Beste zandstranden

 

De Kroatische kust is niet aan rijk aan zandstranden maar het heeft wel de schoonste wateren van de wereld. Toch zijn er ook voor de echte zandstrand liefhebbers voldoende accommodaties. Onderstaand hebben we een lijst gemaakt met de meest bekende zandstranden van Kroatië.

Ciovo: Saldun Bay

Het schiereiland Civo ligt vlakbij (3 km) de door UNESCO beschermde stad Trogir. Op Ciovo kunt u vele soorten stranden vinden, van zand tot steen, van populair tot verlaten. Vlakbij de stad Okrug Gornji (de populairste toeristen plek op het schiereiland en ook in het gehele gebied van Trogir) in Saldun Bay, met uitzicht op de haven, bevinden er zandstranden aan allebei de kanten van de haven. U kunt genieten van veel activiteiten overdag en ’s nachts op het hoofdstrand van Saldun.

Er zijn zowel beach bars als restaurants en u kunt watersporten. Ook zijn er duikfaciliteiten en kunt u kiezen uit de vele rustige inhammen en stranden verspreidt over heel het eiland. Deze afgezonderde baaien en kapen op het schiereiland Ciovo kunt u te voet met de boot of met de auto bereiken. Mavarscica is een prachtige inham met een kiezelstrand en omringt door dennenbomen. Het ligt in het zuiden van Okrug Gornji.

Tussen Okrug Gornji en het kleinere Okrug Donji kan men geïsoleerde huizen huren. In de buurt liggen afgezonderde stranden, geschikt voor nudisme. Zij die werkelijk naar rust en vrede zoeken, kunnen een boot huren en dan varend naar één van de kleine eilandjes voor Ciovo gaan (Drvenik Veli en Drevenik Mali waar een aantal zandstranden liggen). Het mooiste strand ligt in de inham van Vela Rino, er ligt ook een pier voor kleine jachten. Op Veli Drvenik zijn er twee mooie inhammen, Soliska en Krknjasi, ook vaak bezocht door jachten.

Dubrovnik: Lapad beach

Het strand Lapad is een groot strand in Dubrovnik, gelegen aan de Lapad baai, dicht tegen het Lapad loopgebied en vlakbij vier hotels, veel restaurants, café bars, tennisbanen en speeltuinen. Op het strand zelf is er een restaurant en zijn twee café bars aanwezig. Het strand is voorzien met douches, omkleedruimtes, parasols en strandstoelen. Niet alleen word het zwemgebied bewaakt door strandwachten maar ook is het beschermd tegen boten en waterscooters. Dit is één van de zandstranden waar u een dag kunt genieten in de schaduw of lekker in de zon.

Dugi Otok (Long Island): Saharun

Dugi Otok is het grootste eiland van de eilandengroep van Zadar, 50 km lang en 5 km breed. Het is vrij ver van de kust (anderhalve uur met de veerboot vanuit Zadar) maar het blijft één van de weinige plaatsten waar u van de kalmte (zelfs in het hoogseizoen) kunt genieten. Het is ideaal voor toeristen die de vrede en natuurlijke schoonheden kunnen waarderen. De stranden van Dugi Otok zijn verschillend per gebied. In het gebied van de stad Sali (de grootste stad op het eiland) zijn er hoofdzakelijk rotsachtige stranden met steen terrassen, klippen en dennenbomen. In het noordelijke deel van het eiland zijn er een aantal zandstranden, maar die zijn alleen bereikbaar met boten. Het strand Saharun is ook bereikbaar met de auto.
Vlabij de Pantera baai vindt u ook zandstranden.

De zandstranden Saharun of Sakarun liggen in het bos ten noordwesten van de kust van Dugi Otok, ten zuiden van Soline en vlabij Bozava en Veli Rat. Het kan makkelijk bereikt worden met de auto. Het Saharun strand is een lang strand recht tegenover de Ardiatische zee. Het is een mooie inham met wit zand, waardoor het water een turquoise kleur krijgt. De baai is omgeven door dennenbomen. Drankjes en sandwiches zijn beschikbaar bij een kleine snackbar. Saharun is bekend om zijn zomer strandfeesten van 24 uur.

Een van de attracties is de 41 meter hoge vuurtoren in de buurt van Saharun, op Veli Rat. Het eiland heeft ook nog andere mooie stranden, maar die zijn alleen met een boot bereikbaar. De wateren in het gebied zijn rijk aan vis, terwijl de goed gekartelde kustlijn perfect geschikt is voor schippers en watersporters. Naturisme wordt hier bijna overal toegestaan, behalve op de stranden dichtbij de dorpen.

Hvar island: Mlaska beach

Sucuraj is een kleine vreedzame stad, een plek op de oostelijke kaap van het eiland Hvar. De stad heeft een hotel, camping, appartementen en ongeveer 10 toeristische objecten. Het is een kleine plaats met meer dan 20 kilometer lange kust, het heeft veel klein inhammen, volledig natuurlijk bewaard, waar u vrede kunt vinden en kunt genieten van totale privacy. 3,5 kilometer ten zuiden van Sucaraj op de weg van Hvar is er een auto camping ‘’Mlaska’’, met lange zandstrand, waar tot meer dan 100 m het zeewater niet hoger komt dan 2 m.

Mlaska is één van de weinige zuivere zandstranden op het eiland Hvar. Het is een goede plek voor kinderen (en volwassenen). De gastheren van de camping hebben geregeld dat u kan varen, zeilen, windsurfen en duiken tegen een kleine vergoeding.

Korcula island: Lumbarda

Korcula is één van de mooiste plaatsen van Kroatië. De stad Korcula wordt vaak beschouwt als het kleine Dubrovnik, vanwege de schoonheid en gebouwen. Het eiland van Korcula is ook beroemd om zijn zandstranden. De twee mooiste stranden zijn Bili Zal en Przina, ze liggen naast de kuststad Lumbarda, 6 kilometer ten oosten van de stad Korcula. Przina is een langer strand en in de zomer wordt het snel gevuld met toeristen en de lokale bevolking. Een klein restaurant biedt koude dranken en snacks aan. Als u wilt naaktlopen, hoeft u alleen de weg te volgen die links achter het strandzand ligt, die u door een dennenbos brengt. Als u die weg helemaal uitgelopen bent, dan bent u terechtgekomen bij een nudistengebied.

Indien u in de stad Korcula verblijft en geen zin heeft om naar Lumbarda te gaan, kunt u altijd naar het zandstrand van de oude stad in de Luka Korculanska baai gaan. Naast het strand vind u daar een aantal bars die zorgen voor verfrissing en eten. Als u zoekt naar stilte en tijd wil om te relaxen op het strand, dan is dit geen plek voor u, omdat de stranden vaak overvol zitten met families met kleine kinderen.

Krk island: Klimno Bay

De baai van Klimno ligt in het oostelijke deel van de eiland Krk. 3 kleine nederzettingen liggen in de baai: Klimno, Soline en Cizici. Het eiland Krk is verbonden met het vaste land door een spectaculaire brug. U kunt Klimno bereiken als u links afslaat naar Dobrinj op de hoofdweg. De Klimno baai heeft een aantal zandstranden.

Meline

Meline, ligt op de westelijke zijde van de golf, het is één van de mooiste zandstranden van het eiland Krk. Het is ongeveer 400 meter lang en 40 meter breed en bekend om zijn helende modder. U kunt honderd meters de zee in en toch staat het water nog maar tot uw knieën. Dat maakt Meline een interessante bestemming voor families met kleine kinderen en voor jonge mensen die van het spel ‘’Picigin’’ houden. U kunt daar ook erg goed voetballen en volleyballen. Er zijn 2 volleybalvelden en 1 voor voetbal, en er in een kleine bar aanwezig.

De Soline baai ligt tussen Klimno, Cizici, Soline en Meline in. Hier was een zoutmijn gevestigd in de oude tijden.

Komoriska

Langs het strand zijn er veel appartementen voor een aangenaam verblijf van gasten. Deze baai is een fenomeen door het lage zeeniveau. In de hele baai is het water maximaal 1 meter hoog en het water is bijna 6 maanden in het jaar lekker warm. De baai is rijk aan helende modder. Het Komoriska strand ligt in het begin van de stad Klimno. Het is een klein strand van 30 m lang en 5 m breed met fijne zand, hetzelfde als in Meline. Nog een voordeel is dat Komoriska schaduw heeft door de dennenbomen.

 Slibanjska

Als u iets vreedzaams wilt, dan adviseren wij u het strand van Slibanjska (vlakbij Rudina) aan. Het strand is voorzien met fijn zand, transparante en een plezante temperatuur van de zee. Het strand is bereikbaar via de zee en het land.

Lopud island: Sunj Beach

Een van de mooiste stranden van Kroatië ligt op het kleine, autovrije eiland van Lopud. Lopud ligt ten noordwesten van Dubrovnik, het is een deel van de Elafiti eilanden. Kolocep is één van de meest ontwikkelde toeristische plek van Elafiti. Er zijn in totaal 14 eilanden die tot de Elafiti eilandengroep behoren. De grotere belangrijkere eilanden in de eilandengroep zijn Kolopcep (1.32 km² ), Lopud (4.63 km²), Sipan (16.5 km²), Jakljan (3.45 km²) en Olipa (0.8 km²). Slechts 3 eilanden zijn bewoond (Kolopcep, Lopud en Sipan) met een aantal van ongeveer 1000 inwoners.

Er is maar 1 nederzetting op het eiland Lopud, die ligt aan het einde van de Lopud inham. Boten naar Lopud en de andere Elafiti eilanden vertrekken vanuit Dubrovnik’s Gruz haven. Het is ongeveer 20 minuten varen. Op het eiland vindt u privé kamers, appartementen en hotels. Een vallei met tropisch fruit, wijnstokken en olijven strekt zich uit over het midden van het eiland. Het strand zelf heeft een klein zandstrand. Het mooie roodachtige zandstrand ligt in de brede hoefijzervormige baai van Sunj. De baai is bereikbaar via de stad Lopud, door een 1 kilometer lange voetpad , dat uitzicht heeft op de kerk ‘’van Onze Dame’’ in Sunj. De baai is bijna rond met een smalle ingang, helemaal gevuld met witzand en word slechts zeer langzaam dieper. Dit strand is geschikt voor de zij die liever houden van lange zandstranden.

Het eerste deel van de strand is voor gewone zonaanbidders en het tweede deel is voor naturisten geschikt. Ook zonnebedden en parasols zijn hier te huur. De Sunj baai heeft een zandstrand, ideaal geschikt voor zwemmers en het traditionele lokale balspel ‘’Picigin’’ (volleybal dat in het water wordt gespeeld met een eivormige bal). Een ander klein zandstrand lig in de stad vlakbij de haven. Lopud is ideaal voor iedereen die zoekt naar een vreedzame en rustige vakantie.

Mljet island: Saplunara

Miljet is het meest landelijke eiland van Kroatië. Het is een eiland van bossen en zoutwatermeren, waarvan één derde wordt beschermd door het Nationale park. De zuidelijke kust heeft een aantal mooie zandstranden en u kunt er zowel fietsen als kano’s huren om het eiland te ontdekken. Saplunara is een stil kust-ressort in het zuidoostelijke deel van het eiland Miljet. Het ligt in een baai van ongeveer één kilometer lang, omgeven door een dik begroeid dennenbos.

Saplunara is bekend om zijn zandstranden, zijn naam komt van het Latijns woord ‘’sabalum’’, dat kleine zandkorrels betekent. Er zijn 2 zandstranden, Groot Saplunara en Klein Saplunara. Een ander, misschien wel mooier zandstrand ligt 20 minuten lopen van Saplunara in de Blace Baai. Geïsoleerd en weg van de populaire plaatsen ligt het recht tegenover de zee, maar wel beschermt door lage kliffen. Het strand is ongeveer 1 kilometer lang en omgeven door honderdjarige dennenbomen, hiermee vormt het een zonnig voorbeeld van de intacte natuur. Blace wordt vaak bezocht door naturisten.

Murter: Slanica

Murter is de oudste nederzetting op het gelijknamige eiland Murter. Het eiland is verbonden met het vaste land door een brug. De nederzetting zelf ligt in een vruchtbare vallei tussen de baai van Slanica en Hramina. Slanica is een idyllisch zandstrand gewaardeerd door volleyballers, die in het ondiepe water willen volleyballen. De Hramina baai biedt een veilige ligplaats voor kleinere jachten aan, aangezien het tegen alle winden beschermd is.

Slanica is een zeer populair lang zandstrand metondiep water en rijk aan bars en daarnaast douches. In de omgeving is er een autocamping en een hotel. Als u over de weg blijft lopen komt u na 10 minuten bij een mooi kiezelstrand uit, speciaal voor naturisten.

Nin: Nin Area beaches

Nin is de oudste Kroatische koninklijke stad en de wieg van het Kroatische cultuur. De culturele monumenten zijn goed bewaard, vooral de oud Kroatische kapellen uit de 9de en 12e eeuw die uniek zijn in Kroatië en in het brede Middellandse-Zeegebied. De stad ligt in een uitgerekte lagune, 18 kilometer ten noorden van Zadar. Aangezien de zee ondiep is, is het water 2 á 3 graden warmer dan in de open zee, wat tot hoger zoutgehalte leidt. Nin is de plaats waar veel toeristen komen. Veel toeristen verblijven vlakbij de vakantiestad Zaton en bezoeken Nin voor zijn stranden en culturele monumenten.

Ninska laguna

Het hele gebied rond Nin is een oase van lange zandstranden. Deze stranden liggen in een grote, tegen wind beschermde baai met een schitterend uitzicht op de bergen. Fijn om te weten dat het water altijd warm en schoon is. Het meest bekende strand is Ninska laguna (Nin’s Lagoon). Met een lang zandstrand, ideaal voor families met kinderen en ouderen. Ook is het strand bekend om zijn gebieden met geneeskrachtige modder.

Sabunike

In het noorden van Nin op de weg van Petrcane in het mooie vissersdorp ligt de kleine nederzetting van Sabunike. In Sabunike, (vooral in het noorden) kunt u ook veel zandstranden vinden die zich over veel kilometers uitstrekt. Één van de grootste steden van de Zadar Riviera is Privlaka. De stad heeft ook een aantal zeer mooie zandstranden.

Vrsi-Muli

Vrsi-Muli is een dorp op een schiereiland, dat omringt wordt door de baaien van Nin en Ljubac, ten noorden van Nin. Er zijn mooie zand en kiezelstranden in de buurt zoals, het zandstrand Jasenovo, het kiezelstrand Duboka Draga, het zandstrand (met kleine delen van kiezel) St.Jacob en nog een aantal kleinere stranden.

Omis: Omis Riviera Beaches

Omis Riviera strekt zich uit zo’n 35 kilometer langs de zuidkust van Split. Het is een uitgerekt stuk kust van ongelofelijke schoonheid, met veel stranden, baaien, kliffen en een glasheldere zee. De Omis Riviera is bekend om zijn lange zandstranden, in het bijzonder het strand tussen Omis en Dugi Rat. De Centina rivier is een prachtige rivier met een mooie vallei die in het schilderachtige bergmassief op de achtergrond van de stad verdwijnt.

Één van de bekendste zandstrand ligt in de stad Duce, een kleine kustressort. Het is een prachtig, bijna helemaal uit zand bestaande strand, van ongeveer 4 kilometer lang, waar u heerlijk kunt genieten van de zon of de schaduw onder een dennen of tamariskboom. Omis zelf heeft een populair publiek zandstrand, met veel restaurants, cafés en winkels. Het is een 1 kilometer lang strand met lang ondiep en warm water, goed geschikt voor spelende kinderen.

Pag: Sveti Duh (Holy Spirit)

Het eiland Pag trekt mensen met zijn unieke uiterlijk. Bepaalde delen van het eiland lijken op de oppervlakte van de maan. Het heeft nog andere eigenaardigheden en biedt een echte kans voor een ongebruikelijke vakantie.

Sv. Duh is één van de mooiste zandstranden van het eiland, dat 10 kilometer ten oosten van de stad Novalja ligt. Het is ongeveer 5 kilometer lang en verbonden met Eista, die zelf ook een zandstrand tot zijn beschikking heeft. De helft van het strand wordt gebruikt door naturisten. De entreeprijs is 5 Kuna (dat is ongeveer 70 eurocent). Op het zuidelijke deel van het strand kunt u een kleine autocamping ‘’Sv. Duh’’ vinden met basisfaciliteiten (bar, sanitairmateriaal etc..).

Pag, Stara Novalja: Trincel Beach

Het eiland Pag is één van de grootste Adriatische eilanden: het is het op vijf na grootste eiland dat een oppervlakte van 2845 vierkante kilometers heeft. Door zijn 270 kilometer lange kustlijn heeft het eiland de langste kustlijn van de Adriatische kust. Het Trincel strand ligt in Stara Nolvalja (Old Novalja), ten noorden van de stad Novalja, op de eiland Pag. Een strand bedekt met zacht zand, omgeven door vegetatie en dichtbij de weg die naar het stadscentrum leidt.

Het strand heeft een zowel  waterglijbanen voor kinderen, volleybal velden, kleedcabines, douches, toiletten, huurmogelijkheden voor kano’s en roeiboten, huurfaciliteiten voor strandstoelen en parasols als snacks op het strand, mini bar in het centrum van het strand, grote parkeerterrein, eerste hulp, levensreddende faciliteiten en strandwachters. Door zijn schoonheid, hygiëne, attracties en het goede onderhoud trekt dit strand veel toeristen aan

Peljesac Peninsula: Prapratno Beach

Prapratno ligt 3 kilometer ten westen van de oude stad Ston op het schiereiland Peljesac. Dit charmante dorp is omgeven door 100 jaar oude olijf en dennenbomen. Het zandstrand van Prapratno ligt in de Prapratno baai en is één van de mooiste baaien van de gehele Adriatische zee. Het water is warm en glashelder. De baai is omringt met olijf en dennenbomen. Vlakbij het strand ligt er een auto camping dat vlakbij het nudisten strand ligt. Als u door blijft lopen achter het zandstrand, zult u een stenig strand ontdekken. De Prapratno baai is beroemd om zijn warme en glasheldere water.

Orebic, Peljesac Peninsula: Trstenica

Orebic ligt op het schiereiland Peljesac, ongeveer 2œ uur ten noorden van Dubrovnik. Het is het meest bekende zomerressort aan de zuidelijke kust van Peljesac. Orebic heeft een aantal mooie lange zandstranden en kleine baaien met glashelder water. De meest verrukkelijkste baai is Trstenica, een kiezel en zand baai die ongeveer 20 minuten wandelen ten oosten van de haven ligt. Het is een ongeveer 1 kilometer lang strand, zeer aan te raden voor families met kinderen. Het strand heeft ook een naturisten sectie. Verlegen beginners kunnen schuilen achter de stenen. Het kan erg druk zijn in de zomer.

Rab, Lopar: Paradise Beach (Rajska plaza)

Lopar is een pittoreske toeristische plaats, het verste dorp van het eiland, gevestigd in een vruchtbare vallei dat ongeveer 14 kilometer van de oude stad Rab verwijderd is.
Lopars 2 kilometer lange zand Paridise strand (Rajska plaza) is één van de bekendste stranden van de Adriatische zee. Hier vindt u het fijnste zand op het strand en ondiep, glashelder en warm water (tot 28 graden Celsius in de zomermaanden), de groenste dennenbomen die bescherming bieden en schaduw geven. Door het ondiepe zeeniveau, is het strand perfect voor inferieure zwemmers, kinderen en ouderen mensen.

Naast het strand liggen het San Marino hotel en de grootste camping op het eiland. Er zijn ook veel appartementen te huur.
De zanderige en ondiepe wateren zijn lang en het duurt ongeveer 500 meter tot het water je middel bereikt, in de zomer is het een zeer druk strand. In de buurt ligt een groot sportcentrum dat verschillende speelvelden tot zijn beschikking heeft (tennis, voetbal, basketbal, volleybal), minigolf, tafeltennis, waterglijbanen en een grote aanbod van andere watersportactiviteiten.

Het strand heeft restaurants, bars, strandwachten, levensreddende materialen, eerste hulp, faciliteiten voor gehandicapten, huur faciliteiten, eetgelegenheden, telefoons enz. De strandwachters zijn elke dag aanwezig van 9:00 tot 18:00 uur.

In het hoogseizoen is het moeilijk om plekje te vinden op het strand, omdat (in tegenstelling tot de toeristen uit Lopar) meer dan 50% van de bezoekers van de stad Rab naar dit strand komen. Het strand is onderscheiden met een ‘’Blue Flag’’. Een korte wandeling vanuit Lopar brengt u naar een aantal zandstranden, sommige daarvan zijn speciaal voor naturisten, waarvan de stranden Sahara, Ciganka en Stolac het populairst zijn.

Susak: The whole island

Wie durfde te zeggen dat Kroatië geen zand stranden heeft? Niet alleen heeft het prachtige stranden, maar ook een heel eiland compleet gemaakt van zand. De naam van het eiland is Susak en het is uniek in het gehele Adriatische zeegebied. Het eiland ligt in het Kvarner Baai, 16 kilometer ten zuidwesten van het eiland Losinj. Op de basis van kalksteen ligt een laag van ongeveer 100 meter compact zand. De enige nederzetting op het eiland is gescheiden in 2 delen: het oudere Gornje Selo (hoger stad) en de Donje Selo (Lager stad). Ondanks dat dit eiland het verste van de vasteland verwijderd is, heeft het toch veel ongerepte tradities behouden, van toespraak van douane tot volkskostuums. Het eiland biedt accommodatie aan in de vorm van kamers en appartementen, er zijn maar een paar bars en restaurants.

Het eiland is zeer goed geschikt voor een ongebruikelijke en stille vakantie. Susak is een klein eiland van 4 vierkante kilometer. De beste manier om het eiland te ontdekken is om te voet rond het eiland te lopen. De afstand is ongeveer 11 kilometer en loopt langs de kust. Overal waar u stopt kunt u zwemmen. Het vergt een kleine 3 uur om over het eiland te reizen. Het enige wat u mee hoeft te nemen, is iets te drinken om uw dorst te lessen.< br/> Een aantal inhammen worden vaak bezocht door naturisten. Het meest populaire strand is degene in de Bok baai, ten oosten van de plek waar de nederzetting is gevestigd.

Ugljan island, Kukljica: Sabusa, Kostanj and Jelenica beaches

Kukljica is een pittoreske toeristisch vissersdorp op het eiland Ugljan vlakbij Zadar het eiland Pasman. Het binnenland is bereikbaar met een autoveerboot. Kuklijca is het meest ontwikkelde ressort van het eiland Ugljan. Mooie landschappen met dikke dennenboombossen, mooie stranden, glasheldere zee zijn enkel een klein deel van zijn attracties. Attractieve zandstranden liggen onder de schaduw van eeuwen oude dennen: Sabusa, Kostanj en Jelenica (FKK), kunnen gevonden worden op beide kanten van het eiland.

Sabusa

Het sabusa strand lig aan de westkust van het eiland, dat uitkijkt op Dugi Otok (Long Islands), ongeveer 15 minuten wandelen vanuit Kukljica. De zeebodem van het strand is zanderig. Het water is helder en zeer geschikt voor kleine kinderen, en gevarieerde waterspellen. Het strand is bekend geworden, doordat hier elk jaar in juni een picknick party wordt georganiseerd bij de lokale radiostation (Radio 057). Het is ook bekend om zijn geneeskrachtige modder. 10 minuten lopen naar het noorden van Sabusa ligt het Kleine Sabusa strand. Het is een afgezonderd kleine zandige strand geschikt voor zij die een stille plek willen om te zonnen en te zwemmen.

Jelenica

Ten zuiden van Sabusa ligt het Jelenica nudisten strand met een zanderige zeebodem en omgeven door olijfbomen en de Mediterrane macchia. Verder naar het zuiden, voor het zuidelijke punt van Ugljan is er een klein nudisten eilandje Karantunic, wat ook een favoriete duikplek is. Sabusa en Jelenica kunnen te voet worden bereikt vanuit Kukljica, maar er is nog een betere oplossing. U kunt namelijk een bootje huren en zelf varen naar het eiland.

Kostanj

Ten slotte, het Kostanj strand ligt ten noorden van Kukljica, ongeveer 15 minuten lopen langs de kust vanuit Kukljica. Het is een zandstrand die overschaduwd wordt door eeuwen oude dennenbomen. Het zeeniveau is goed geschikt voor kleine kinderen. Er staat in het toevluchtsoord Kostanj een waardevol historisch monument, de vernieuwde oude kerk van St.Jerome komt uit de 13de eeuw.

Vis: Stoncica, Zaglav beaches

Gevormd als een pijlpunt ligt Vis verder voor de kust dan elk andere bewoond Adriatisch eiland. Voor decennia was het gesloten voor buitenlandse toeristen wegens militaire redenen. Dit en omdat het zo ver van het vaste land verwijderd is, zijn redenen geweest waardoor het nooit bezocht is door toeristen. Zijn isolatie houdt nog steeds hordes van toeristen weg, maar het werd een favoriet eiland voor veel onafhankelijke reizigers, die werden ingepakt door zijn relaxte sfeer en besmettelijke charme.

Vis heef een groot aantal schitterende stranden vooral naast de stad Koiza. Aan de oostelijke kust van Komiza liggen bijna alleen maar kiezelstranden (Gusarica, Nova posta, Velo zalo en andere), maar er zijn ook een klein aantal zandstranden.
Mooie inhammen en stranden kunt u vinden vlabij de stad Vis. Mooie zandige en kiezelachtige stranden (Parja, Rogacic, Mala en Vela Svitnja) liggen rond de stad.

Stoncica baai

Één van de mooiste stranden is die van de Stoncica baai. Dit strand vaak beschouwt als het Vis’ Hawaii, het ligt 6 kilometer van Vis aan de noordoostelijke kust van het eiland. Het is een mooie zandbaai met een interessant restaurant. Er is een mooie vuurtoren te bezichtigen en er zijn een paar appartementen en huizen te huur. Een aantal eigenaren biedt een taxiboot service naar Vis aan. Het is een perfecte plek voor iedereen die zoekt naar vrede en stilte, een vakantie weg van de menigte. Geen telefoons, geen lopend water maar regenwater reservoirs.

Zaglav

Het grootste zandstrand van het eiland is Zaglav en ligt 10 kilometer ten zuiden van Vis, vlakbij het dorp Milna. Omdat Zaglav een autoloos eiland is, moet u de auto achterlaten in Milna en dan lopend verder naar de kust. U kunt ook gebruik maken van een taxiboot vanuit Milna.

In Zaglav is er een restaurant met een mooi terras en een paar huizen bieden kamers aan. De plaats is geschikt voor zij die vrede en isolatie zoeken. Door het zandige strand, wordt de inham van Zaglav vaak bezocht door jachten. Burgujac is een kleiner zandstrand niet ver van Zaglav.

Srebrena beach

Srebrena beach (Zilveren strand) ligt in het dorp Rukavac naast Milna en is vooral mooi door zijn witte kiezelstranden. Veel mensen zeggen dat het één van de mooiste stranden van de Adriatische zee is. Op de Rukavac baai liggen twee kleine eilanden met de beroemde groene grot (Green Grotto) die u kunt bezoeken met georganiseerde excursie met een taxiboot.

Meer