Romantische stranden

 

Kroatië is een ideale bestemming voor romantische koppels, of u nu een vers paar ben of een 75 jarige jubileum viert u kunt in Kroatië terecht. Door lange, mooie kustlijnen en veel afgezonderde baaien is Kroatië erg romantisch. Daarnaast heeft Kroatië kleine pittoreske steden en dorpen en dat maakt het beeld compleet.

Vlucht met uw geliefde naar een eiland als Miljet voor ware romantiek en maak een wandeling tijdens zonsondergang in Vrbnik en geniet van het maanlicht op het strand van Rucica. Ga voor een daguitstap of een huwelijksreis naar één van de unieke Brijuni eilanden. Als u kiest voor de romantische stranden in Kroatië of ergens anders langs de kust, zal dat uw relatie of huwelijk goed doen. Hier is een kleine selectie van de speciale romantische plekken langs de Kroatische kust.

Als u uw favoriete romantische strand er niet bij staat laat het ons weten dan plaatsen wij het direct.

Brela: Vrulja

Brela ligt ten zuiden van Split en ten noorden van Makarska. Het is een aantrekkelijk dorp met een 6 kilometer witte kiezelstrand en is omgeven door vijgbomen, olijfboomgaarden en dennenbomen. Het is bekend om zijn stranden, veel mensen zeggen dat het de mooiste stranden van Kroatië zijn. De witte ronde kiezels glooien in de heldere zee, de adembenemende zonsondergangen en typische kleine baaien maken Brela tot een heel romantische plek.

Ten noorden van Brela ligt de romantische golf van Vrulja. Het is omgeven door hoge klippen, het strand is grindachtig en het water is glashelder. Het kan niet gemakkelijk via de weg worden bereikt, ook lopend is het niet goed te doen. Het beste is om een kleine motorboot te huren in Brela en zelf naar de plek te varen met uw geliefde. U zult er geen spijt van krijgen. Vrulja wordt vaak bezocht door naturisten, als u voor het eerst wilt naaktlopen, maar niet gelijk op een drukbezochte strand is dit de plek voor u.

Brijuni islands: Brijuni

Brijuni is één van de Kroatische nationale parken en zeker één van de meest interessante en originele plekken aan de Kroatische kust. Één ding is zeker, er is geen andere plaats als Brijuni. De bekendheid van de strand begon in het begin van de 20ste eeuw, toen het een populaire vakantie plek werd van edele mensen. Aartshertog Franz Ferdinand was één van de edele gasten. Na de 2e wereld oorlog, koos Marshal Tito de eilanden als zijn zomer woonplaats, waar veel hollywood- en popsterren op bezoek kwamen . Ook politici uit de hele wereld kwamen langs zoals Fidel Castro, Ho Chi Minh, Gadaffi, Queen Elizabeth II, Princess Caroline of Monaco, Sophia Loren, Gina Lollobrigida, Josephine Baker en Elizabeth Taylor.

Decennium lang werden de eilanden gesloten voor toeristen en de lokale bevolking. Vandaag de dag zijn de eilanden een toeristische attractie van de Adriatische kust. Waar anders vind je fossiele van dinosaurussen, reusachtige broeikassen, ezels, struisvogels, herten, eekhoorns, hazen, goed onderhouden Romeinse ruines, fascinerende Romeinse villa’s in de Verige baai, mooie zonderondergangen, eiken bomen of dennenbomen en mooie stranden in dezelfde plaats?

Daarnaast zijn er hotels, golf, tennis, polo banen en fietsenverhuur, wat een goede manier is om het eiland van Veli Bijun (grootste eiland van de eilandengroep) te ontdekken. Wat te denken over het huren van een elektrische golfauto om een te tour maken over het eiland met zijn tweeën?

Tenslotte, de eilandengroep van Brijuni beschikt over een buitengewone mengsel van natuurlijke, historische en culturele erfgoed. Misschien zal iemand verrast zijn dat Brijni vermeld is als een ‘’romantische’’ plek, maar wij verzekeren dat u een prachtige dagtrip of misschien zelfs een huwelijksreis kunt beleven.

Cres island: Valun Beach

Het eiland van Cres (op twee na grootste eiland in de Adriatische zee) ligt in het noordelijke deel van de baai van Kvarner. In het zuiden ligt het stand Osor. Het wordt verbonden met het eiland van Losinj door een schraagbrug. Cres is een heuvelige eiland van 66 kilometer lang en strekt zich uit in een breedte van 2 tot 12 kilometer. De kustlijn van het eiland is 248 kilometer lang en gekarteld; Het westelijke en zuidelijke deel heeft een overvloed aan baaien en kiezelachtige stranden terwijl het noordelijke en het oostelijke deel door steile ruwe rotsen word gekenmerkt.

Ustrine

De ware schoonheid van het eiland schuilt achter zijn vele stranden, die meestal op de westelijke kusten bevinden, halverwege Sveti blaz en de baai van Ustrine.
Een aantal van hen zien er uit als holle schelp, die langzaam verdwijnt in de smaragdgroenblauwe zee. Deze schelpen zijn uitgewassen door eeuwen van regen en vloedgolven. Golven hadden alle tijd om kalksteen-sedimenten rond en glad te maken, waardoor deze kusten zijn gevormd. Een aantal van deze stranden kunnen bereikt worden door over de eeuwenoude wandelpaden te lopen, die je langs groene sparren en olijfbomen brengt, terwijl je door de geuren van rozemarijn, tijm en mint word begeleid.

Andere stranden kunnen bereikt worden via de campings, zoals het bijna 500m lange Slatina strand, terwijl andere alleen door de zee bereikt kunnen worden.

Valun

Valun is een pittoresk kustdorpje dat rond een kleine haven in het zuidelijke deel van de baai van Valun ligt. Voor vele is het de mooiste en de meest romantische strand van het eiland.
Er zijn twee mooie kiezelachtige stranden, één daarvan is de Little Valun beach, gesteund door een steile berg. Het is er stil en afgezonderd. U kunt er ook een kajak huren, dat perfect is voor een romantische dag, door kleine inhammen te onderzoeken en door de perfecte plaats voor u en uw geliefde te ontdekken. Buitengewone landschappen, mediterrane geuren en ongewone schoonheid van water en luchtkleur, zal u snel de tijd doen vergeten.

Lubenice

Na een romantische dag aan de strand, trakteer uzelf en uw geliefde met een romantische diner in een van de restaurants in Valun. Als u ooit van Valum genoeg krijgt, wat moeilijk te geloven is, heeft het eiland andere adembenemende plaatsen en stranden waar u van rust en het prachtige natuur kan genieten. Lubenice bijvoorbeeld, ligt 382 meter boven de zeeniveau en heeft uitzicht op de baai van Kvarner. Onderaan is er een kleine kiezelachtige strand met een maagdelijke strand, die te voet of met de boot kan worden bereikt. Als u naar beneden wilt duurt dat ongeveer 50 minuten en om weer naar boven te gaan 1 uur. Maar het is al die inspanning waard.

Beli

Beli is een andere perfecte romantische plek, een van de oudste nederzettingen op Cres. Het is gelegen aan een 130 meter hoge heuvel, boven de oostelijke kust van het noordelijke deel van het eiland. Vandaag de dag is het typisch dichtbebouwde kustdorp rijk aan culturele monumenten. Beli wordt meer en meer populair als uitgangspunt van lange wandelingen in het platteland. En ja, er zijn mooie kiezelachtige stranden in de buurt.

Hvar island: Palmizana

Veel mensen zeggen dat de stad Hvar de meest romantische eilandstad is van Kroatië. De stad is gevuld met bars, waar je als je nog geen partner hebt, kan zoeken voor een geschikte partner. De volgende dag kunt u in een taxiboot springen vanuit de haven van Hvar naar een van de zee eilanden in Paklina Archipelago. We raden Palmizana aan, dat 20 minuten verwijderd is van Hvar. Waar u van zandige stranden en afzonderde golven kan genieten.

Palmizana is een echte speciale plek, romantisch maar levendig, waar u zelfs in bungalows kan verblijven om de menigte in Hvar te ontlopen. Op Palmizana is er een jachthaven, restaurant en een galerie. Neem uw geliefde bij de hand en zoek de perfecte plek onder de zon. De hele eilandengroep is een perfecte plaats voor naaktloperij, speciaal op de naaktstranden Jerolim en Stipanska. Palmizana is perfect voor verlegen beginners en andere die zoeken naar privacy.

Hvar island: Sucuraj

Surcuraj ligt op het oostelijke kaap op de eiland van Hvar. Het is een prettige en stille ressort, 3 zeemijlen vanaf het vaste land. De oude historische traditie van deze plaats met een reeks van romantische golven en stranden, staat op de lijst van beschermde landschappen vanwege zijn schoonheid. Dichtbij Sucuraj zijn er veel mooie baaien.

De meest kleurrijke baai genaamd Perna ligt op de zuidkust. Met dank aan diverse soorten stranden in Sururaj, kan elke toerist iets vinden waarvan die houdt. U kunt de dag doorbrengen op de stranden dichtbij de stad of u kunt een geheim plekje vinden voor u alleen. Deze keuze heeft u doordat Sucuraj meer dan 20 kilometer kustlijn heeft en meestal van onaangeroerde natuurlijke schoonheid.

Korcula island: Korcula beaches

Korcula is vaak beoordeeld als het meest romantische eiland. Het is een 48 kilometer lang en niet meer dan 8 kilometer breed eiland. U kunt een wandeling maken door de romantische straten van de stad Korcula, door de heuvels en valleien van het binnenland of een van de bijna 200 onbeschadigde coves en stranden. Korcula is ook ideaal voor een actieve vakantie met een aantal uitstekende wandelroutes door dennenbossen en vele holen en mogelijkheden om te zwemmen en te duiken. Windsurfen en zeilen zijn daar populaire activiteiten.

De dichtstbijzijnde stranden vanaf de stad Korcula kunt u bereiken door een korte trip met de watertaxi vanuit de oude haven naar Skoji Islands. Het dichtstbijzijnde strand is Badija die een aantal cafés tot zijn beschikking heeft. Een prachtig restaurant met eigengemaakt eten kunt u vinden op de eiland Stupe. Tip : huur een kleine motorboot en vaar naar Skoji. Of huur een scooter en bezoek een van de afgezonderde baaien op de zuidkant van het eiland. Pupnatska Luka, een hoefijzervormige kiezelsteenbaai die door bossen en klippen wordt gesteund, romantischer krijg u het niet in Kroatië. Zandige stranden kunt u vinden vlakbij Lumbarda village.

Krk island: Baska Beaches

Het eiland Krk is het grootste Kroatische eiland. Het ligt in de Kvarner baai in het noorden van de Adriatische kust, en Baska is hier één van de vele populaire ressorts. Baska is bekent om zijn Vela Plaza (Great Beach) , een natuurlijke kiezelstrand, 1800 m lang, omgeven door bars, restaurants, pizzeria’s, cafés, hotels, flats en andere dingen. In Vela Plaza kunnen met gemak duizenden mensen zwemmen.

Maar er zijn veel meer stranden in Baska´s nabijheid geschikt voor de romantica’s onder ons die graag wat meer privacy wensen. Baksa is rijk aan stranden, waarvan ongeveer 30 kiezelstranden zijn toegankelijk voor zwemmers van alle leeftijden, terwijl je voor een aantal andere een stuk moet lopen of varen. Een prettige wandeling vanuit Baska centrum, door de nudistencamping Banculuka, neemt u mee naar veel kiezelgolven die ideaal zijn voor diegene die willen ontsnappen aan de menigte van Vela Plaza.

Krk island: Vrbnik

In het zuiden van het eiland Krk (37 kilometer van de brug van Krk) ligt Vrbnik, een typisch oude mediterrane stad dat op een 48 meter hoge cliff ligt. Vrbnik is altijd al een favoriet trefpunt voor dichters en kustenaars geweest, een romantische attractie dat toe te schrijven is aan zijn mooie uitzicht bovenop de heuvel. Vrbnik produceert de beroemde wijn van ‘’Vrbnicka Zlahtina’’.

Door te wandelen langs het dennenbos terwijl u let op de golven die afbreken op de rotsen en de zonsondergang, laat u een mengsel van verbazing, geluk en vervulling voelen. De volledige nederzetting is een historisch monument (de bekendste Kroatische kasteelstad) ingekerfd met historische berichten (het was Krk’s centrum voor glagolitische geleerden voor vele eeuwen). U zult één van de mooiste zonsondergangen ervaren.

Het bekendste strand is Zgribnica. Het is een stedelijke strand dat door steile klippen wordt omringd en dat goed tegen sterke winden word beschermd. Het water is schoon, er zijn douches, kleedruimtes en een restaurant. Naast Vrbnik zijn er talrijke baaien en inhammen met attractieve stranden. Potovasce is een buitengewone mooie kiezelstrand vlakbij Vrbnik. Nadat de asfaltweg werd aangelegd, werd het erg populair. Er is een kleine bar, toiletten en ander faciliteiten beschikbaar. Als u zoekt naar privacy, dan kunt u het beste wandelen langs de kust en een keuze maken uit een van de vele eenzame strandjes. Risika is een kleine nederzetting, 6 kilometer ten NW van Vrbnik Het heeft een mooie zandstrand in Sv. Marko baai, net achter het dorp, dat ook een aantrekkelijke duikpunt is.

Makarska Riviera: Zivogosce

Makarska Riviera ligt in het midden van de Dalmatische kust en heeft een van de mooiste stranden van de gehele Kroatische kust. Nergens op deze 60 km lang kust kunt u één stap doen zonder dat u wordt verbaast door de ongelofelijke aanzicht van de zee, kust en bergen.

De lange riviera, aan de voet van het Biokovo gebergte, heeft veel zeezicht ressorts die allen een goede keus zijn voor romantische zielen, maar hieruit kiezen wij Zivogosce. De stad ligt 20 km ten zuiden van de stad Makarska en word samengesteld door drie kleinere, onsamenhangende plaatsen aan de kust: Porat, Mala Duna en Blato. Natuurlijke schoonheden van olijfbosjes en dennenbomen die over kleine kiezelsteenstranden en romantische comfortabele baaien hangen.  De schone en niet verontreinigde zee zijn speciale lokmiddelen en genoegen van verblijf. Een andere romantische plek aan de Makarska Riviera is Brela.

Mljet island: Mljet

Miljet is één van de meest landelijk gelegen eilanden van Kroatië. Het is een eiland van bossen zoutwatermeren, één derde van het eiland wordt door de nationale parkstatus beschermd.

Miljet is een bijna onaangeroerd eiland waar u van zijn bezienswaardigheden, schoonheid en verschillende heerlijke geuren kunt genieten. U voelt zich alsof u op de kalmste plek op aarde bent. Het meest attractieve gebied van het westelijke deel van het eiland is beschermd door het nationale park. Er zijn in het midden van het heuvelige bos, twee zoutwatermeren. In midden van het kleine eilandje dat op het grotere meer ligt, staat een benedictijns klooster uit de 12e eeuw.

Het hele gebied is perfect geschikt om te wandelen, kajakken of fietsen en te genieten van de vrede en kalmte. Al dit wordt het best gedaan met zijn tweeën, daardoor wordt Miljet hoogst aanbevolen voor romantische koppels die willen ontsnappen aan de menigte in de buurt van Dubrovnik. Ook is het geschikt als huwelijksreis bestemming. Het nationale park heeft een hotel aan de zuidelijke kust, dat een aantal uitstekende standen tot zijn beschikking heeft. U kunt in een privé accommodatie verblijven.

Pag, Metajna: Rucica

Het eiland Pag is één van de grootste Adriatische eilanden: het is het op vijf na grootste eiland dat 2845 vierkante kilometers telt. Door zijn 270 kilometer lange kustlijn heeft het eiland de langste kustlijn van de Adriatische kust. Het eiland is rijk aan inhammen, baaien, stranden en kapen. De grootste baai (de baai van Pag) is rond en heeft 20 km grint-stranden. Mensen houden van het eiland of ze haten het om dezelfde reden: Sommige zeggen het lijkt op de maan. Dat is misschien wel waar: Een aantal delen zijn uiterst rotsachtig en verstoken van vegetatie.

Als u ooit een avond aan het kiezelstrand Rucica achter Metajna hebt doorgebracht en gelet op de dalende zon, de rotsen die roze worden aangezien u op witte kiezelstenen zit, lagune vormige zee, uitzicht op de Velebit bergen in het binnenland, zal het u verbazen dat mensen het eiland niet waarderen. Wanneer u Metajna verlaat en naar links draait, dan komt u na 2 kilometer bij het Rucica parardise-cove uit. Er is daar in de buurt ook een restaurant te vinden voor een lunch of diner. Echter is het ook mogelijk voor alleen een drankje op elk moment van de dag.

Peljesac Peninsula: Peljesac Beaches

Peljesac Peninsula is een pittoresk en onaangetaste stuk land dat 90 kilometer in de zee is uitgerekt. Het schiereiland wordt niet door massatoerisme overweldigd. Romantische paren kunnen genieten van de kleine dorpjes en beschutte inhammen, het mooie berglandschap en natuurlijk de stranden.

Peljesac is beroemd om zijn zeevoedsel en vooral oesters, en tegenwoordig een zeer populair trefpunt voor romantische weekenduitjes.

Rovinj: Rovinj beaches

Rovinj is een van de meest romantische steden van de Adriatische kust. Deze historische stad heeft een unieke architectuur van de stedelijke visserijregeling, talrijke bars en restaurants en we adviseren het als romantische korte of weekend trip. In het zuidelijke deel van de haven in Rovinj, is er Zlatni Rat- Punta Corrente parkland, met veel kronkelende romantische wegen door bossen aan de rotsachtige en kiezelsteenstranden.

Voor goed bijgehouden wegen die zijn geschikt om te fietsen, ga dan naar Palud Orinthologic 7 km ten zuiden van Rovinj. In dit deel vind je ook een groot aantal van zwemstranden. Ook zijn er zijn erg veel stranden in het westelijk deel van dit gebied. Wil je meer privacy en minder mensen, ga dan naar Skaraba Cape. Daar vind je een mooie strand met platte stenen geschikt om te zonnebaden. In het goed bijgehouden kustgebied met een aantal kleine baaien, verschuilt in vegetatie, vind je vaak naturisten. Veel mensen kiezen om te genieten van de zee en strand op deze plek waar tolerantie heerst met andere zwemmers.

Romantische koppels die zoeken naar een naturisten vakantie, kunnen naar het Valalta naturisten ressort (appartementen, campings). Valalta ligt 8 km ten noorden van de centrum van Rovinj. Het pittoreske kustlijn bevat 3 kilometer steen, zand en kiezelstranden, inclusief aantal romantische inhammen.

Meer