Beste verborgen stranden

Noem ze hoe u wilt, maar mis ze niet. Zij zijn één van de redenen waarom er zoveel mensen naar Kroatië komen jaar na jaar. Als er zoveel mensen daarvoor komen, hoe blijven ze dan nog steeds verborgen? De reden is dat de Kroatische kust meer dan 1000 eilanden heeft. U kunt er allerlei soorten stranden vinden, van drukke stranden vol met faciliteiten tot geïsoleerde stranden in kleine inhammen, waar u de zee en zon kunt delen met alleen zeeleeuwen. Om de beste afgezonderde stranden te vinden, kunt u het beste een kleine motorboot of kajak huren.

Bisevo: Porat strand

Als u van en aan alles wilt ontsnappen, ver van de drukte bij de hotels en de onpersoonlijke atmosfeer, dan zou het kleine eiland Biscovo een geschikte plek voor u kunnen zijn.
Bisovo is een eiland ver in de open zee, ten zuidwesten van het eiland Vis. Het is een gebied van 5.84 vierkante kilometer en heeft slechts heeft 14 inwoners, maar er is slechts één echte permanente inwoner, een bejaarde dame. De plaatsen op het eiland zijn: Potok, Polje, Nevaja, Mezuporat en Salbunara. Het heuvelachtige en kalksteen vormige strand is 140 meter lang. In het midden van het eiland is een klein gebied met wijnstokken en olijfbosjes. Het is een favoriete bestemming van mensen uit Vis die op excursie zijn. Dankzij de snelle boten is het zeer gemakkelijk bereikbaar voor verdere plaatsen.

Excursies van een halve of een hele dag is een leuke ervaring voor iedereen. Eerst bezoek je de Blue Cave, dan gaat u zwemmen in één van de inhammen en het wordt gevolgd door een heerlijke vislunch. Het eiland heeft verschillende grotten, het meest bekende is de Blue Cave (Modra Spilja) of de Blue Grotto. Bovendien lijkt op de grot in Capri (Italië), maar het is meer attractief en luxueus. Rond de avond (wanneer de zee kalm is) schijnt het zonlicht door de haven in de Blue Cave, reflecterend op de witte vloer, daardoor word de grot blauw en alle objecten in het water zilver. De Cave is toegankelijk sinds 1884 en is alleen bereikbaar per boot.

De kust van Bisevo wordt gekenmerkt door een groot aantal grotten en een ongelofelijke schone en heldere zee. Eén van de mooiste steden is Porat met een prachtige en groot zandstrand. Het strand ligt in het westen en is beschermd tegen sterke winden. Er is een kleine beachbar en een visrestaurant waar u kunt genieten van het verste voedsel dat u maar kunt voorstellen en de heerlijke Plavac wijn uit Bisovo. De kust in het gebied is extreem rijk aan vis. Zonder twijfel kunt u zeggen dat Bisovo één van de zeldzaamste onaangetaste plaatsen is in de Mediterrane Zee, een ware diamant.

Brac eiland: Supetar

Brac is een van de grootste eilanden van Kroatië. De stad Bol heeft volgens vele het mooiste strand in Kroatië genaamd Zlatni Rat, waar het heel erg druk kan zijn tijdens de zomer maanden. Op de noordelijke kust ligt het kleine stadje Supetar, waar u een aantal attractieve stranden kunt vinden, die uitstrekken ten westen van de haven van Supertar. Het ligt op een hoefijzervormige inham, Supertar fascineert veel mensen door zijn tamme eenvoud.

Ook kunt u de  volgende faciliteiten in Supertar vinden: restaurant, winkels, banken, postkantoren, markt, bioscoop, bibliotheek, gezondheidszorg diensten en verschillende sport faciliteiten.

Cres, Lubenice: Sveti Ivan beach

Lubenice is een vesting, 22 kilometer ten zuidwesten van de stad Cres. De ongewone stad van steen is gebouwd op een 378 meter hoge klif. Deze stad wordt bezocht door veel toeristen van het eiland; vroeger diende het als uitkijktoren en als schuilplaats. In de nabije omgeving ligt Konoba ’Lubenicka loza’ (Lubenice Lodge) een kleine stad met lokale wijn, kaas, prosciutto. Het heeft een spectaculaire uitkijk over de zee en eiland, vanaf de stadsmuren.

Beneden (aan de voet van Lubinice) ligt er een smalle baai met het mooiste strand van St.John (Sv. Ivan). Een wandeling naar benden duurt ongeveer 45 minuten en ongeveer een uur om weer naar boven te komen. Ook word het strand wordt vaak bezocht door jachten. Dat komt omdat het een mooi strand is met schoon water. Lubencine is een speciale en geïsoleerde plaats die een gevoel van mysterie en privacy creëert.

Dubrovnik: Plat

Plat ligt vlakbij Dubrovnik, in het gebied genaamd Zupa Dubrovack (6 kilometer van de pittoreske stad Cavtat en vlakbij Mlini), verborgen tussen de ressorts van Cavtat en Mlini. Een kleine oase van vrede en kalmte, zo word Plat het beste omschreven. Bovendien zijn de mooie landschappen en zijn milde klimaat, is het aan landbouw en visserij rijke gebied uitgegroeid tot een toeristische bestemming, die veel privé accommodaties aanbiedt. Zie de mooie dennen en cipres bomen hangend tegen de oever en verstrekt het gevoel van rust.

Door de hete zonnestralen en zijn betoverende baaien, mooie kiezel en zandstranden, is Plat ideaal voor zij die aan de stormloop van het dagelijkse leven willen ontsnappen.

De stranden zijn kiezel en zandachtig, (met ertussen grote stenen) zacht opschortend in de zee en daardoor ook geschikt voor niet-zwemmers die toch van het water willen genieten. Bijna alle bezoekers zijn van de naburige hotels. Het strand ligt aan de zuidwestelijke kant van de Zupa baai en heeft overdag weinig schaduw, dus een parasol is de overweging waard. In de buurt ligt een naturisten sectie van het strand. De stranden hier en in Mlini zijn één van de beste stranden van de Dubrovnik Riviera.

Dugi Otok: Telascica Bay

Dugi Otok is het grootste eiland van de eilandengroep van Zadar, 50 kilometer lang en 5 kilometer breed. Het is vrij ver van de kust (anderhalf uur met de veerboot vanuit Zadar) maar het blijft één van de weinige plaatsten waar u van de kalmte (zelfs in het hoogseizoen) kunt genieten. Juist ideaal voor toeristen die de rust en de natuurlijke schoonheden kunnen waarderen. De stranden van Dugi Otok verschillen per gebied. Rond het gebied van de stad Sali (de grootste stad op het eiland) zijn er hoofdzakelijk rotsachtige stranden met steen terrassen, kliffen en dennenbomen.  Als je het noordelijke deel van het eiland bezoekt,  zijn er een aantal zandstranden die alleen per boot bereikbaar zijn.

Het strand Saharun is ook bereikbaar met de auto. Naturisme wordt hier bijna overal toegestaan, behalve op de stranden dicht bij de dorpen. De hoofdstad Sali is een attractieve vissersstad met in de zomer culturele evenementen en festivals. Het Natuur park Telaseica Bay is op fietsafstand van Sali. Dit is een 10 kilometer diepe inham met baaien, eilandjes en kliffen. Breng een bezoek aan het  spectaculair zoutwatermeer wat ligt naast de baai (het water is warm en geneeskrachtig) waar u kunt zwemmen. U kunt genieten van de wilde omgeving met dennen en vijg en olijven en moeflon (een soort wilde schaap). Dit is een echt verborgen paradijs.

Hvar island: Zavala and Sveta Nedjelja / Nedelja / Nedilja/

Zavala is een klein dorp met een haven (13 kilometer ten zuiden van Jelsa), aan de zuidelijke kust van Hvar, recht tegen over de open zee. Het ligt aan de lokale weg die uit Jelsa vertrekt, door Pitve dan door een lange en donkere tunnel (1400 meter) met lantarenpalen. Het is er erg nauw, want 2 auto’s kunnen elkaar nauwelijks passeren. Zavala ligt ongeveer 80 meter boven zee niveau, 2 uur met een motorboot uit Hvar. Onderaan de stad liggen een aantal absoluut mooie kiezelstranden met volledig schoon en glashelder water waar u kunt ontsnappen aan de drukte van de andere eilanden met populaire ressorts.

Het meest attractieve strand is die van Petrascisca (met een inham). Dit strand heeft een klein restaurant dat veel verse net gevangen vis serveert. Ook een perfecte plaats om te genieten van een koud biertje of een glas wijn. In het hoogseizoen heeft u het hele strand alleen voor uzelf. In Zavala kunt u verblijven in één van de privé accommodaties en als u naar echte vrijheid zoekt, kunt u het beste naar het zuiden van het eiland gaan. De plaats heeft geen last van massatoerisme en daardoor kunt u goed genieten van de vrijheid en helemaal opgaan in de natuur.

De kust ligt tussen Zavala en het dorp Sveta Nedjeja (10 kilometer ten westen van Zavala) en heeft een aantal kleine inhammen met schitterende fijne kiezelsteenstranden waar u kunt genieten van de privacy die u daar heeft. Een aantal van deze stranden zijn geschikt voor nudisme.

Een andere schitterend strand kan gevonden worden in het dorp Sveta Nedjelja zelf. Het is een zandstrand (niet echt zand, maar iets wat daar op lijkt) en dat is waarschijnlijk de reden waarom het zo populair is. Het kan daar behoorlijk druk zijn in het hoogseizoen.
Sveta Nedjelja is bekend geworden door zijn wijnen die de reputatie hebben een van de beste wijnen van het eiland Hvar te zijn, helemaal de Plavac rode wijn. Het dorp ligt net onder het hoogste punt van het eiland, Sveti Nikola (St. Nicholas). Met een kleine boot duurt het ongeveer een uur op er te komen vanaf de stad Hvar.

Kolocep: Kolocep stranden

De Elafiti eilanden liggen tegenover Dubrovnik aan het zuidelijke eind van de stad, met mooie, zandstranden (ongeveer 20 minuten met de boot vanuit Dubrovnik). Er zijn in totaal 14 eilanden die tot de Elafiti eilandengroep behoren, maar 3 daarvan zijn bewoont (Kolopcep, Lopud en Sipan). Er is een dagelijkse bootservice vanuit Dubrovnik (Een tocht van ongeveer 7 kilometer). Het eiland Kolopcep is autovrij en is het grootste eiland van de eilandengroep en heeft één van de mooiste afgezonderde stranden van Europa.

Het strand wordt gezegend met comfortabele subtropische vegetatie en zijn zandige inhammen. Er zijn twee oude en romantische vestigingen in de 2 grootste inhammen van het eiland: Gornje Celo en Donje Celo. In de buurt van de vestigingen liggen een aantal zand, kiezel en verborgen stenige stranden, allemaal met veel restaurants en cafés. Of u nu van plan bent om met de familie, vrienden of alleen te komen, het strand laat toe dat u lekker kunt gaan relaxen. Zij die aan het gedrang en drukte willen ontsnappen zullen van de mooie boulevard, mooie stranden en een aantal kleine baaien kunnen genieten.

Kolecep is beoordeeld op het Internet als één van ‘’de top tien beste eiland-ressorts van de wereld’’.

Korcula: Skoji eilanden & Proizd

Iemand die Korcula bezoekt en zoekt naar mooie afgezonderde stranden, adviseren wij een watertaxi te nemen vanuit de oude haven en te varen naar één van de Skoji Eilanden net buiten de stad Korcula en Lumbarda. Het is een groep van 19 kleine eilanden inclusief Badija (de grootste en de dichtstbijzijnde). Op het strand van Badija liggen een aantal verborgen steenachtige stranden.

Vrnik is het twee na grootste eiland van de eilandengroep en is als enige bewoond. Vrnik, Sutvara en Planjak hebben mooie kleine stranden net als Stupe, met ook een naturisten sectie. De beste manier op Skoji te bezoeken is het huren van een kleine motorboot en dan er naar toe te varen.

De stadspoort van Vela Luka ligt in het westelijke deel van het eiland, in een gebied dat niet vaak wordt bezocht door massatoerisme en die in de beschermde baai ligt, omgeven door de eilandjes Osijak, Kamenijak Gubesa en Proizd. Als u naar het zuiden gaat vindt u een reeks van baaien. Dit maakt het zuiden één van de meest primitiefste en spannendste plekken voor zij die zoeken naar het primitieve leven. De eilanden die u zeker moet bezoeken zijn degene die rond Vela luka liggen.

De baaien en kleine dorpen van Gradina, Triluka, Grscica en Prizba zijn ideaal voor een dagtrip. Het eilandje Proizd, gelijk aan de buitenkant van de baai van Vela Luka, is een oase van onaangetaste natuur, glashelder zeewater, stenen, witte kiezels. Er is een restaurant aanwezig op het eiland, die heerlijk zeevoedsel, traditionele gegrild vlees en wijn uit Korcula serveert (elke dag open van 9:00 tot 18:00 uur). Breng eens een bezoek aan de  chill out bar ‘’Mea Culpa’’, dat een geweldige toevoeging is aan deze prachtige plaats.

Lastovo: Lastovo stranden

Het groene eiland van Lastovo ligt in het zuiden van Dalmatië, ver in de Adriatische zee (13 kilometer ten zuiden van Korcula), omgeven door een aantal kleine zilvereilanden. Het is een eiland en een eilandengroep, dat als een mirakel ontsnapt aan de beschaving. Geen ander eiland heeft een zo mooi uitgerekte kustlijn met gravel en zandige stranden. Daarnaast 46 kleine eilanden in het oosten en het westen van de kust.

Lastovo is een ideale plaats voor een rustige vakantie, ver van de gebruikelijke drukte. Eigen gemaakte eten ( Latovo is bekend om zijn kreeften) uitstekende wijnen en sport en recreatie mogelijkheden ( varen, surfen, vissen) garanderen u een prettig verblijf. Het eiland heeft één van de vele tuinen van Eden in de Mediterranen die op de lijst staat van de Wereld Natuur Fonds (WNF).

Er zijn heel erg veel mooie baaien op het eiland. De Zaklopatica baai is een ideale plaats voor een stille vakantie, ver van het gedrang en de drukte van de populaire toeristische bestemmingen. Skrivena Luka is een grote en diepe baai, wat een veilige schuilplaats is tegen westelijke winden. Op het oostelijke deel van de baai ligt er een plaats Skrivena Luka (Verborgen haven) genaamd, met een lage zandkust.

Andere attractieve plaatsen zijn de dorpen Lastova, Lucica, Saint Mihovil, Ubli, Pasadur, Prehadisca en het eiland Saplun enz. Vooral aantrekkelijk zijn de bootexcursies naar de eilanden en eilandjes van de Lastovo eilandengroep. Ten westen van Lastovo liggen de kleine eilanden van Mcar en Prezba. Prezba ligt zeer dicht tegen Lastovo aan en samen vormen ze twee lagunes van buitengewone schoonheid: Malo Lago (kleine meer) en Velo lago ( Grote meer) allebei beschut tegen wind.

In het midden van het grotere meer ligt er een eiland met een Benedictijns klooster, dat bereikt kan worden met de boot die 4 keer per dag vaart. Er zijn geen andere faciliteiten behalve restaurants. De kusten zijn rotsachtig en heeft veel gemakkelijk bereikbare stranden en kleine havens. In het westen en oosten liggen er een aantal eilanden die variëren van grootte(ze zijn allen bewoond). In het begin van de noordoostelijke kust van het eiland Lastovo ligt er een groep van onpopulaire eilandjes (Donji Skoljic). Grotere eilanden zijn Cesvinica, Krucica, Saplun en Stomorina. Het eiland van Saplun is een bekend op zijn mooie zandstranden die vaak bezocht worden door jachten.

Medulin: Natuur park “Rt Kamenjak” (Cape Rocky ground)

Kamenjak is het meest zuidelijkste eind van de Istrische eilandengroep vlakbij het populaire toeristen ressort van Medulin en de dorpen Banjole en Prementura. Kamenjak is een lang en groot eiland van ongeveer 9,5 kilometer lang en ongeveer 1,5 kilometer breed. Het wordt gezien als een natuurpark en het wordt speciaal bewaakt.

De kustlijn van de kaap is 30 kilometer lang, die vormgegeven wordt door talrijke inhammen, golven, miniatuur stranden en kleine eilandjes. Er zijn veel wegen en paden die leiden naar de meest verborgen gebieden. Kamanjak is vooral aantrekkelijk voor duikers omdat de onderwaterwereld heel erg fascinerend is. Windsurfers ontdekten ook deze plaats en hebben hun basis gevestigd in Premantura. Bijna niet nodig om te zeggen, maar zij die van fietsen in de bergen houden, zullen ook van deze plaats kunnen genieten. De wateren rond Kamanjak zijn vooral rijk aan vis, dat maakt het tot een zeer geschikte plek voor sportvissers.

Voor zij die geïnteresseerd zijn in een vakantie in ‘’Robinson Crusoe ‘’ stijl of een ‘’weg van de stress vakantie’’’zijn er vuurtorens beschikbaar als vakantiehuizen. De meeste wegen op de kaap zijn onverhard, en is niet aan te raden voor zij die in een sportwagen rijden. Blijf op de hoofdwegen en loop naar de kust toe. Veel mensen komen hierheen om te zonnen en te zwemmen gedurende de zomer.

Steenachtige stranden helemaal onaangetast met kliffen verticaal in de zee aan de ene kant en aan de andere kant een deel met kiezels. Glashelder schoon water en de stille inhammen trekken alle soorten mensen aan die naar vrede, privacy en eenzaamheid zoeken en graag naakt willen lopen. Er zijn een aantal kiezelstranden geschikt voor kinderen, echter.. een stenige kust met platte stenen nodigen u ook uit om te zonnen en te dagdromen.

In de zuidelijke delen van de kaap, moeten zwemmers voorzichtig zijn voor de sterke stroming, die kan onoplettende zwemmers ver van de kust laten drijven. U moet vooral voorzichtig zijn tijdens eb en vloed wisselingen Aan het zuidwestelijke einde van de kaap, vindt u een interessante Safari bar, deze biedt u drank en snacks aan.

Concluderend, kinderen zullen het vooral leuk vinden door de interessante en ongewone opzet. Avontuur gegarandeerd. De bar wordt ook vaak bezocht door windsurfers, die het zuidelijke eind van de kaap aantrekkelijk vinden.

Peljesac: Zuljana

Zuljana is een mooi en attractieve kleine stad aan de zuidkust van de eilandengroep Peljesac. Het ligt in een grote romantische baai, gekenmerkt door zijn mooie landelijke architectuur. De baai heeft één van de mooiste kiezelstranden van de Adriatische zee. Dit is het zeer bekende strand van Vucine. In de buurt zijn er verschillende andere kleine zandige en kiezelachtige stranden te vinden zoals het strand Kremena, Grdni Do en vele andere, allemaal omgeven door dikke dennenbomen en een glasheldere schone zee.

Veel mensen zeggen dat Zuljana de mooiste plek op de eilandengroep is, met de mooiste stranden van de Adriatische zee. Zuljana is vooral geliefd bij sportvissers, zeilers maar ook voor duikers. Er zijn geen hotels op Zuljana. U kunt op één van de 3 campings gaan staan , een privé kamer of appartement huren.

Vis: Vis

Gevormd als een pijlpunt ligt Vis verder voor de kust dan elk andere bewoond Adriatisch eiland. Voor decennia was het gesloten voor buitenlandse toeristen wegens militaire redenen. Dit en omdat het zo ver van het vaste land verwijderd is, zijn redenen geweest waardoor het nooit bezocht is door toeristen. Zijn isolatie houdt nog steeds hordes van toeristen weg, maar het werd een favoriet eiland voor veel onafhankelijke reizigers, die werden ingepakt door zijn relaxte sfeer en besmettelijke charme.

Vis heef een groot aantal schitterende stranden vooral naast de stad Koiza. Aan de oostelijke kust van Komiza liggen bijna alleen maar kiezelstranden (Gusarica, Nova posta, Velo zalo en andere), maar er zijn ook een klein aantal zandstranden.
Mooie inhammen en stranden kunt u vinden vlabij de stad Vis. Mooie zandige en kiezelachtige stranden (Parja, Rogacic, Mala en Vela Svitnja) liggen rond de stad.

Stoncica baai

Één van de mooiste stranden is die van de Stoncica baai. Dit strand vaak beschouwt als het Vis’ Hawaii, het ligt 6 kilometer van Vis aan de noordoostelijke kust van het eiland. Het is een mooie zandbaai met een interessant restaurant. Er is een mooie vuurtoren te bezichtigen en er zijn een paar appartementen en huizen te huur. Een aantal eigenaren biedt een taxiboot service naar Vis aan. Het is een perfecte plek voor iedereen die zoekt naar vrede en stilte, een vakantie weg van de menigte. Geen telefoons, geen lopend water maar regenwater reservoirs.

Zaglav

Het grootste zandstrand van het eiland is Zaglav en ligt 10 kilometer ten zuiden van Vis, vlakbij het dorp Milna. Omdat Zaglav een autoloos eiland is, moet u de auto achterlaten in Milna en dan lopend verder naar de kust. U kunt ook gebruik maken van een taxiboot vanuit Milna.

In Zaglav is er een restaurant met een mooi terras en een paar huizen bieden kamers aan. De plaats is geschikt voor zij die vrede en isolatie zoeken. Door het zandige strand, wordt de inham van Zaglav vaak bezocht door jachten. Burgujac is een kleiner zandstrand niet ver van Zaglav.

Srebrena beach

Srebrena beach (Zilveren strand) ligt in het dorp Rukavac naast Milna en is vooral mooi door zijn witte kiezelstranden. Veel mensen zeggen dat het één van de mooiste stranden van de Adriatische zee is. Op de Rukavac baai liggen twee kleine eilanden met de beroemde groene grot (Green Grotto) die u kunt bezoeken met georganiseerde excursie met een taxiboot.