilandengroep is gereserveerd voor naturisten, uitgeruste met douches en een winkel. Een boot vaart meerdere keren per dag vanuit de haven van Hvar.

Palmizana

Palmizana is een ruime inham met een ondiep zandstrand. Deze prachtige ruime baai ligt op het eiland Veliki Otok (Groot Eiland). Bovendien kunt u uw kleren weggooien (nudisme is een traditie op Palmizana), en in één van vele eenzame inhammen ongestoord genieten.

Vela Luka, op het eiland Korcula: Proizd naturisten strand

Het naaktstrand ligt vlakbij Vela Luka, op het kleine eiland van Proizd (ook wel ‘’het eiland van de liefde’’genoemd). De stad en de haven van Vela luka (in het westelijke deel van het eiland) is een gebied dat weinig bezocht wordt door massatoerisme.

Het ligt in een beschermde baai omgeven door de eilanden Osijak, Kamenijak, Gubesa en Proizd. Het eiland Proizd (gelijk naast de baai van Vela Luka) is een oase van onaangetaste natuur, glashelder zeewater, stenen, witte kiezels, naaktstranden en een reeks soorten vegetatie.

Baska: Op het eiland Krk: Banculuka naturisten strand

De stad Baska (op het eiland Krk, in de baai Vela Luka) is rijk aan onaangetaste natuur. Deze serie van mooie baaien zijn toegankelijk vanuit de zee en door verschillende weggetjes. In de baai van Bunculuka ligt de Bunculuka naaktcamping. Het is uitgebreid zodat er nu ongeveer 1400 campers kunnen staan, terwijl het exuberante dennenhout en de mediterrane vegetatie de camping aantrekkelijk maken. De camping heeft een speciaal afgezonderde FKK plaats, een eigen ontvangst, geldwisselaar, winkel, restaurant, snackbar, kleine markt, fruit en planten verkoop, een aantal sanitaire faciliteiten en alle andere faciliteiten dat voor dit soort vakantie essentieel is.

De sport faciliteiten (tennis, midget golf, volleybal) maken het park bijzonder aantrekkelijk. De camping heeft een mooi smal zandstrand, en er zijn 3 andere mooie inhammen en zandstranden. Ze kunnen gevonden worden op loopafstand van de camping of van Baska (ongeveer 1 km of 15 minuten te voet, vanuit Baska langs de kust aan het oosten)

Punat, Op het eiland Krk: Konobe naturisten strand

Punat ligt in het zuidelijke deel van het eiland Krk, in één van de mooiste en goed beschermde baaien van de Adriatische kust. Stara Baska en Punat zijn bekend om hun mooie stranden die niet ver van de stad te vinden zijn. Echter kunnen ze alleen bereikt worden met een boot. Als u uit de baai van Punat vertrekt zult u veel kleine kiezelstranden tegenkomen, daar kunt u altijd een rustige plaats vinden voor uzelf.

De Konobe naaktcamping en het strand liggen maar 4 kilometer van de stad van Punat en een hotelcomplex die ook Punat genoemd word. Misschien is het meer bekend onder de naam ‘Acapulca’. Door 25 ha grond kan de camping 1500 gasten kwijt. Het is ideaal voor de watersport en natuur liefhebbers. Onlangs is het helemaal gerenoveerd. Het grill restaurant ‘Polynesia grill’, een supermarkt, tennis en volleybalvelden zijn er nieuw bijgekomen.

Lopud eiland: Sunj naturisten strand

Lopud ligt 7 kilometer ten noordwesten van Dubrovnik en maakt deel uit van de Elafiti eilanden. Kolocep is de meest ontwikkelde toeristische plaats op de Elafiti eilanden. Het eiland kan bereikt worden met een boot vanuit de nieuwe haven van Dubrovnik (Gruz genaamd) vanaf 10:00uur in het hoogseizoen (juni tot augustus). Buiten het hoogseizoen varen de boten pas in de middag.

Een autovrij eiland en het naaktstrand ligt in de brede hoefijzer vormige baai van Sunj. De baai is bereikbaar vanuit het dorp Lopud op het eiland (waar ‘Lafoida hotel’ ligt) met een 1 kilometer lange voetpad, waar de ‘Kerk van Onze Dame’ van Sunj ligt.

Dit strand is voor zij die van lange zandstranden houden. Het eerste deel van het strand is voor geklede zonaanbidders en het tweede deel is geschikt voor nudisme. Maar er zijn een aantal naakte mensen die bij de gewone deel van het strand liggen, en visa versa. Het is waarschijnlijk één van de beste zandstranden in de regio.

Mlini: Mlini naturisten strand

Dit is een naaktstrand dat naast het charmante vissersdorp Mlini en het naastliggende ressort van Srbreno ligt (tussen Dubrovnik en Cavtat in). Het is een naaktstrand met zijn eigen restaurant, en is een afgezonderde baai (5 minuten varen met de boot vanuit Mlini).

Het is een klein kiezelachtig strand.. Het strand wordt met een boot bezocht door een lokale verkoper van fruit en groente. De plaats was een aantal jaar gesloten wegens gebrek aan toeristen na de oorlog. Maar nu de mensen weer terugkeren naar Kroatië, renoveert de eigenaar alles zoals het ooit was.

Novalja, Pag eiland: Strasko naturisten strand & camping

Novalja is het grootste toeristische centrum van het eiland Pag, met een lange traditie van toerisme. Het eiland Pag is het op 5 na grootste eiland van de Adriatische zee en de goed gekartelde kustlijn is de langste van de Adriatische zee. Het is een 270 kilometer lange kust, vol met baaien, inhammen, kapen en stranden.

Strasko is één van de grootste en mooiste campings aan de Adriatische kust en het ligt 2 kilometer ten zuidoosten van de stad Novalja. Het kan bereikt worden vanuit de stad Novalja met een auto, boot of met een mountainbike. De camping heeft een prachtig uitzicht op zee en wordt beschaduwd door Dalmatische eiken, dennenbomen en olijfbomen langs ongeveer 2 kilometer van strand.

Bovendien heeft de camping een groot aantal sport en recreatie faciliteiten, restaurants, bars, winkels, avond entertainment, programma’s voor kinderen en ouderen. Er zijn ook bungalows te huur die volledig zijn uitgerust met airconditioning. Een (klein) deel van de camping is gereserveerd voor naturisten. Bijna alle faciliteiten bevinden zich op het gewone gedeelte van de camping, maar het naturisten gedeelte heeft wel een eigen restaurant. Verder ligt het strand aan het gewone gedeelte van de camping en is bedekt met witte kiezels en is 700 meter lang en de zeebodem is zandig. Één deel van het strand is bedekt met zand, ideaal voor kleine kinderen.

Bij het strand zijn goede sanitaire faciliteiten, binnen en buiten douches, kleedcabines, faciliteiten voor gehandicapten, eetgelegenheden, eerste hulp, levensreddende materiaal en strandwachters. Eerder heeft het strand een ‘Blue Flag’ ontvangen. Bij het rotsachtige naturisten gedeelte heeft het strand platforms die omringd zijn door een eikenbos, perfect om even te vluchten van de hitte van de zon in de middag.

Nin / Petrcane: Sabunike / Punta Skala

In het noorden van Nin, op de weg vanuit Petrcane ligt er een mooi vissersdorp op het eiland van Vir. Het vissersdorp beschikt over een kleine vesting Sabunika genaamd. Naast Sabunike, vooral in het noorden, kunt u veel zandstranden vinden dat over een aantal kilometers uitstrekt. Als u Sabunike ingaat, moet u de weg aan de linkerzijde nemen om zo de zandstranden te bereiken. Naast Nin ligt Petrcane een 900 jaar oud mooie klein vissersdorp, 12 kilometer ten noordwesten van Zadar.

Petrcane ligt aan de lokale weg, dat een vertakking is van de regionale weg Zadar – Nin. In Petrcane ligt er een officieel naaktstrand in het toeristen dorp Punta Skala. Terug in de jaren ’80 was dat een reusachtig naturisten toevluchtsoord, maar nu is slechts één deel van het strand gereserveerd voor naturisten. Het is een rotsachtige en grindachtig strand en de meeste faciliteiten liggen op het gewone deel van het strand.

Rab: Kandarola / FKK Frkanj naturisten strand

Kandalora strand (af en toe gezien als het Engelse strand of Engleska Plaza) is populair en is een mooi naaktstand, dat in het zuidelijke deel van het schiereiland Frkanj (een deel van het grotere schiereiland Kalifront)ligt. Met uitzicht op Palit, een moderne voorstad op het eiland Rab, en kan door taxiboten bereikt worden, die vanaf de boulevard van Palit vertrekken.
Als u met de auto komt, kunt u die parkeren bij het Suha Punta toeristen complex, vanaf daar kunt u lopen naar het FKK Frkanj (Kandarola). Op het strand zijn er 2 restaurants, beach bar, sportfaciliteiten, douches enz. Verder zorgen de grote aantallen bomen voor een verkoelende schaduw.

De lengte van het strand is ongeveer 1.5 kilometer en is voornamelijk rotsachtig met drie kiezelachtige inhammen. U moet een kleine prijs betalen om op het strand te komen. In de buurt van het strand Kandalora (in de baai van Matovica) ligt het Suha Punta textiel hotelcomplex met de mooie kusthotels Eva en Carolina. Dit hotelcomplex is beschut van koude winden door een dik dennenboom bos. Dichtbij het hotelcomplex ligt een camping. Ten slotte, aan de westelijke kust van het schiereiland Kalifront worden de inhammen regelmatig door toeristen met vleugelboten en zeilboten bezocht, ze komen daar zoals gewoonlijk in de ochtend aan en vertrekken weer in de avond.

Rab : Lopar, Sahara naturisten strand

Lopar is de noordelijkste plaats op het eiland en is de verst verwijderd van de stad Rab (13 kilometer). Een beroemde toevlucht met 22 zandstranden, ondiep water geschikt voor kleine kinderen, niet zwemmers, ouderen en personen die aan reumatiek lijden. Van de 22 stranden zijn er 3 naaktstranden: Stolac, Sahara, en Ciganka, dicht bij liggen er een hotelcomplex ‘San Marino’, autocamping en veel privé accommodaties.

Sahara is één van de mooiste stranden, niet alleen van de naaktstranden. Er ligt mooi zand, ondiep zeewater en mooie stenen aan de zijdes. De verre plaats van het strand betekent dat er zeer weinig mensen komen en daardoor geen faciliteiten zijn. Gedurende de zomer bezoekt een kleine winkelboot regelmatig dit strand met vruchten en ijs. Boven het strand is er een aardige heuvel met een mooi uitzicht. Het strand kan slechts alleen te voet of met een boot bereikt worden. Te voet is het ongeveer 20-30 minuten lopen over de heuvels van Lopar.

De bosrijke heuvel boven Lopar is een goede plaats om te lopen en te mountainbiken. Er zijn tekens die de richting aangeven naar het strand Sahara en alle andere stranden. Aangezien het de beste manier is om er te komen met een boot, kunt u dan ook een kleine motorboot of een kleine opblaasbare motorboot (Dingie) huren in Lopar om daarvandaan te varen naar Sahara.

Rovinj: Crveni otok (Red Island) strand

Crevni Otok is een klein eiland (15 minuten met de taxiboot vanuit Rovinj, er varen ongeveer 2 boten in een uur). Het rode eiland is echt een aards paradijs, een mengeling van alles. Rovinj is een prachtige verbazingwekkende stad met een fascinerende omgeving. Door een magisch toedoen van natuur, bracht deze parel 2 eilanden samen- St.Andrea en Maskin. Het feit dat meer dan 180 plantensoorten groeien, geeft de rijkdom van de grond aan. Het eiland is bedekt met dennenbomen, heeft idyllische baaien en rotsachtige stranden.

Op het eiland St. Andrea ligt het hotel Sol Club Istria. Het eiland Maskin is gereserveerd voor naturisten. St. Andrea biedt veel faciliteiten binnen het hotel aan, terwijl Maskin een aantrekkelijk en la carte restaurant heeft en ook douches en een volleybalveld. Jammer genoeg in 2002 beroofde een hevig onweer bijna iedere rijpe bomen waardoor het grootste deel van de schaduw werd verwijderd.

Rovinj: Valalta naturisten resort

Het bekende naturisten resort Valalta ligt direct gelegen aan de zee, dicht bij de 11 kilometer lange natuurlijke Lim fjord ( met een totale oppervlakte van 70 ha) 7 kilometer van de oude romantische stad van Rovinj. Valalta biedt verschillende soorten accommodatie aan: luxe appartementen, bungalows, luxe mobiele huizen, luxe caravans en eenvoudigere caravans, kamperen op grote schaduwrijke plekken, allen met elektriciteit. Veel van hen hebben moderne toiletblokken, een sporthaven, lokale en internationale specialiteiten in verschillende restaurants, bier van eigen brouwerij, souvenirwinkel, kinderclub, professionele kinderentertainment team, veel verschillende excursies met de boot en bus. Indien nodig is er ook nog medische hulp beschikbaar.

Het 5 kilometer lange strand met zandige en rotsachtige baaien, kunstmatige terrassen, palmbomen, zullen u een goede mogelijkheid geven om te zonnen en te zwemmen. U kunt uw eigen stuk strand vinden om te rusten en te relaxen. Valalta heeft het grootste (kunstmatige) zandstrand in Istrië. Dit strand heeft een ‘Bue Flag’ ontvangen. In 2004 werd de naturisten camping in Valalta geselecteerd als de beste in Kroatië (van alle plaatsen). In het zuiden van Valalta ligt een lange uitgerekte kustlijn langs de Amarin camping. Weet dat het een facultatief kleding gebied is, perfect voor iedereen die niet geïnteresseerd is in georganiseerde naaktloperij. Ten slotte heeft het gebied in het zuiden van Rovinj’s centrum talrijke baaien en inhammen perfect voor nudisme.

Tucepi: Nugal naturisten strand

Dit strand ligt in het oosten van Makarska, net voor de stad Tucepi. Ook dit is een prachtig strand in een kiezelachtige baai omgeven door steile kliffen. Parkeer uw auto bij het grote parkeerterrein op het meest zuidelijke punt van de haven van Makarska, net onder het verlaten hotel Osojava. Volg de weg langs de kust voor ongeveer 40 minuten. Deze wandeling brengt u langs een adembenemend landschap. Eerder heeft deze weg zich ooit vertakt, maar de juiste loopt dicht langs de kust. Omdat de weg verhard is met her en der aardig wat stenen is het aan advies om goede schoenen aan te trekken.

Het strand is kiezelachtig en omgeven door steile kliffen, van ongeveer 100 meters hoog, geschikt voor naturisten. Het is een belofte- U hebt nog nooit een mooier strand gezien met glashelder water, dan dit strand. Wanneer u klaar bent met het baden kunt u er naar uitzien om de prachtige weg weer terug te lopen naar Makarska.

Vrsar: Koversada naturisten strand

Dit naturisten ressort is waarschijnlijk niet alleen het meest beroemde in Europa maar ook is het één van de grootste en het werd opgericht in 1961. Veel naturisten vanuit de hele wereld komen iedere jaar naar Koversada om te zoeken naar het ware natuurparadijs. Ten eerste het warme klimaat en tweede het glasheldere schone zeewater. In 1972 werd het Naturist World Congress in Koversada gehouden. Daarnaast heeft het een aantal winkels, postkantoor, ambulance en tankstations, wasruimte en andere belevingswaardigheden. Koversada heeft ook sport faciliteiten inclusief watersporten, tafeltennis, tennisbanen, volleybal en basketball velden.

Een deel van de camping ligt op een klein autovrije eilandje dat verbonden wordt door een brug met het vasteland.  Verder liggen de appartementen en paviljoens ( 2 t/m 6 personen)  in het deel van het ressort dat ‘Blesicka’ wordt genoemd. Daarbij is het strand (net als in alle delen van Istrië), rotsachtig met zonnebaad platforms en beschutte kiezelbaaien.

Tegenover het eiland is er een erg groot kunstmatig zandig gebied, dat voor ochtendoefeningen geschikt is (het spelen van Boccia of strand volleybal). Sport en entertainment programma’s die door goed gehumeurde lokaal personeel worden geleid vinden ook hier plaats. Ook heeft het strand van Koversada een ‘Blue Flag’ ontvangen (een internationaal certificaat voor een hoge kwaliteit van het water en de milieunormen).