Beste windsurfstranden

 

Windsurfen is één van de meest populaire zomer watersporten en Kroatië leent zich ideaal voor deze mooie sport. Veel stranden in Kroatië hebben surf benodigdheden te huur. Er zijn veel windsurfscholen over de gehele Kroatische kust en er zijn ook veel plaatsen goed genoeg voor beginners. Een paar van de beste stranden en plaatsen (niet alleen voor beginners) worden hier vermeld. Als u uw favoriete strand mist, neemt dan contact met ons op en laat het ons weten.

Brac: Bol

Bol, gelegen op het zuidelijke deel van het eiland Brac, is de meest bekende en de mooiste windsurfplaats in Kroatië. Zijn populariteit is verspreidt ver achter de grenzen van Kroatië. De hoofdattractie van Bol is zijn Zlatnie Rat (Golden Horn) met fijn kiezelstrand, voor vele het mooiste strand in bijna heel Kroatië. Windsurfers begonnen naar Bol te komen sinds het beginnen van de jaren ’70 en sindsdien is het een favoriete bestemming van de groep.

Tijdens de zomermaanden heersen de mistralwinden. Voor de middag waait er een zuidoostelijke Levant wind dat ideaal is voor windsurf beginners. In de middag is de tijd voor de mistral wind vanuit het zuidwesten. Het komt langzaam vanuit het kanaal tussen Brac en Hvar maar na een paar uur word het erg sterk en geschikt voor ervaren windsurfers. Het is een spectaculair gezicht dat gewoonlijk een groot aantal bezoekers trekt. En wanneer de winden in Bol niet gunstig zijn, zijn er altijd andere plaatsen op het eiland Brac. Supetar is een perfecte plaats, met de jugowind, deze zuidelijke wind is meestal sterker dan in Bol. Golven bereiken een hoogte van 2.5 meter en dat is goed voor alle sprongen. Place Povlja is bekend om zijn sterke noordelijke wind bura. Het is één van de meest sterke bura’s aan de Adriatische kust en de golven rijken hier een maximale hoogte van ongeveer 4 meter.

Krk: Baska

Baska is een populair toeristisch ressort in het zuidoosten van het eiland Krk. Het is voornamelijk bekend om zijn prachtige bijna 2 kilometer lange natuurlijke kiezelstrand.
Baska en zijn wateren zijn alleen geschikt voor uitstekende surfers, de sterke bura wind blaast hier meer dan 30 knopen.
Wanneer er een sterke bura is, kan het zijn dat het water moeilijk te bereiken is. In de buurt van het strand ligt de Banculuka naturisten autocamping. Dus als u een uitstekende surfer bent en een naturist, dan is dit de plaats voor u.
Baska is zeker niet een plaats voor beginners en amateurs, door de sterke wind en grote gevaarlijke gebroken golven. Maar het is een ideale plaats voor professionals die naar adrenaline zoeken.

Krk: Punat

Punat (15 kilometer voor Baska) ligt aan het zuidelijkste deel van het eiland Krk, in één van de mooiste en goed beschermde baaien van de Adriatische kust. Punat is vandaag de dag bekend in Europa door één van de grootste en best ontwikkelde havens aan Adriatische kust. Het heeft ook een opmerkelijk juweel: Het eilandje van Kossljun met zijn franciscaner kapel, dat in het midden van de Punat baai ligt. Windsurfen in Punat is meer geschikt voor beginners en zij die weinig ervaring hebben. Hier wordt het windsurfen ook beïnvloed door de bura wind, maar het heeft een veel zwakkere sterkte dan in Baska.

Volosko, Opatija: Preluk Bay

Opatija (wordt vaak genoemd als het Nice van de Adriatische zee) ligt in één van de populairste toeristische ressorts in Kroatië en is een plaats met de langste toeristische traditie aan de oostelijke kust van de Adriatische zee. Preluk ( een door de natuur beschermde baai vlakbij Volosko en Opatija) is een andere populaire windsurf plaats in Kroatië. In de zomer maanden, is hier de beste tijd om te gaan windsurfen in de ochtend, van zonsopgang tot 8:00 uur. Dit komt omdat de gunstige wind tramontane hier vanuit het noorden waait. Tramontane blaast alleen tijdens goed weer, wanneer de lucht helder is. Deze wind is een resultaat van het temperatuurverschil tussen land en de zee. Het begint in de avond maar de grootste kracht krijgt de wind in de ochtend met soms 4-5 soms tot 7 Beaufort. Golven in Preluk zijn niet bijzonder hoog, ongeveer tot 30 cm of geen golven. In het westelijke deel van de baai (naast de auto camping) is de tramontane op zijn sterkst.

Peljesac: Viganj

Viganj is een kleine stad in het zuidwestelijke deel van het schiereiland Peljesac, op een paar minuten rijden van Orebic. Viganje is na Bol (op het eiland Brac) de meest bekende windsurfplek in Kroatië. Omdat het in het midden van een smal kanaal tussen Peljesac en Korcula ligt, waait de wind tweemaal zo snel als gewoonlijk is in de Adriatische zee.
De ochtenden van de zomer worden zoals gewoonlijk gekenmerkt door de milde zuidoostelijke Levant wind die tot een kracht van 3 Beaufort waait. Dat zijn goede omstandigheden voor beginners. In de middag waait er een plezante noordwestelijke Mistral (gewoonlijk ongeveer 5 Beaufort maar soms zelfs tot 7 Beaufort) wat ideaal is voor ervaren windsurfers.

Soms waait er als voorwind van een storm een erg sterke zuidelijke wind, dat alleen geschikt is voor moedige en ervaren surfers. Het duurt ongeveer een hele dag en het is een must voor avontuurlijke surfers om dit eens mee te maken. Ieder jaar organiseert Viganj één van de surfwedstrijden van de open Kroatische kampioenschappen. Vinganj organiseerde ook de Wereld en Europees windsurfkampioenschappen. De windomstandigheden in het Peljesac kanaal zijn geweldig, zowel aan de Peljesac zijde als op de zijde van het eiland Korcula. Golven zijn niet groter dan 1.5 m en in de baaien tot 40 cm.. De stranden op het schiereiland Peljesac zijn vaak rostachtig, maar u kunt er ook een aantal mooie zandstranden vinden.

Premantura: Premantura

Premantura is een kleine stad dat in het verre zuiden van Istrië ligt, vlakbij Medulin en 10 kilometer van Pula. In de Kamenjak kaap (achter Premantura) ligt een beschermd natuurpark. Het lange, smalle schiereiland van Kamenjal geeft Premantura zijn meest herkenbare kenmerk. Kamenjak wordt omringd door een 30 kilometer lange kustlijn met kleine eilandjes en een groot aantal inhammen en kleine miniatuur strandjes. Hier vindt u rotsachtige stranden, helemaal onaangetast met kliffen verticaal in de zee aan één kant, en kiezelstenen aan de andere kant.

Premantura is ideaal voor windsurf beginners omdat er gematigde winden zijn vooral in de zomer wanneer de milde zuidoostelijke maestral wind blaast (niet meer dan 4 BF ). Tijdens de lente waaien er sterkere winden zoals de bura en de jugo (zuidelijke wind).
De zuidelijke winden veroorzaken grote golven op de relatief ondiepe wateren. Premantura heeft verscheidene auto campings ideaal voor windsurffans. De meest bekende is Stupica autocamping.

Rabac: Girandella & Ravni

Rabac is een plezant en populair zomer ressort aan de oostelijke kust van Istrië, niet ver van Labin. Het ligt in een mooie inham, overheerst door een kiezelstrand en rijke vegetatie. In het noorden van de stad ligt het Girandella hotel complex en het strand. Het strand is zandig en een goed plek om in de zee te gaan met je surf materiaal. Auto’s zijn niet toegestaan op het strand, maar als u zegt bij de receptie dat u een windsurfer bent, laten ze u er wel door. Een interessante wind om bij te surfen is de bura, die sterk en constant genoeg is voor goede windsurfers.

Niet ver van Rabac (ten zuiden van Labin) ligt een andere populaire surf plaats aan deze kant van de Istrische kust: Ravni. De hoge klif van Ravni helpt bij het creëren van goede surf omstandigheden.

Sibenik: Jadrija

5 kilometer ten zuiden van Vodice aan de Jadranska Magistrala snelweg naar Sibenik ligt het kleine plaatsje Jadrija. Het is een onlangs gebouwde plaats die voornamelijk uit privé vakantie huizen bestaat. Het is een favoriet kustressort en een weekend plaats voor veel inwoners van Sibenik. Het heeft onlangs een strand gekregen. Daar zult u verscheidene strand volleybalvelden, duik centra en verhuur accommodaties vinden. Jadrija is een favoriete plaats, voornamelijk wegens de gunstige winden. Jadrija is een bekende windsurf plek. Het organiseert ook één van de windsurfwedstrijden om de Kroatische kampioenschappen. Jadrija’s kust is goed beschermd met verschillende kleine eilandjes, daardoor is het ook een goede plaats voor beginners. In de zomer zijn de winden Tramontane en maestral overheersend en in de lente de sterkere noordelijke bura en zuidelijke jugo.

Umag: Savudrija

Savadrija is een oud vissersdorp en toeristisch ressort in het verste noordwestelijke deel van Istrië, en het is een ingang tot de Riviera van Umag. Het ligt in één van de groenste delen van Istrië (bossen), gekenmerkt door waardevolle kleine parken.

Umag is één van de meest populaire zomer ressorts van Istrië en Kroatië. De populaire plaats voor gevorderde windsurfers is vlakbij de vuurtoren in Savudrija. Surfers verzamelen zich meestal bij de haven. De vuurtoren in Savudrija is de oudste vuurtoren van de Adriatische kust, gebouwd in 1818. Als u met de auto komt zoek de door de wegwijzers aangeven ‘’Port’’, net voor het dorp van Basanija. Er is een 30 meter lange uitgestrekte groene tuin met Mediterrane planten tussen de vuurtoren en aan het begin van het steenachtige strand. D

e gunstige winden en de milde zeestromen zijn uitstekend voor zeesporten als windsurfen. Windsurfers waarderen de sterk bura (noordelijke wind) en jugo (zuidelijke wind). De jugo veroorzaakt grote golven waardoor het water moeilijk betreedbaar is. Een andere goede plek voor alleen erg ervaren windsurfers is de Punta Savudrija (ten noorden van Borozija) camping. De jugo (zuidelijke wind) wind, zorgt hier veelal voor 3 meter hoge golven. Dit is wat veel surfers aantrekt. De benadering van het water tijdens de jugo is zeer moeilijk en als u achteloos bent kan het in materiaalschade of verwondingen resulteren. De onervaren surfers zullen er goed aan doen om hier niet te surfen.

Meer